Toata lumea stie ca alimentele sarate iti provoaca sete.
Dar, conform cercetarilor, atunci cand se creste pe termen lung aportul de sodiu, de fapt, se consuma mai putina apa. Si asta nu e singura concluzie surprinzatoare a studiului: nivelul ridicat de sodiu creste, de asemenea, senzatia de foame, spun cercetatorii, ceea ce contribuie la cresterea in greutate.
Expertii spun ca sarea stimuleaza pofta de mancare, dar scade senzatia de sete. Constatarile sunt publicate in doua lucrari in Journal of Clinical Investigation.
In prima lucrare, cercetatorii germani si americani au studiat 10 cosmonauti rusi care au participat la programe de simulare de zbor din 2009 pana in 2011.
Oamenii traiau intr-un mediu bine controlat de luni de zile, astfel incat conditiile au fost ideale pentru cercetari de nutritie si boli metabolice.
Autorii vrut sa vada ce se va intampla atunci cand se scade treptat aportul de sare de la 12 grame pe zi (similar cu un regim alimentar mediu) la 6 grame pe zi (recomandarea celor mai multi experti in sanatate).
Practica ar sugera ca oamenilor le-ar fi mai putin sete si ar bea mai putina apa, din moment ce nivelul de sodiu a scazut. Dar asta nu e ceea ce s-a intamplat.
In schimb, barbatii beau mai putina apa atunci cand aportul de sare era mai mare ceea ce sugereaza ca trupurile lor fie retineau apa, fie produceau mai multa apa.
Autorii stusiului spun ca rezultatele au fost neasteptate, dar nu in totalitate surprinzatoare. Barbatii au raportat, de asemenea, o senzatie de foame mai mare atunci cand nivelul lor de sare a fost mai mare, chiar daca consumau aceeasi cantitate de calorii si nutrienti.
Acest lucru se poate explica prin faptul ca este nevoie de energie in plus pentru organism pentru a conserva apa.
In a doua lucrare, cercetatorii au descoperit ca soarecii cu sare de mare in dieta au mancat mai multe alimente decat cei care au consumat sare.
De asemenea, au descoperit ca dietele cu sare de mare au fost asociate cu o defalcare a proteinelor musculare.
Proteina a fost transformata in uree, un produs chimic care permite rinichilor sa resoarba fluidul si sa previna pierderea apei in timp ce sarea este eliminata.
Mai mult decat atat, procesul de defalcare a fost alimentat de o crestere a glucocorticoizilor - compusi care, la om, au fost legati de dezvoltarea diabetului zaharat, obezitate, boli de inima si osteoporoza.
Conform teoriilor cercetatorilor, reducerea continutului de sodiu in industria alimentara ar putea preveni unele dintre aceste efecte daunatoare asupra metabolismului si a apetitului.
Pana atunci, iata o abordare simpla pentru reducerea continutului de sodiu si gestionarea greutatii: "Daca mananci mai putin din orice, vei manca mai putin sodiu, in mod automat".
Ti-e Foame Tot Timpul? Acest Ingredient Ar Putea Fi De Vina
O dieta bogata in sare ar putea declansa supraalimentarea si sa conduca la cresterea in greutate, spun cercetatorii.
Recomandări
Trending