Sosul Velouté este destul de ușor de preparat cu doar trei ingrediente de bază și mai puțin de 10 minute. Vezi rețeta originală explicată pas cu pas și la ce feluri se mâncare se potrivește.
Sosul Velouté este un sos alb cremos, realizat dintr-un roux alb (un amestec de făină și unt) și supă limpede. Deși este delicios în sine, acest sos este folosit pentru alte sosuri și supe.
Ce este sosul Velouté
Sosul Velouté este unul dintre cele cinci sosuri tradiționale ale bucătăriei clasice franțuzești, alături de sosul bechamel, sosul spaniol, sosul olandez și sosul de roșii.
Sosul Velouté este un punct de plecare din care pot fi făcute o serie întreagă de sosuri. Nu trebuie să înțelegem că un sos velouté nu este delicios în sine, ci că aroma îi va fi îmbunătățită și amplificată prin adăugarea altor ingredient, în funcție de scopul în care este folosit.
Un sos velouté bun este cheia pentru a prepara o mulțime de feluri de mâncare. Folosind rețeta noastră ușoară puteți extinde și experimenta acest sos de bază și puteți descoperi ce ierburi, sau adaosuri vă plac cel mai mult.
Sosul Velouté are o textură delicată, netedă și mătăsoasă și o aromă ușoară și savuroasă.
Acest sos clasic are la bază un roux, preparat din părți egale de unt topit și făină, apoi se adăugă o supă limpede (supă concentrată de pui este cea mai uzuală, dar se poate folosi și supă concentrată de vită, de fructe de mare sau orice altă supă limpede).
Sosul Velouté este destul de ușor de preparat cu doar trei ingrediente de bază și mai puțin de 10 minute.
Ce gust are sosul Velouté
Gustul sosului Velouté va fi probabil deosebit de neted și cremos, iar orice aromă suplimentară va fi dictată în întregime de supa pe care o utilizați. De exemplu, folosind o supă de pui, sosul va fi destul de sărat, cu unele arome de pui.
Ce ingrediente să folosiți pentru sosul Velouté
- Unt sărat – Untul sărat este un punct de plecare aromat pentru roux, dar și untul nesărat funcționează perfect.
- Făină – Făina și untul formează roux-ul alb, așa că făina universală este cea mai potrivită pentru această rețetă.
- Supă concentrat de pui – (sau supă concentrat de vită).
- Sare și piper alb – asezonați după gust.
Cum se prepară sosul Velouté- rețeta originală
Ingrediente
- 3 linguri de unt sărat
- 3 linguri de făină universală
- 2 căni de supă concentrat de pui cumpărată din magazin sau de casă
- sare si piper alb, după gust
Mod de preparare
- Topim untul într-o cratiță la foc mediu,.
- Adăugați făina universală, pentru a crea un roux. Gătiți două minute, amestecând continuu.
- Adaugați supa concentrată de pui, câte 1/2 cană o dată, amestecând până se omogenizează și se încorporează. Se condimentează cu sare și piper alb. (Începeți cu câte 1/4 linguriță din fiecare și gustați înainte de a adăuga mai mult.)
- Dați lichidul în fiert. După ce fierbe, gătiți la foc mic încă 10 minute. Se ia de pe foc si se serveste imediat.
Depozitare și congelare
Puteți păstra sosul velouté la frigider, într-un recipient închis, timp de până la 3 zile.
Pentru a congela sosul velouté, răciți-l și transferați-l într-un recipient pentru congelator sau într-un recipient ermetic. Congelați sosul până la 3 luni.
Trucuri pentru a face cel mai bun sos Veloute
- Tipul de supă folosit (pui, pește, vită) depinde de preparatul cu care va fi servit sosul. Dacă se formează cocoloașe în timp ce adăugați supa caldă, sosul veloute finit poate fi strecurat pentru a obține o textură perfect netedă.
- Adaugați un strop de vin alb cu supa de pui pentru un plus de aromă.
- După cum am menționat mai sus, începeți cu câte 1/4 linguriță de sare și de piper alb. Gustați sosul înainte de a adăuga mai mult. Dacă folosiți unt nesărat, începeți cu 1/2 linguriță de sare.
- Sosul este gata când acoperă spatele lingurii. Cu cât sosul este fiert mai mult, cu atât va deveni mai gros.
Cum se folosește sosul Veloute
Deoarece este un sos ușor, cu o aromă delicată, sosul Velouté este incredibil de versatil și poate fi ușor de asociat cu o varietate de alimente. Cel mai frecvent este servit cu piept de pui simplu poșat sau copt, dar nu trebuie să vă opriți aici.
Se mai poate servi:
- peste pui (este delicios cu piept de pui poșat si copt).
- peste curcan, cotlete de porc sau pește (este grozav cu peștele alb).
- peste legume, cum ar fi fasole verde, sparanghel, mazăre sau broccoli.
- se adaugă în supă pentru a-i da o textură ceva mai groasă, bogată și mătăsoasă.
Care este diferența dintre sosul Béchamel și sosul Velouté
Bechamel și velouté sunt ambele sosuri tradiționale franțuzești și sunt făcute folosind aceeași tehnică. Cu toate acestea, lichidul folosit în fiecare sos este cel care face diferența.
Bechamel este făcut cu un roux care este amestecat cu lapte sau alte produse lactate pentru a face un sos alb. Este adesea folosit ca bază pentru macaroane cu brânză și preparate la cuptor.
Velouté este făcut cu un roux amestecat cu supă. Se servește de obicei cu pui, curcan și pește.