Sare roz de Himalaya: Beneficii, utilizări și unde să o găsești

În ciuda cuvântului „Himalaya" din denumirea sa, sarea roz de Himalaya se găsește mai ales în Pakistan. Este un tip de sare căutat pentru nuanța sa roz frumoasă și comercializat drept un înlocuitor mai sănătos pentru sarea de masă.

În realitate, deși sarea roz de Himalaya poate avea cantități ușor mai mari de anumiți nutrienți importanți, cum ar fi magneziul, aceasta nu conține o cantitate suficient de mare pentru a avea un impact asupra sănătății. Din punct de vedere nutrițional, această sare aspectuoasă este extrem de asemănătoare cu sarea obișnuită.

În timp ce mulți oameni promovează beneficiile pentru sănătate ale sării de mare de Himalaya, inclusiv niveluri mai scăzute de sodiu și o varietate mai mare de minerale și elemente importante în comparație cu sarea de masă convențională, există puține dovezi că aceste afirmații sunt veridice.

Ce este sarea roz de Himalaya

Sarea roz de Himalaya este extrasă din munții Salt Range din regiunea îndepărtată Punjab din Pakistan, la sud de Islamabad. Este o formă de sare gemă ce își obține culoarea roz de la impuritățile conținute în sare. Sarea roz de Himalaya a fost extrasă de sute de ani, cel puțin din anii 1200, și a fost folosită în mod istoric pentru prepararea și conservarea alimentelor.

Urmele de minerale din sarea roz de Himalaya conferă sării nuanța roz, care poate varia de la o culoare roz subtilă până la un roz mult mai variat și vibrant. Sarea roz fin măcinată pare mai deschisă la culoare decât versiunea grosieră pe care ai pune-o într-o mașină de măcinat sare.

Uneori, sarea roz de Himalaya a fost comercializată ca sare de mare jurasică, însă aceasta s-a format mult mai devreme de perioada jurasică. Cu toate acestea, sarea a provenit inițial dintr-o mare. Marea a secat cu mult timp în urmă, lăsând în urmă depozite de sare în munți.

Nutriție cu sare roz

Sarea roz de Himalaya este similară din punct de vedere chimic cu sarea de masă obișnuită, care este clorură de sodiu (NaCl). Sarea de masă obișnuită are 581 miligrame de sodiu la un sfert de linguriță. Sarea roz de Himalaya are 388 miligrame de sodiu la un sfert de linguriță.

Această disparitate se datorează faptului că sarea roz este mai puțin densă decât sarea de masă obișnuită - datorită măcinării sale în general mai grosiere. Atunci când sunt comparate în funcție de greutate, cele două sunt de fapt echivalente în ceea ce privește conținutul de sodiu.

Mineralele din sarea roz de Himalaya

Sarea roz de Himalaya conține minerale și elemente suplimentare pe care sarea de masă obișnuită nu le conține. De exemplu, sarea roz de Himalaya conține urme de potasiu, calciu și magneziu, toate minerale de care organismul tău are nevoie pentru a rămâne sănătos. Cu toate acestea, cantitățile totale sunt foarte mici.

Sarea roz de Himalaya nu conține cantități suficiente de calciu, potasiu și magneziu pentru a face orice fel de diferență pentru sănătatea ta.

Cele mai multe mărci de sare roz de Himalaya menționează pe etichetele cu informații nutriționale că o porție de sare conține 0% din valoarea zilnică pentru acești nutrienți.

Acest lucru este puțin înșelător, deoarece sarea conține într-adevăr o cantitate infimă din toate cele trei. Însă, pentru că o porție conține mai puțin de 1% din oricare dintre aceste minerale, eticheta trebuie să menționeze conținut zero.

O porție de aproximativ 4,6 lingurițe de sare roz de Himalaya conține aproximativ 6% din doza zilnică recomandată de fier. Cu toate acestea, aceasta este o cantitate nesănătoasă de sare pe care să o consumi doar pentru a obține puțin fier.

Unii producători susțin că sarea roz de Himalaya are zeci de oligoelemente, dar există puține cercetări independente care să susțină acest lucru.

Este important de reținut că sarea roz de Himalaya nu are adăugat mineralul iod, așa cum fac multe alte săruri de masă. Cei mai mulți români primesc suficient iod în dieta lor, dar unele grupuri sunt expuse riscului de deficiență de iod, printre care se numără: femeile însărcinate, vegetarienii și persoanele care consumă puține produse lactate sau ouă.

Beneficii ale utilizării sării de Himalaya

Printre beneficiile utilizării sării de Himalaya se numără faptul că aceasta: ajută la reducerea sodiului din alimente, nu conține aditivi, exfoliază pielea și poate fi folosită pentru haloterapie.

Doar pentru că sarea roz de Himalaya nu oferă niciun stimulent nutrițional special, nu înseamnă că ar trebui să o eviți. Unii oameni consideră că sarea roz este mai gustoasă decât sarea de masă. 

Atunci când este în forma sa grosieră, sarea roz are mai puțin sodiu pe linguriță, ceea ce poate determina oamenii să folosească mai puțină sare pentru condimente, reducând astfel aportul de sodiu.

Sarea de masă conține adesea aditivi, cum ar fi agenți antiaglomeranți, astfel încât unele persoane pot prefera sarea de Himalaya, pentru că nu conține aditivi. Iar alegerea acestui tip de sare pur și simplu datorită culorii sale roz amuzante este un motiv bun pentru a o cumpăra.

Este perfect sănătos să folosești sare roz de Himalaya ca înlocuitor al sării de masă convenționale. Trebuie doar să fii conștient de faptul că afirmațiile specialiștilor în marketing ce promit nirvana minerală sunt nefondate.

Alte produse din sare de Himalaya

Există, de asemenea, produse din sare roz de Himalaya. Deși nu există dovezi concrete care să arate că acestea sunt eficiente, mulți oameni se bucură de utilizarea lămpilor de sare, de terapia cu sare și de exfolianții de baie cu sare roz.

Lămpile de sare sunt blocuri mari de sare cu o sursă de lumină în centru. Se presupune că acestea ucid germenii și curăță aerul.

Totodată, camerele și peșterile cu sare roz sunt populare pentru haloterapie, cunoscută și sub numele de terapie cu sare. Terapia cu sare presupune ca o persoană să stea într-o peșteră de sare sau într-un spa plin de sare, cu aer sărat dispersat în toată camera. Se presupune că respirarea aerului sărat are diverse efecte benefice asupra organismului.

Mai mult, sarea roz este folosită în unele exfoliante de corp și săruri de baie, pentru că se spune că ajută la ameliorarea durerilor musculare și la exfolierea și hidratarea pielii.

Contraindicații

Sarea roz de Himalaya este o sare naturală, bogată în minerale, cu o varietate de beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, ca orice alt aliment sau supliment, există și câteva contraindicații de care trebuie să fii conștient.

Iată câteva dintre contraindicațiile sării roz de Himalaya:

Hipertensiune arterială

Sarea roz de Himalaya conține clorură de sodiu, care poate crește tensiunea arterială. Persoanele cu hipertensiune arterială ar trebui să consume cu moderație sarea roz de Himalaya sau să o evite complet.

Afecțiuni renale

Persoanele cu afecțiuni renale ar trebui să evite consumul excesiv de sare roz de Himalaya. Sarea poate agrava afecțiunile renale și poate duce la retenția de lichide și alte complicații.

Osteoporoza

Sarea roz de Himalaya conține sodiu, care poate contribui la pierderea de calciu din oase. Persoanele cu osteoporoză ar trebui să consume cu moderație sarea roz de Himalaya.

Alergii

Sarea roz de Himalaya poate conține urme de gluten, dacă este produsă într-o unitate care procesează și alte alimente care conțin gluten. Persoanele cu alergie la gluten ar trebui să evite să consume sare roz de Himalaya.

În general, este recomandat să consumi sarea roz de Himalaya cu moderație. Dacă ai oricare dintre afecțiunile menționate mai sus, este mai bine să consulți un medic înainte de a consuma sare roz de Himalaya.

Iată câteva sfaturi pentru a consuma sarea roz de Himalaya în siguranță:

  • Folosește sarea roz de Himalaya ca și condiment, nu ca principală sursă de sare. Adaugă-o la mâncăruri în cantități mici, pentru a-i da un gust mai bogat.
  • Consumă mai multe alimente bogate în potasiu. Potasiul ajută la echilibrarea efectelor sodiului din organism. Exemple de alimente bogate în potasiu sunt fructele, legumele, leguminoasele și nucile.

Cum se folosește sarea roz de Himalaya

Întrucât sarea roz de Himalaya este, din punct de vedere nutrițional, aproape la fel ca sarea de masă, o poți folosi la gătit și la prepararea altor alimente în același mod în care folosești sarea de masă. 

Poți folosi sarea roz fin măcinată în orice mâncare. Cu toate acestea, s-ar putea să preferi o măcinare mai grosieră. Sarea grunjoasă poate fi folosită ca o frecție pentru carne, pentru a o presăra peste legume în timp ce acestea sunt rumenite, sau într-un mojar de sare decorativ.

În plus, poți găti și servi alimentele pe un bloc de sare roz de Himalaya. Sarea este cioplită în plăci de diferite dimensiuni și forme care pot reține căldura ridicată pentru o perioadă lungă de timp.

Din acest motiv, blocurile de gătit cu sare sunt bune pentru a găti și coace o varietate de carne, fructe de mare, fructe, legume și produse de patiserie. Mai mult, acestea pot fi răcite și folosite pentru a servi mâncăruri reci.

Este important să îți supraveghezi consumul de sare. Prea mult sodiu poate contribui la hipertensiune arterială, care, la rândul său, poate fi un factor de risc pentru bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale și alte probleme de sănătate. Este recomandat să consumi mai puțin de 2.300 de miligrame de sodiu pe zi.

Dacă nutriționistul sau medicul tău ți-a recomandat să reduci consumul de sodiu, ia în considerare o alternativă numită clorură de potasiu. Aceasta are aceeași aromă ca sarea, dar nu are sodiu. În plus, caută condimente fără sare, cum ar fi ierburile și condimentele, pentru a-ți aromatiza mesele.

Există o mulțime de publicitate în jurul presupuselor beneficii pentru sănătate ale diferitelor tipuri de sare, dar puțină date științifice care să le susțină. Sarea roz de Himalaya oferă o culoare atrăgătoare din punct de vedere vizual, iar unii oameni spun că adaugă un gust mai îndrăzneț și mai interesant alimentelor. 

Cel mai bine este să folosești sarea roz de Himalaya ca un adaos neobișnuit la mâncăruri și să îți planifici în alte moduri aportul de nutrienți esențiali. 

Unde să o găsești

Sarea roz de Himalaya poate fi găsită în următoarele locuri:

  • Magazinele cu produse naturiste și bio
  • Magazinele de specialitate pentru condimente și mirodenii
  • Magazinele online

În România, sarea roz de Himalaya poate fi găsită în următoarele magazine:

  • Compania Indiilor Orientale
  • Pirifan
  • Biosano
  • Herbalife
  • DoTerra