Frișca de post este foarte simplă și ușor de preparat. Nu se pierde nimic în ceea ce privește textura sau gustul în comparație cu varianta clasică și este potrivită pentru oricine ține o dietă vegană sau post.
Frișca este utilizată la scară largă atât în casă cât și în sectorul de catering, în special pentru deserturi și decorațiuni pentru prăjituri.
Frișca bătută se poate face atât din smântână de origine animală cât și din cea vegetală. Și, deși frișca făcută din produse de origine animală cu peste 35% grăsime este produsul original, în zilele noastre se întâlnesc frecvent creme pe bază de grăsimi vegetale.
Această rețetă de frișcă fără produse lactate este foarte simplă și ușor de preparat. Nu se pierde nimic în ceea ce privește textura sau gustul în comparație cu varianta clasică și este potrivită pentru oricine ține o dietă vegană sau post.
O alternativă excelentă la frișca cu lapte, această cremă se face cu lapte de cocos. Nu este keto-friendly, dar puteți schimba cu ușurință zahărul pudră cu o cantitate echivalentă de îndulcitor. Conserva de lapte de cocos trebuie să fie integrală și să se răcească cel puțin o zi înainte de a o folosi.
Se poate bate laptele de cocos?
Spre deosebire de omologul său de origine animală, laptele de cocos nu poate fi pur și simplu turnat într-un bol și bătut.
Pentru a obține o textură pufoasă și aerată, trebuie să separați grăsimea. Atunci când răciți o cutie de lapte de cocos integral în frigider, se formează un strat gros deasupra, numit smântână de cocos. Această cremă groasă este scoasă fără lichidul de la bază. Apoi se bate crema de cocos!
Trucuri pentru a separa smântâna de cocos
Există o metodă pentru ca această rețetă să iasă perfect, iar aceasta începe cu separarea smântânii de cocos de partea apoasă.
- În primul rând, aveți nevoie de lapte de cocos integral gras, pentru că nu va ieși bine cu cel cu conținut scăzut de grăsime.
- Puneți laptele în frigider peste noapte.
- Aveți grijă să nu agitați recipientul când îl scoateți, crema va pluti deasupra.
- Apoi, pur și simplu se scoate cu lingura!
Cum se face frișca de post
Ingrediente
- 2 conserve de 400 ml de lapte de cocos integral
- 70 de grame de zahăr pudră + 2 linguri în plus
Mod de preparare
Puneți laptele de cocos împreună cu bolul și paletele mixerului în frigider timp de 8 ore, sau peste noapte.
Lucrați rapid pentru a nu se încălzi ingredientele. Atașați paletele și bolul la mixer imediat înainte de a pregăti frișca.
Deschideți încet cutiile de lapte de cocos, scurgeți și aruncați lichidul din cutii.
Odată ce lichidul este scurs, puneți grăsimea în bolul răcit.
Bateți smântâna la viteză mare timp de aproximativ 15 - 20 de secunde, sau până când devine netedă.
Adăugați zahărul și mai mixați timp de aproximativ 20 de secunde, începând de la viteză mică și trecând rapid la cea mare, până când se încorporează. (Nu amestecați prea mult!)
Folosiți frișca vegană imediat sau păstrați-o la frigider până la 3 sau 4 ore înainte de utilizare.
Sfaturi utile pentru cea mai buna frișcă de post
- Asigurați-vă că laptele de cocos este gras (nu light) și că atunci când este refrigerat, grăsimea se separă de partea lichidă. În caz contrar, nu se va bate.
- Asigurați-vă că bolul, paletele și ingredientele sunt complet răcite în prealabil. În esență, celulele de grăsime se lipesc între ele pentru a susține spuma creată de aerul din frișcă.
- Acestă frișcă se poate folosi în toate rețetele care cer varianta obișnuită. Se potrivește cu orice și se poate servi inclusiv lângă fructe!
Sugestii de arome pentru frișcă
Dacă doriți mai mult gust, puteți adăuga extracte și arome uscate. Iată câteva idei:
- Pudră de cacao
- Pudră sau extract de vanilie
- Extract de mentă
- Condimente precum scorțișoara
Cum se poate păstra frișca de post
Cel mai bine este să o consumați imediat, însă se poate păstra și la frigider.
- Cu cât este păstrată mai mult timp, cu atât va fi mai puțin pufoasă, netedă și cremoasă.
- Puneți-o într-un recipient ermetic și păstrați-o în frigider sau congelator.
- Se păstrează la frigider dacă o savurați în aceeași zi în care ați făcut-o.
- Cantitatea care vă rămâne se poate păstra în congelator.
- Dezghețați-o la temperatura camerei până când este suficient de moale pentru a fi folosită.