Mâncarea de castraveți murați cu carne de porc este, probabil, una dintre cele mai vechi rețete românești. Vezi care sunt pașii de preparare.
În prezent totuși, mâncarea de castraveți murați cu carne de porc nu mai este la fel de populară, puțini având până acum ocazia să o guste. Este un preparat delicios, ușor de făcut și care cu siguranță va deveni unul dintre preferatele tale și ale familiei tale.
Rețeta de mâncare de castraveți murați cu carne de porc
Ingrediente
Pentru această rețetă de mâncare de castraveți murați cu carne de porc vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- O jumătate de kilogram de carne de porc – poți folosi pulpă sau spată – tăiată în bucățele
- O jumătate de kilogram de castraveți murați în saramură
- 200 de mililitri de suc de roșii
- O ceapă mare, curățată și spălată
- Două sau trei linguri de ulei
- Cimbru și mărar
- Sare
- Piper proaspăt măcinat
- O jumătate de litru de apă caldă
Mod de preparare
Primul pas este tăierea cepei solzișori. Se iau apoi castraveții și se taie în felii mai groase – sau cuburi sau fâșii, forma nu contează. În cazul în care sunt ușor sărați, este suficient să fie spălați cu grijă, însă dacă saramura a fost suficient de puternică, se recomandă ca aceștia să fie ținuți în apă rece timp de câteva ore astfel încât să iasă sarea din ei. O altă variantă este să fie puși la fiert pentru aproximativ cinci minute.
Se ia apoi o cratiță în care se toarnă uleiul. Se adaugă ceapa, se amestecă și se lasă la călit în jur de două sau trei minute. Se pun bucățile de carne, se amestecă în continuare și se călește până când carnea își schimbă culoarea, în mod uniform, pe toate părțile, și devine albicioasă.
Toarnă apoi apă caldă cât să acopere bucățile de carne și lasă la fiert în jur de jumătate de oră. Acoperă vasul cu un capac, până când carnea devine moale. Dacă este nevoie, mai completează cu apă caldă.
Se pun și feliile de castraveți murați, amestecând din nou compoziția, și se mai lasă la fiert cu vasul acoperit încă cinci până la zece minute, până când castraveții se înmoaie.
În acest moment, se pun cimbrul și sucul de roșii, se amestecă din nou și se mai lasă la fiert încă zece până la 15 minute.
În cazul în care mâncarea de castraveți murați cu carne de porc iese prea zemoasă, nu trebuie decât să se amestece o lingură cu făină cu sos din cratiță și să se adauge apoi în compoziția care mai trebuie lăsată încă cinci minute pe foc.
Se condimentează cu sare și piper proaspăt măcinat, în funcție de preferințe, se amestecă din nou, se verifică gustul, se presară mărar tocat și apoi se închide aragazul. În acest moment, mâncarea este gata să fie servită.