Această rețetă de ficat de porc prăjit la tigaie este plină de nutrienți și proteine, perfectă pentru o cină sau un prânz copios.

Ficat de porc prăjit

Ce părere aveți despre ficatul de porc? Ei bine, dacă știți despre ce este vorba, atunci înseamnă că l-ați încercat și v-a plăcut!

Ficatul de porc este extrem de bogat în proteine, cupru, fier și vitaminele A și B. În plus, conține o cantitate atât de mare de vitamina A, încât consumul în exces poate duce la toxicitatea vitaminei A.

Ce gust are ficatul de porc

Gustul ficatului de porc este destul de greu de descris; este foarte bogat, ușor amar, cu o aromă oarceum pământie. De altfel, are o textură total diferită de orice altă carne, dar nu într-un mod rău. Modalitatea cea mai bună de a afla ce gust are este să îl încercați!

Ficat de porc sau ficat de vită? Care este mai bun

Din punct de vedere nutrițional, ficatul de porc și cel de vită sunt foarte asemănători. Se spune că ficatul de porc are o aromă mai intensă decât acela de vită, deși tinde să nu fie la fel de fraged.

Totodată, vârsta animalului joacă un rol semnificativ și în frăgezimea cărnii. Cu cât carnea de porc sau de vită este mai tânără, cu atât se va „topi” mai repede în gură.

Desigur, și modul în care este preparat ficatul va afecta și textura dar și aroma.

Rețeta de ficat de porc prăjit

Preparare 15 minute
Gătire 30 minute
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 600 g de ficat de porc
  • 200 ml de lapte
  • 2 legături de ceapă verde (sau praz)
  • 240 ml de vin roșu
  • 1 linguriță de zahăr
  • zeama de la 2 lămâi
  • piper negru
  • paprika
  • chimion
  • cimbru
  • sare
  • unt - pentru prăjit

Mod de preparare

Spălați ficatul foarte bine și îndepărtați membranele. Tăiați-l în bucăți de mărime medie. Puneți-le apoi într-un bol și turnați peste ele lapte, zahăr și sucul de lămâie. Lăsați-le la macerat timp de 1 oră.

Între timp, căliți ceapa verde tocată (sau prazul) într-o tigaie adâncă. Odată ce s-au înmuiat, adăugați ficații peste, scurși de lapte. Se amestecă și se mai lasă încă puțin pe foc.

Se toarnă vinul și se lasă vasul să fiarbă la foc mediu până când ficatul este făcut. Serviți cu orez sau mamaligă.

Ficatul de porc și ceapa formează un fel de mâncare perfect, ce poate fi servit ca atare. Însă, dacă țineți cu tot dinadinsul, alte garnituri gustoase ce pot fi servite lângă sunt: cartofii, varza de Bruxelles sau orezul. Ori acest fel de mâncare delicios poate fi completat cu slănină și dovlecei.

Ficatul de porc prăjit, ca și puiul prăjit, este o rețetă simplă, ce poate fi făcută și savurată în orice seară a săptămânii.