Top 21 de alimente care te ajută să scapi de depresie

Numeroși cercetători au prezentat dovezi referitoare la capacitatea unor alimente de a combate depresia. Acestea reduc anxietatea, tristețea și frustrarea și te ajută să vezi partea plină a paharului.

În general, consumul de junk food în exces ne face să ne simțim leneși, obosiți și frustrați. Acest lucru este cauzat de faptul că alimentele nesănătoase nu sunt potrivite pentru creierul nostru.

Hormonii sunt afectați mai ales de alimentele pe care le consumăm. Așadar, dacă organismul este sănătos, la fel este și mintea. Dar cum este legată alimentația de sănătatea mintală?

Alimentația și sănătatea mintală

Mâncatul sănătos și regulat te poate menține într-o stare de bună dispoziție. În plus, menținerea hidratării îți poate crește nivelul de energie și te ajută să te concentrezi mai bine.

Consumul de lapte cu conținut scăzut de grăsimi, ouă și avocado te va ajuta să ai o sănătate mintală mai bună. Consumul de fructe și legume te va ajuta să îți reglezi starea de spirit, pentru că acestea sunt bogate în vitamine și minerale. A avea cantități adecvate de proteine ajută la reglarea stării de spirit, pentru că acestea conțin aminoacizi.

Instinctul tău se poate schimba atunci când ești stresat sau anxios. Probioticele te ajută în reglarea sănătății intestinului și îți mențin o stare de spirit mai bună.

Prin urmare, există diferite moduri în care alimentele pot regla sănătatea ta mintală. Așadar, este recomandat să începi să consumi alimente care combat depresia.

Iată care sunt cele mai bune 21 de alimente pentru a combate depresia:


1.

Somon

Somonul conține vitamina D și Omega-3, care sunt vitale pentru vindecarea depresiei. Omega-3 ajută la dezvoltarea creierului. Îmbunătățește acțiunile inflamatorii care vor ajuta la reducerea depresiei. În plus, Omega-3 ajută la reducerea depresiei postpartum și a afecțiunilor psihiatrice precum schizofrenia, tulburarea de personalitate și altele.

Cercetările de specialitate au dovedit că vitamina D joacă un rol vital în bunăstarea mintală. S-a constatat că persoanele care suferă de depresie sunt văzute ca având o cantitate scăzută de vitamina D în organism. Vitamina D reglează hormoni precum testosteronul, care poate ajuta la controlul stării de spirit a bărbaților și femeilor.


2.

Ouă

Ouăle conțin colină, care ajută la producerea acetilcolinei, un neurotransmițător, astfel că se numără printre cele mai bune alimente pentru a combate depresia. Colina din ouă stimulează creierul, care reglează starea de spirit și reduce stresul.

Ouăle conțin, de asemenea, vitamina D, care ajută la reglarea hormonilor și la reducerea depresiei. Există diferite rețete cu un ou pe care poți încerca să le adaugi la regimul tău alimentar.


3.

Legume cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi conțin o cantitate considerabilă de acid folic, care crește nivelul de serotonină din creier, îmbunătățind starea de spirit și reducând astfel unele simptome ale depresiei.

Acestea conțin, de asemenea, vitaminele A și C și antioxidanți ce afectează pozitiv starea de spirit și sunt unul dintre cele mai bune alimente pentru a combate depresia.


4.

Avocado

Avocado conține grăsimi sănătoase ce hrănesc creierul. De asemenea, conține potasiu și magneziu ce ajută la calmarea corpului și a minții. Astfel, avocado este unul dintre alimentele vitale pentru a combate depresia.

De asemenea, avocado conține triptofan care ajută la producerea de serotonină în creier. Avocado ajută la menținerea minții fericite și reduce stresul și anxietatea. Încearcă să consumi zilnic o jumătate de avocado.


5.

Carne de pui

Carnea de pui este o sursă bună de proteine care te ajută să îți menții organismul sănătos, menținând un nivel optim de zahăr și stabilizându-ți starea de spirit.

Totodată, carnea de pui este o sursă bună de triptofan care ajută la creșterea productivității serotoninei. Un nivel adecvat de serotonină te ajută să rămâi fericit/ fericită, să ai un program de somn sănătos și să îți reduci simptomele depresiei.


6.

Ciocolata neagră

Ciocolata neagră se numără și ea printre cele mai bune alimente pentru a combate depresia. Aceasta conține serotonină, o substanță neurochimică ce ne face mintea activă și fericită.

Serotonina funcționează ca un stimulent al dispoziției și ajută la reglarea depresiei. Cercetările făcute până acum au arătat că persoanele care consumă ciocolată neagră au mai puține șanse de a dezvolta depresie. Ciocolata neagră conține, de asemenea, antioxidanți care ajută la reducerea inflamației.

Ciocolata neagră conține flavonoide ce îmbunătățesc funcția cognitivă. În plus, aceasta conține acidul gras N-acetiletanolamine ce ajută la reducerea gândurilor negative și la îmbunătățirea stării de spirit.


7.

Banane

Bananele sau orice fel de alimente conțin serotonină, care echilibrează starea de spirit și buna funcționare a creierului. Acestea acționează ca antidepresive și sunt unul dintre cele mai bune alimente pentru a combate depresia.

Mai mult, bananele conțin vitaminele B7 și B12, care ajută la producerea serotoninei. Aceste fructe delicioase sunt, de asemenea, sățioase, bogate în vitamina C și potasiu, dar sărace în calorii.


8.

Cartofi dulci

Includerea amidonului în regimul alimentar, cum ar fi cel din cartofi, ajută, de asemenea, la producerea de serotonină, care ajută la ridicarea stării de spirit, la calmarea dispoziției și la reducerea depresiei.

Cartofii dulci conțin, de asemenea, beta-caroten, care ne menține creierul sănătos și generează gânduri pozitive. Totodată, conțin magneziu, care reduce semnificativ stresul și anxietatea. Magneziul poate ajuta și în cazul insomniei.


9.

Afine

La rândul lor, afinele se numără printre alimentele eficiente pentru a învinge depresia. Acestea conțin flavonoidul antioxidant numit antocianină, care ajută la reducerea inflamației și a depresiei.

Antioxidanții din afine reglează nivelul colesterolului și tensiunea arterială și ne îmbunătățesc sistemul imunitar. Afinele conțin, de asemenea, vitamina C, care reduce stresul. În plus, aceste fructe stimulează creierul, îmbunătățesc starea generală de spirit, reglează emoțiile și reduc depresia.


10.

Sparanghel

Sparanghelul conține folat, un tip de vitamina B. Se spune că alimentele care conțin folat îmbunătățesc starea de spirit și funcția creierului.

Folatul ajută la prevenirea formării unei cantități prea mari de homocisteină, care provoacă depresie prin faptul că nu lasă sângele și nutrienții să ajungă la creier.

Sparanghelul ajută la producerea de serotonină, dopamină și norepinefrină, care ajută la menținerea unei bune dispoziții și a unui somn odihnitor.


11.

Ciuperci

Ciupercile conțin vitamina D, care este esențială pentru reglarea stării de spirit. Se observă că persoanele care suferă de depresie au mai puține porții de vitamina D în organism.

Ciupercile conțin aminoacidul ergotioneină, care funcționează ca un antiinflamator și reduce stresul și simptomele depresiei. Ciupercile conțin, de asemenea, antioxidanți care funcționează ca antidepresive. Potasiul se găsește, totodată, în ciuperci, care pot reduce anxietatea.


12.

Migdale

Unul dintre cele mai bune alimente pentru a combate depresia sunt migdalele care conțin zinc și seleniu, ce ajută la buna funcționare a creierului. Acest ajutor reglează buna funcționare a creierului și starea de spirit pentru a ajuta la combaterea depresiei.


13.

Fasole

Fasolea este o proteină vegetală ce reprezintă un centru de nutrienți buni care te ajută să te simțiți bine. Acest aliment este bogat în vitamina B și ajută la creșterea serotoninei, a dopaminei și a acidului gama-aminobutiric (GABA), care ajută la reglarea bunei dispoziții.

Vitamina B ajută la menținerea sănătății celulelor nervoase și reduce depresia. Fasolea conține zinc, magneziu, seleniu și altele, ceea ce o face să fie unul dintre alimentele eficiente care combat depresia.


14.

Kimchi

Alimentele fermentate au multe probiotice care ajută la scăderea inflamației din organism și la creșterea sănătății creierului. Kimchi este un aliment fermentat care ajută la creșterea GABA, un neurotransmițător ce ajută la reglarea stării de spirit.

De asemenea, kimchi ajută la creșterea nivelului de norepinefrină, serotonină și dopamină. Consumul de kimchi poate ajuta la scăderea anxietății sociale.


15.

Semințe de in

Se spune că semințele de in conțin Omega -3, fibre și antioxidanți. Aceasta ajută la reducerea inflamației din organism și a simptomelor depresiei. În plus, contribuie la sănătatea inimii și la sănătatea generală.

Semințele de in ajută și la prevenirea apariției diabetului prin reglarea funcției digestive și a nivelului de zahăr din sânge. Controlul zahărului din sânge te poate ajuta să îți menții energia și buna dispoziție. Un studiu recent a constatat că semințele de in pot reduce oboseala psihică, un simptom al depresiei.


16.

Morcovi

Morcovii conțin beta-caroten. Acesta se transformă în vitamina A, care acționează ca un antioxidant în organism, reduce inflamația din corp și diminuează depresia.

Consumul de morcovi cruzi poate ajuta la combaterea depresiei mai mult decât alimentele procesate sau conservate.


17.

Semințe de chia

Semințele de chia se încadrează, de asemenea, în categoria alimentelor care combat depresia. Acestea conțin fier, calciu și magneziu, ajutând digestia și stimulând imunitatea. Semințele de chia conțin Omega-3 sub formă de „acid alfa-linolenic (ALA)", ce ajută la reducerea inflamației.

În plus, semințele de chia ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și previne apariția poftelor, astfel încât să nu începi să consumi mâncăruri procesate în perioadele în care stresul din viața ta este considerabil. Acestea ajută la reducerea inflamației, a depresiei și a anxietății.


18.

Ovăz

Ovăzul ajută la îmbunătățirea stării de spirit. Acest aliment este bogat în fibre. Fibrele ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din organism.

Ovăzul este, de asemenea, o sursă excelentă de fier. Deficitul de fier poate provoca tulburări de dispoziție și poate induce starea de lene.

De asemenea, ovăzul ajută la reglarea schimbărilor de dispoziție și a iritabilității și reduce simptomele depresiei.


19.

Lapte

Laptele sau brânza cu un conținut scăzut de grăsimi conține vitamina D, calciu și proteine. Acestea ajută la combaterea depresiei.

Aceste substanțe nutritive ajută la dezvoltarea corectă a creierului și ne mențin starea de spirit bună. Mai mult, acestea reduc stresul și anxietatea. Reglează hormonii precum serotonina și ne reduc depresia.


20.

Ceaiul verde

Ceaiul verde conține antioxidanți care ajută la reducerea inflamației din corp. De asemenea, este bogat într-un aminoacid cunoscut sub numele de teanină, ce ajută la combaterea depresiei. Teanina ajută la reducerea stresului și relaxează corpul și mintea.


21.

Turmeric

Turmericul conține curcumină, un compus antiinflamator ce reduce inflamația din organism și ajută la reglarea simptomelor depresiei. Acesta poate fi folosit în alimente gătite, lapte sau băuturi.

Concluzie

În cazul în care te confrunți cu depresia, trebuie să fii foarte precaut cu privire la ceea ce mănânci. Acestea au fost 21 de alimente ce te pot ajuta să combați depresia și care îți pot oferi confort.

Pe de altă parte, consumul unor cantități mari de zahăr sau de băuturi alcoolice poate crește simptomele depresiei și poate avea în general efecte grave asupra sănătății tale mintale.

Printre alimentele și băuturile ce îți pot afecta negativ sănătatea mintală se numără: cele ce conțin cafeină, alimentele prăjite, carnea roșie, băuturile carbogazoase, alcoolul, pâinea albă, tonul și produsele alimentare procesate, în general.

Urmărirea stării de sănătate te poate ajuta să ai o sănătate mintală mai bună, să îți crești imunitatea și să îți menții sănătatea generală. Unele alimente nesănătoase sunt tentante și te vor ajuta să intri într-o stare de bună dispoziție, dar acest sentiment este temporar. Mâncatul sănătos te poate ajuta să obții o sănătate mintală bună pe termen lung.

Totuși, dacă îți este poftă de „junk food”, adică de mâncăruri foarte procesate și dăunătoare sănătății, le poți consuma ocazional și cu moderație. Din păcate, trebuie să ții cont de faptul că atunci când sunt consumate în exces, acestea pot avea efecte grave asupra sănătății.