Ciorba de fasole este una dintre cele mai cunoscute și apreciate ciorbe din bucătăria românească. Dar nu este o ciorbă care se regăsește doar la noi, ci și în alte bucătării internaționale.
La greci, de exemplu, găsiți ciorbă de fasole cu denumirea Fasolada. Se face ușor, puțin diferit de varianta românească, și este excelentă alături de o bucată de pâine proaspătă, unsă cu puțin ulei de măsline.
Timp total 1 oră
Ingrediente
- 500 g fasole uscată
- 2-3 morcovi
- 1 ceapă roșie mare
- 3-4 tulpini de țelină
- 100 ml ulei de măsline
- 2 linguri pastă de tomate
- 1 linguriță paprika
- sare
- piper
Mod de preparare
Puneți fasolea la înmuiat în apă rece câteva ore, sau ideal peste noapte. Schimbați apa și fierbeți fasolea 30-35 de minute, sau până când se înmoaie. Scurgeți fasolea de apă și puneți-o deoparte, dar păstrați zeama în care a fiert.Tocați mărunt ceapa, morcovii și țelina. Puneți câteva linguri de ulei de măsline într-un vas pe foc, adăugați legumele și căliți pentru câteva minute. Puneți și pasta de tomate și mai lăsați pe foc 2 minute.
Puneți boabele de fasole în vas și turnați din apa în care a fiert fasolea cât să acopere boabele. Când legumele au fiert complet, asezonați cu sare și piper și puneți restul de ulei și paprika.
Poftă bună!