Dintre toate influențele din bucătăria românească, ciorbele ardelenești au un gust aparte. Și asta se datorează în general celor trei ingrediente-cheie: afumătura, tarhonul și boiaua de ardei. Sigur că puteți face ciorbe foarte gustoase și fără carne, dar gustul nu va mai fi același.

Astăzi vă propunem o ciorbă ardelenească de fasole verde (sau galbenă, de care aveți la îndemână), aromată cu costiță afumată. Puteți renunța la costiță, dacă vreți să preparați varianta de post. 

Ciorbă ardelenească de fasole verde (cu afumătură)
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 750 g fasole verde curățată (proaspătă sau congelată)
  • 200 g afumătură (opțional)
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 ardei
  • 2 linguri făină
  • 1 lingură paprika
  • 1/2 țelină
  • 1 roșie
  • cimbru uscat
  • foi de dafin
  • tarhon
  • sare
  • piper
  • 1-2 linguri pastă de tomate

Mod de preparare

Spălați bine și rupeți fasolea în bucăți potrivite. Alegeți o fasole verde sau galbenă fragedă, care să nu aibă acele ațe inestetice.

Tocați mărunt ceapa și afumătura (o puteți omite, dacă vreți varianta de post a ciorbei). Tăiați ardeiul, morcovul și țelina cubulețe.

Puneți afumătura la călit într-o oală cu câteva linguri de ulei, nu foarte mult, pentru că are și ea grăsime. Adăugați ceapa și amestecați. Când ceapa s-a călit, puneți făina și lăsați să se îngroașe puțin amestecul, după care turnați doi litri de apă.

Când zeama începe să fiarbă, puneți legumele tăiate cubulețe și fasolea verde. Asezonați cu sare și piper, adăugați cimbru uscat și foi de dafin și lăsați să fiarbă 10-15 minute.

Acum este momentul să adăugați în oală roșia tăiată cubulețe și pasta de tomate, precum și paprika. Gustați și vedeți dacă mai e nevoie de sare sau piper. Mai lăsați să fiarbă 5 minute, după care opriți focul.

Dregeți ciorba cu oțet sau zeamă de lămâie. Serviți cu verdeață proaspăt tocată și cu smântână, dacă nu țineți post.

Poftă bună!