Ficat de porc. Beneficii și contraindicații

Ficatul de vită și ficatul de pui sunt printre alimentele cele mai bogate în nutrienți din natură. Dar oare în ce mod ficatul de porc este bun pentru dumneavoastră? Să aruncăm o privire mai atentă la ceea ce înseamnă ficatul de porc, să prezentăm beneficiile sale și cine nu are voie să-l consume.

Ce este ficatul de porc?

Ficatul de porc se referă, normal, la ficatul unui porc sănătos, în special atunci când este folosit ca hrană.

Diferența dintre ficatul de porc și, să zicem, bacon, nu ar putea fi cu mult mai mare. Deși nu este consumat la fel de frecvent ca ficatul de vită, ficatul de porc poate fi gătit chiar în același fel. Însă, este o certitudine că ficatul de porc este cel mai des savurat sub formă de pate.

Este ficatul de porc pentru sănătatea dumneavoastră?

Ficatul de porc este mult mai hrănitor o decât bucată medie de bacon sau șuncă. Este mai bogat în vitaminele B, vitamina A, vitamina D, vitamina K2 și seleniu decât toate celelalte tipuri de carne de porc.

Deoarece ficatul are un conținut mai mic de grăsimi decât carnea de porc, este, în mod firesc, mai sărac în acizi grași polinesaturați.

Valori nutriționale ale ficatului de porc

Analiza nutrițională ne arată că acesta conține 159 de calorii, 26 de grame de proteine ​​și 4 grame de grăsimi la 100 de grame. Iar conținutul de grăsimi este în mare parte nesaturat.

Cum este ficatul de porc în comparație cu alte tipuri de ficat?

Ficatul de porc are ceva mai puțină vitamina A decât celelalte tipuri de ficat. Dar, în realitate, asta poate fi un lucru bun. Și asta deoarece vitamina A poate fi dificil de eliminat de către propriul dumneavoastră ficat atunci când este consumată în exces.

De asemenea, este mai bogat în seleniu decât ficatul de vită sau cel de pui. De menționat este că seleniul este un mineral ce stimulează tiroida, care joacă un rol important în reglarea imunității și în facilitarea producției de ADN.

Beneficii ale consumului de ficat de porc

Este bogat în fier

Doar 100 de grame de ficat de porc conțin 99% din necesarul zilnic de fier. Acesta vine sub forma numită fier heminic, ceea ce înseamnă că este extrem de ușor de absorbit și de utilizat de către organism. O cantitate suficientă de fier în organism poate contribui în mare măsură la susținerea fertilității și la prevenirea oboselii, a circulației proaste sau a respirației grele.

Este sărac în calorii

Ficatul de porc este bogat în proteine, dar are un conținut mai scăzut de grăsimi, dar și de calorii în comparație cu majoritatea tipurilor de carne. De ce este important acest lucru? Pentru că, din obișnuință cel puțin, caloriile contează pentru unii oameni - chiar și pentru o dietă bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați.

Vă veți îngrășa indiferent de ceea ce mâncați dacă veți consuma mai multe calorii decât folosește corpul dumneavoastră pentru nevoile sale de energie.

Este bogat în proteine

65% din caloriile ficatului de porc provin din proteine. Astfel, acesta reprezintă o proteină alimentară integrală de înaltă calitate, ce conține toți cei nouă aminoacizi esențiali.

Este bogat în vitamina B

Dintre toți nutrienții din ficatul de porc, conținutul său de vitamina B este cel mai impresionant. Doar 100 de grame de ficat de porc conțin 774% din valoarea zilnică necesară pentru vitamina B12.

De altfel, B12 joacă un rol esențial în formarea globulelor roșii, în susținerea metabolismului celular, a funcției nervoase și în producerea de ADN. De asemenea, este responsabil pentru multe alte funcții ale corpului și susține dezvoltarea fătului, sănătatea oaselor și starea de spirit, menținând în același timp pielea și părul sănătoase.

Ficatul de porc susține propriile organe

Acest beneficiu special pare să fie de domeniul ezotericului, dar este totuși adevărat: consumul de carne dintr-un anumit organ poate oferi beneficii pentru sănătatea aceluiași organ din corpul dumneavoastră.

Combinația unică de seleniu, vitamine B și vitamina A poate crește funcția de detoxifiere a ficatului. Totodată, trebuie spus că ficatul de porc poate aduce beneficii și altor organe, inclusiv glandei timus, creierului și inimii.

Riscurile consumului de ficat de porc

Cu toate acestea, totul ar trebui mâncat cu moderație, după cum se spune. Oricât de bun este ficatul de porc, nu ar trebui să vă bazați alimentația pe el.

Prea multă vitamina A duce la toxicitate

Trebuie să urmăriți aportul de vitamina A atunci când consumați ficat mai des. Vitamina este solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că este absorbită în grăsime și durează mai mult decât alte vitamine pentru a fi eliminată din organism. Dacă mâncați prea mult, puteți suferi de toxicitate, ce duce la probleme de vedere, greață și dureri osoase. Însă, pentru asta, ar trebui să mâncați foarte mult ficat și foarte des, însă acest aspect trebuie menționat întrucât foarte mulți medici recomandă femeilor însărcinate să îl evite.

Excesul de cupru poate fi o problemă

În mod similar, ficatul de porc conține și mult cupru, respectiv 70% din aportul zilnic, într-o porție de 100 de grame. Consumul excesiv de cupru poate duce la stres oxidativ și modificări neurodegenerative și poate crește riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Nivelurile ridicate de colesterol pot fi dăunătoare

100 de grame de ficat de porc au 118% din colesterolul zilnic. Colesterolul este o substanță care se găsește în toate celulele noastre, dar un nivel ridicat poate duce la probleme cardiace și accidente vasculare cerebrale.

Ce spun nutriționiștii

Profilul nutritiv al ficatului de porc îl face o completare excelentă pentru dieta keto, carnivoră sau alimentară integrală. Conținutul său bogat în diverși nutrienți înseamnă că ficatul de porc oferă numeroase beneficii pentru susținerea sănătății.

Iată o scurtă recapitulare - ficatul de porc este:

  • bogat în fier
  • sărac în calorii
  • un aliment proteic complet
  • bogat în vitamine B
  • un aliment ce sprijină sănătatea organelor/ficatului