Rețeta de prăjitură cu mălai sau mălai dulce, un desert delicios și simplu de preparat, care îți va aduce aminte de copilărie.

Prăjitură cu mălai sau mălai dulce - un desert tradițional românesc

Prăjitura cu mălai sau mălai dulce e genul ăla de desert care te duce cu gândul la casa bunicilor. Nu e prea complicată, nu ai nevoie de ingrediente fancy, dar rezultatul e mereu gustos și te face să zâmbești. Este unul dintre acele dulciuri care îți amintesc că, uneori, cele mai bune lucruri sunt și cele mai simple.

E genul de rețetă pe care o poți face oricând, fie că ai musafiri, fie că vrei ceva dulce de ronțăit la o cafea. Vei avea nevoie de ingrediente de bază - ouă, zahăr, ulei, mălai și făină. Nimic complicat, nimic prea scump, dar rezultatul? O prăjitură moale, pufoasă și plină de aromă.

Și partea cea mai bună e că poți să fii creativ. Poți să adaugi coajă de lămâie pentru un plus de aromă, sau chiar alte ingrediente pe care le iubești.

Rețeta de prăjitură cu mălai

Preparare 20 minute
Gătire 40 minute
Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 4 ouă (mărime medie)
  • 200 grame zahăr
  • 200 mililitri ulei
  • 400 grame iaurt gras
  • 150 grame mălai fin
  • 150 grame făină albă tip 000
  • 7 grame praf de copt
  • Coajă răzuită fin de la o lămâie
  • Coajă de lămâie confiată (opțional)
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Pregătește ingredientele și ustensilele necesare. Unge o tavă de aproximativ 20x25 cm cu ulei și presară cu făină. Încălzește cuptorul la 180 grade Celsius.

Într-un bol mare, sparge cele patru ouă. Adaugă un praf de sare și zahărul. Folosind un mixer sau un tel, mixează până la obținerea unei compoziții cremoase. În timp ce mixezi, adaugă treptat uleiul pentru omogenizare.

Adaugă coaja de lămâie și iaurtul. Omogenizează bine compoziția. Încorporează treptat mălaiul.

Combină făina cu praful de copt și cerni amestecul peste compoziția pentru prăjitură. Amestecă ușor cu o spatulă pentru a încorpora și făina.

Întinde compoziția în tava pregătită. Presară coajă de lămâie confiată sau coajă de lămâie proaspătă răzuită mai mare, dacă preferi. Coace prăjitura în cuptor pentru 35-40 de minute sau până când se rumenește la suprafață.

Lasă prăjitura să se răcească în tavă, apoi transferă pe un platou și porționează.

Poți servi prăjitura simplă sau o poți glazura cu frișcă sau smântână acră. Dacă dorești, adaugă stafide sau alte fructe uscate în compoziție pentru un plus de savoare.

Ce poți să mai adaugi în compoziție

Poți să adaugi diferite ingrediente în compoziția prăjiturii cu mălai pentru a-i da un plus de gust. Iată câteva sugestii:

  • Stafide - Adaugă 100 de grame de stafide. Pentru a le înmuia și a le intensifica gustul, poți să le lași în prealabil în apă caldă sau chiar în rom pentru 30 de minute. Le scurgi bine și le adaugi în compoziție înainte de a turna mălaiul și făina.
  • Nuci tocate - Include 100 de grame de nuci tocate mărunt. Le poți adăuga în compoziție odată cu mălaiul și făina.
  • Fructe confiate - Adaugă 100 de grame de fructe confiate pentru un plus de dulceață și culoare. Le poți încorpora în compoziție în același moment cu stafidele sau nucile.
  • Merișoare uscate - 100 de grame de merișoare uscate pot adăuga un gust ușor acrișor. Le poți adăuga direct în compoziție sau le poți înmuia în prealabil în apă sau suc de portocale.
  • Coajă de portocală confiată - Pentru un gust citric diferit, adaugă 50-100 de grame de coajă de portocală confiată. La fel ca și coaja de lămâie, o poți adăuga în momentul în care încorporezi iaurtul și mălaiul.
  • Ciocolată rasă sau bucăți de ciocolată - Dacă ești fan ciocolată, poți să adaugi 100 de grame de ciocolată rasă sau bucăți de ciocolată în compoziție, odată cu mălaiul și făina.

Aceste adăugiri te ajută să personalizezi prăjitura și să experimentezi. Desigur, poți ajusta cantitățile în funcție de preferințele tale.