Compotul de mere cu scorțișoară este foarte aromat și versatil. Vezi care sunt ingredientele și pașii de preparare.

Compot de mere cu scorțișoară

Compotul de mere cu scorțișoară poate fi servit atât la micul dejun, ca gustare, cât și la prânz, cină sau desert, în diferite combinații. Se pregătește foarte ușor, din doar patru ingrediente.

În sezonul rece, compotul de mere este unul dintre cele mai simple, sănătoase și delicioase preparate de casă. Acesta are beneficii pentru sănătate, oferă senzația de confort și îmbunătățește starea de spirit.

Sfat

Pentru ca această rețetă să iasă perfect, este recomandată folosirea unor mere aromate, ce rămân un pic ferme atunci când sunt gătite.

Printre cele mai potrivite soiuri se numără Honey Crisp, Jonathan, Granny Smith, Gala sau Cortland. Însă, se pot folosi și alte soiuri, ce se înmoaie mai mult atunci când sunt preparate termic.

Rețeta de compot de mere cu scorțișoară

Preparare 10 minute
Gătire 15 minute
Timp total 25 minute

Ingrediente

  • 3 linguri de unt nesărat
  • Un kilogram de mere
  • 300 mililitri de apă
  • 100 de grame de zahăr brun
  • O linguriță de scorțișoară măcinată

Mod de preparare

Modul de preparare este cât se poate de simplu. Mai întâi, se topește untul într-o cratiță mare, la foc mediu – mare. Se pun merele, după ce au fost spălate bine, curățate de cotoare și semințe și tăiate după preferință. Se adaugă apa și zahărul brun.

Se lasă cratița la foc mediu-mare timp de 10-15 minute (calculate de când compoziția a început să fiarbă) sau până când merele se înmoaie puțin, amestecând din când în când. Spre final, se adaugă și scorțișoara măcinată și se amestecă.

Cum poate fi servit compotul de mere cu scorțișoară

Compotul de mere cu scorțișoară poate fi servit la prima masă a zilei, ca topping pentru clătite americane sau clasice, dar și într-un bol cu iaurt și ovăz, musli sau granola ori într-un bol cu orez sau griș cu lapte. Încălzit, acest preparat poate duce aceste tipuri de mic dejun la un alt nivel.

Totodată, compotul cu mere și scorțișoară se poate servi la cină. De exemplu, lângă friptură de porc, piure de cartofi dulci și fasole verde prăjită. Merele și scorțișoara completează perfect aroma fripturii de porc.

În cele din urmă, compotul de mere cu scorțișoară poate fi servit la desert, pe câteva cupe de înghețată de vanilie, cu puțin ovăz deasupra, sau într-o variantă ceva mai autohtonă, lângă melci cu lapte ori griș sau orez cu lapte.

Ce beneficii pentru sănătate are compotul de mere cu scorțișoară

Compotul de mere cu scorțișoară nu este doar gustos, ci reprezintă și o sursă de vitamine. Valoarea calorică a acestui preparat depinde de felul în care este gătit. Dacă este făcut fără zahăr, are doar 8 kilocalorii la 100 de grame. Altfel, are 85 de kilocalorii.

Acest compot contribuie la buna funcționare a ficatului, combate deficiența sezonieră de vitamine, ajută la protejarea împotriva răcelilor și bolilor virale, întărind imunitatea. În plus, poate preveni formarea pietrelor la rinichi și ajută la controlul nivelului de colesterol, reducând riscul de boli cardiovasculare.

Totodată, compotul de mere cu scorțișoară contribuie la prevenirea apariției demenței și la menținerea sănătății ochilor. Pe de altă parte, consumul de compot de mere nu este indicat pentru pacienții cu probleme la stomac sau intestine.