Dacă nu ai încercat până acum alivencile moldovenești, este momentul să descoperi gustul autentic al acestui preparat simplu și savuros.

Alivenci moldovenești - rețeta tradițională românească

Alivencile sunt plăcinte simple și gustoase, din doar câteva ingrediente de bază, pe care le găsești ușor prin casă. Mălai, brânză, ouă și smântână – toate sunt la îndemână, iar rezultatul e surprinzător de bun.

Alivencile sunt un preparat tradițional, de obicei servit la mesele din Moldova, și au fost mereu o alegere practică pentru că se fac repede și nu necesită mare efort. Erau cunoscute și sub numele de „plăcinta ciobanului,” tocmai pentru că folosesc ingrediente de bază, ușor de procurat chiar și la țară. Sunt ideale pentru mic dejun sau gustare, dar merg și ca desert, cu un strop de smântână deasupra.

Fie că le faci pentru familie sau doar pentru tine, alivencile sunt un preparat pe care trebuie să-l încerci măcar o dată.

Preparare 15 minute
Gătire 40 minute
Timp total 55 minute

Ingrediente

  • 1 litru lapte
  • 250 grame mălai
  • 4 ouă (separate în gălbenușuri și albușuri)
  • 500 grame brânză de vaci
  • 100 grame brânză de oaie (pentru un gust mai intens)
  • 70 grame unt (pentru uns tava și încorporat în compoziție)
  • 200 grame smântână (plus extra pentru servire)
  • Un praf de sare

Mod de preparare

Pune laptele la fiert într-o cratiță mare. Adaugă un praf de sare. Când laptele începe să fiarbă, adaugă mălaiul în ploaie, exact ca la mămăligă, amestecând constant ca să nu formeze cocoloașe. Fierbe compoziția timp de 10 minute la foc mediu, până când mălaiul absoarbe laptele și obții un terci omogen. Dă cratița deoparte și lasă compoziția să se răcească.

Între timp, separă ouăle în două boluri – gălbenușuri într-un bol și albușuri în altul. Amestecă brânza de vaci cu brânza de oaie, gălbenușurile și smântâna. Amestecă bine până obții o cremă omogenă.

În bolul cu albușuri, adaugă un praf de sare și bate-le spumă până devin tari. Spuma trebuie să fie aerată, astfel încât să ofere o textură pufoasă alivencilor.

După ce mălaiul s-a răcit, adaugă amestecul de brânză și gălbenușuri în terciul de mălai. Încorporează albușurile bătute spumă, amestecând ușor de jos în sus, pentru a păstra aerul din compoziție. Acest pas ajută alivencile să fie pufoase.

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Unge o tavă de copt cu unt (folosește aproximativ 20 g de unt) și toarnă compoziția uniform în tavă. Nivelează ușor suprafața.

Pune tava în cuptor și lasă alivencile să se coacă timp de 35-40 de minute. Sunt gata când capătă o culoare aurie și sunt ușor rumenite pe margini. Textura trebuie să fie moale, dar fermă.

Lasă alivencile să se răcească puțin înainte de a le tăia. Se servesc calde sau la temperatura camerei, cu un strat generos de smântână deasupra.

Sfaturi și trucuri pentru alivenci perfecte

Folosește brânză de vaci cât mai proaspătă și puțin sărată. Dacă brânza de vaci e prea umedă, poți scurge excesul de zer înainte de a o folosi.

Brânza de oaie adaugă o notă autentică, dar dacă preferi un gust mai blând, poți înlocui brânza de oaie cu aceeași cantitate de brânză de vaci.

Pentru o textură mai pufoasă, bate bine albușurile și amestecă-le ușor în compoziție.