Salata boeuf cu piept de pui este o variantă ceva mai ușoară decât cea clasică, ce conține carne de vită.

Salată boeuf cu piept de pui -  reteta gustoasă și hrănitoare

Se pregătește ușor și este foarte gustoasă, perfectă pentru mesele festive, dar și pentru zilele obișnuite, ca aperitiv sau ca fel de mâncare de sine stătător.

Pieptul de pui folosit în această rețetă împrumută din aromele zarzavaturilor împreună cu care fierbe, astfel că salata boeuf în această variantă are un gust bogat ce va mulțumi pe toată lumea de la masă.

Salata bouef nu este doar un preparat delicios, perfect pentru zilele de sărbătoare, cât și pentru cele obișnuite, ci și un fel de mâncare sănătos, datorită amidonului cu absorbție lentă conținut de cartofii fierți și reci, cu rol prebiotic, cât și datorită boabelor de mazăre pline de fibre și minerale.

Însă, atenție!

Salata boeuf, chiar dacă este pregătită cu carne de pui în loc de carne de vită, este un preparat caloric, deoarece conține maioneză. Este recomandat să nu exagerați cu maioneza, ci să folosiți cât mai puțină, doar cât să se „lege” toate ingredientele.

Rețeta de salată boeuf cu piept de pui

Timp total 3 ore

Ingrediente

  • 300 de grame de piept de pui
  • 600 de grame de cartofi
  • 300 de grame de morcovi
  • 200 de grame de mazăre extrafină
  • 300 de grame de castraveți murați în saramură
  • 200 de grame de gogoșari în oțet
  • 2 - 3 linguri de maioneză de casă, dupa gust
  • Două linguri rase de muștar

Mod de preparare

Mai întâi, spălați foarte bine cartofii, morcovii și pătrunjelul, după care puneți-i la fiert, în coajă. Sunt gata atunci când furculița intră ușor în ei, dar mijlocul se simte puțin tare. Legumele se scurg de apă și se lasă puțin să se răcească.

Ulterior, curățați legumele de coajă, folosind un cuțit bine ascuțit. Este important ca morcovii, pătrunjelul și cartofii să fiarbă în coajă, pentru că în acest fel păstrează mai mult gust.

Puneți la fiert și carnea pieptul de pui, dar fără piele. După ce carnea fierbe, scoateți-o de pe oase. Îndepărtați spuma lăsată de carne, dar păstrați supa și strecurați-o.

Tăiați în bucăți potrivite ca mărime cu bobul de mazăre atât morcovii, cartofii și pătrunjelul, cât și pieptul de pui și castraveții murați. Amestecați bine toate aceste ingrediente cu mazărea scursă.

Apoi, adăugați câteva linguri de muștar și încorporați maioneza făcută dintr-un gălbenuș de ou fiert și un gălbenuș crud. Potriviți gustul cu maioneză și muștar. Puneți salata de bouef pe un platou și ornați-o așa cum vă place.

Din cantitățile menționate pentru fiecare ingredient în parte obțineți un platou de aproximativ 1,5 kilograme.

Sfaturi utile pentru a face cea mai bună salată boeuf cu piept de pui

Câteva trucuri vă pot ajuta să obțineți cea mai bună salată boeuf cu carne de pui. De exemplu, este recomandat să țineți cont de faptul că acest preparat se servește rece. Așa că păstrați-o în frigider pentru cel puțin o oră înainte de a o așeza pe masă.

Un pont important pentru a obține cea mai bună salată boeuf este să lăsați castraveții la scurs pentru 20 de minute, înainte de a-i amesteca în restul compoziției. În plus, este recomandat să folosiți castraveți murați în saramură, nu în oțet, deoarece fermentația lactică aduce un plus de savoare și beneficii pentru digestie.

De asemenea, este important să tăiați legumele pentru salata boeuf de abia după ce se răcesc bine. Când sunt reci, acestea pot fi tăiate mult mai ușor și își păstrează forma. Tăiați legumele cubulețe de aproximativ 3 – 4 milimetri, nu mai mari de atât, dar nici mai mici, pentru că altfel preparatul poate ajunge să semene cu o pastă, ceea ce nu este de dorit.

Mai este important ca bucățile de legume și de carne de pui să fie aproximativ egale. Reperul după care ar trebui să vă ghidați este bobul de mazăre.

Ce puteți face cu apa în care au fiert carnea și legumele

În apa în care au fiert carnea și legumele puteți adăuga tăiței sau găluște astfel încât să obțineți o supă delicioasă și caldă. Altfel, o puteți pune în frigider ca să o folosiți în ziua următoare, pentru un alt preparat.

De aceea, este recomandat să nu aruncați supa pe care o obțineți atunci când fierbeți ingredientele pentru salata de boeuf. Dacă o aruncați, nu faceți decât să irosiți un ingredient pe care îl puteți folosi la un alt fel de mâncare.

Salata boeuf, inventată în urmă cu aproximativ 160 de ani. Cum arăta versiunea originală

Salata de boeuf ar fi fost inventată în urmă cu aproximativ 160 de ani, prin 1860, de renumitul bucătar rus cu origini belgiene și franceze Lucien Olivier, bucătar-șef extrem de celebru la Emitaj, unul dintre cele mai faimoase restaurante din istoria Moscovei.

Lucien Olivier a păstrat secretă rețeta salatei pe care a inventat-o. Celebrul bucătar a murit în Ialta, oraș din Crimeea, în anul 1883, la vârsta de doar 45 de ani, din cauza unor probleme cardiace, și a fost înmormântat în cimitirul istoric Vvedenskoye din capitala Rusiei.

În versiunea originală, salata de boeuf ar fi conținut alimente scumpe și care nu se găseau ușor pentru oamenii de rând, precum carne de vânat și raci. Însă, în prezent, rușii o prepară similar cu felul în care o gătesc românii, dar sub denumirea de salata Olivier.

Mai exact, rușii o pregătesc de sărbători din: cartofi tăiați mărunt, morcovi, murături, ouă fierte, mazăre dulce, ceapă și șuncă sau piept de pui, toate amestecate cu un dressing simplu făcut cu maioneză, sare și piper.