Cotlet de porc întreg la cuptor cu salvie, rozmarin și cimbru este foarte ușor de preparat, cu doar câteva ingrediente simple.

Cotlet de porc întreg la cuptor cu salvie și rozmarin

Cotletul de porc la cuptor este o alegere ideală pentru cină, deoarece este ușor de preparat și este de aromat cu doar câteva ingrediente simple. Pentru această rețetă, cotletul de porc este frecat cu un amestec simplu de usturoi și ierburi proaspete înainte de a îl găti. Ajustați sarea și alte condimente după gust.

Deși se credea că, din motive de siguranță, carnea de porc trebuie să fie bine făcută, acum există dovezi că aceasta poate fi gătită la o temperatură internă medie sau între 62 și 65 de grade Celsius. Interiorul va avea o culoare frumoasă și roz, iar textura nu va fi uscată sau dură.

Dar dacă nu sunteți convins, puteți ajusta timpul de preparare și puteți găti carnea până când friptura ajunge la o temperatură intrnă de 70°C. Nu uitați, indiferent de temperatura finală pe care o alegeți, scoateți friptura din cuptor cu cinci grade înainte și lăsați-o să stea pentru a ajunge la gradul final de coacere.

Trucuri pentru cel mai bun cotlet de porc la cuptor

Atunci când alegeți friptura de porc, alegeți o carne cu aspect proaspăt, de preferință cu un strat gros de grăsime. Mulți oameni au tendința de a se feri de carnea cu grăsime, dar această grăsime ajută la aromă și menține carnea suculentă în timpul gătitului.

În momentul în care este introdusă în cuptor, carnea de porc trebuie să fie la temperatura camerei, nu rece direct din frigider. Este important să o scoateți din frigider cu 30 de minute sau mai mult înainte de a o găti și să o lăsați acoperită într-un loc răcoros - nu cald.

După scoaterea din cuptor, asigurați-vă că lăsați friptura să se odihnească. În acest fel se va răci puțin, păstrând sucurile, astfel preparatul final va fi mai fraged și mai aromat.

Rețeta de cotlet de porc întreg la cuptor cu salvie și rozmarin

Preparare 20 minute
Gătire 1 oră și 15 minute
Timp total 1 oră și 35 minute

Ingrediente

  • 1 (1 - 1,5 kg) cotlet de porc fără os
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 4 - 5 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 lingură de sare kosher
  • 1 linguriță de piper negru
  • 1 lingură de salvie proaspătă tocată mărunt
  • 1 lingură de rozmarin proaspăt tocat mărunt
  • 1 lingură de cimbru proaspăt, tocat mărunt

Mod de preparare

Cu aproximativ 30 de minute înainte de a începe coacerea, scoateți carnea de porc din frigider și lăsați-o la temperatura camerei. Preîncălziți cuptorul la 220 de grade.

Într-un bol mic, combinați uleiul, usturoiul, sarea, piperul, salvia, rozmarinul și cimbrul și amestecați până când se formează o pastă.

Gătiți timp de 15 minute, apoi reduceți temperatura cuptorului la 150°C. Lăsați friptura să se gătească în continuare timp de încă 40 până la 60 de minute sau, dacă aveți un termometru pentru carne, până când temperatura internă ajunge la 60 de grade.

Scoateți friptura din cuptor și acoperiți-o cu folie de aluminiu. Lăsați-o să se odihnească timp de 10 - 15 minute; în acest timp, temperatura internă a fripturii va crește până la aproximativ 65 de grade, ceea ce înseamnă că este gata să fie tăiată.

Care este diferența între cotletul de porc fără os și mușchiulețul de porc

Cotletul de porc fără os și mușchiulețul de porc sunt două bucăți diferite de carne. Cotletul provine din partea din spate a animalului, are adesea grăsime atașată și poate include un os, fiind suficient de groasă și de lată pentru a fi tăiată în felii asemănătoare unei fripturi. Mușchiulețul de porc este o bucată subțire și slabă care se întinde de-a lungul coloanei vertebrale a porcului. Este una dintre cele mai scumpe bucăți de carne de porc și se gătește foarte repede.

Calorii și valori nutriționale

O porție de cotlet de poc la cuptor cu salvie și rozmarin are 460 calorii.

  • Calorii

    468kcal

  • Proteine

    60g

  • Grăsimi

    23g

  • Grăsimi saturate

    7g

  • Colesterol

    180mg

  • Sodiu

    576mg

  • Potasiu

    800mg

  • Fier

    2mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.