Cum să faci acasă lapte de migdale, fără conservanți sau aditivi, mult mai sănătos și cu un gust mult mai bun decât laptele de migdale cumpărat din magazin.

Lapte de migdale de casă - cea mai simplă și mai sănătoasă rețetă

Laptele de migdale este un înlocuitor foarte bun pentru cel de la animale, care se face din migdale și apă. Este perfect pentru a-l turna peste cereale, pentru a-l folosi în smoothie-uri sau chiar pentru a-l adăuga în cafea!

Laptele de migdale de casă are un gust mult mai bun decât cel cumpărat din magazin. Cu siguranță, nu veți mai vrea nicio altă marcă după ce veți vedea cât de bun este la gust și cât de ușor este de făcut.

Cum se face laptele de migdale

Pentru a face acest tip de lapte, pur și simplu amestecați migdalele și apa, până când migdalele sunt complet descompuse. „Laptele” rezultat este cremos, cu o ușoară aromă de migdale, ce se îmbină aproape perfect în orice rețetă.

Odată amestecat, tot ce trebuie să faceți este să strecurați pulpa pentru un lapte fin și mătăsos.

Lapte de migdale fără conservanți sau aditivi

Unul dintre cele mai mari avantaje atunci când optați pentru propriul lapte de migdale de casă este că îl puteți face fără conservanți sau aditivi, ce se regăsesc în multe mărci cumpărate din magazin.

Conservanții sau aditivii ajută la îngroșarea și stabilizarea alimentelor, dar pot provoca inflamații și disconfort gastro-intestinal în organism.

Pentru persoanele cu afecțiuni autoimune sau cu digestie sensibilă, cel mai indicat ar fi să evite acești aditivi făcându-și propriul lapte de migdale acasă.

Este laptele de migdale mai bun decât laptele normal?

În primul rând, laptele de migdale nu conține colesterol. Majoritatea oamenilor consideră că este mai sănătos decât laptele obișnuit. Ambele au compoziții diferite și procente diferite de nutrienți și vitamine.

În comparație cu laptele animal, laptele de migdale neîndulcit are un conținut scăzut de zaharuri și carbohidrați. În plus, are cu 50% până la 80% mai puține calorii decât laptele, rămânând în același timp cu o aromă deosebită.

Prin urmare, este considerat un aliment cu indice glicemic scăzut. Asta înseamnă că laptele de migdale nu provoacă o creștere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale laptelui de migdale?

Iată câteva dintre beneficiile consumului de lapte de migdale în comparație cu laptele degresat sau alte tipuri de lapte:

  • Laptele de migdale nu este făcut din lactate, în consecință nu conține lactoză sau cazeină, ceea ce poate provoca tulburări digestive ce afectează până la 75% din populația lumii.
  • Dacă presupunem că toată pulpa din migdale este introdusă în laptele de casă, atunci laptele de migdale poate avea până la 6 grame de proteine per porție.
  • Datorită migdalelor bogate în nutrienți, o cană de lapte de migdale de casă poate avea până la 8% din necesarul zilnic de calciu recomandat și 6% din cantitatea de fier recomandată pe zi.

Cum să faci lapte de migdale de casă mai ieftin decât cel cumpărat din magazin

Principalul avantaj atunci când vă faceți propriul lapte de migdale, acasă, este că dumneavoastră puteți determina ingredientele și gramajele.

Nu există îndulcitori sau aditivi adăugați în această versiune de casă pe care v-o prezentăm! De asemenea, asta înseamnă că puteți decide chiar și câte migdale să folosiți în această rețetă.

Pentru cel mai cremos lapte de migdale, ar fi indicat să țineți cont de cantitățile recomandate mai jos, însă puteți economisi bani folosind mai puține migdale și mai multă apă.

Astfel, se pot utiliza doar 75 de grame de migdale pentru un litru de apă, atunci laptele de migdale va fi adăugat în cereale sau în smoothie-uri, ceea ce va face să aibă un gust bun, dar să fie și accesibil tuturor.

Rețeta de lapte de migdale de casă

Preparare 10 minute
Timp total 10 minute

Ingrediente

  • 143 grame de migdale, înmuiate în apă timp de 4-6 ore (sau peste noapte)
  • 1 litru de apă

Mod de preparare

După ce ați ținut la hidratat migdalele, este important să le scurgeți și să le clătiți bine (aruncați apa de la înmuiere).

Combinați toate migdalele și apa proaspătă într-un blender și amestecați, până când devine omogen și laptele arată cremos.

Se strecoară laptele de migdale printr-o strecurătoare sau printr-un tifon, așa cum se procedează și în cazul brânzei de casă, strângând bine pentru a extrage lichidul în plus.

Puteți păstra pulpa de migdale rămasă pentru o altă rețetă sau o puteți arunca în cazul în care nu vreți să o adăugați în alte preparate.

Păstrați laptele de migdale într-un recipient ermetic la frigider până la 4 zile.

De asemenea, puteți îngheța pulpa de migdală rămasă, maximum 3 luni, dacă vă este necesară în altă zi

Informații utile pentru rețeta de lapte de migdale

Pentru un gust deosebit, încercați să adăugați 1 lingură de ulei de cocos, 1 lingură de vanilie și 2 linguri de sirop de arțar sau 2 curmale fără sâmburi în amestec, înainte de a introduce blenderul. Laptele de migdale rezultat va fi extrem de cremos, dulce și… irezistibil!

Pentru un lapte de migdale îndulcit, încercați să adăugați până la 4 curmale atunci când îl preparați, apoi strecurați conform instrucțiunilor.

Pentru un lapte de migdale aromat, nu ezitați să adăugați un strop de extract de vanilie sau 1 până la 2 linguri de pudră de cacao pentru un lapte cu gust de ciocolată. (Indulciți cu câteva curmale sau cu sirop de artar, după preferințe)

Cât timp se poate păstra laptele de migdale de casă

Laptele de migdale de casă va rezista până la 3-5 zile la frigider, deși este cel mai bine să îl beți proaspăt. Așa că nu vă recomandăm să faceți o cantitate mare sau mai mult decât credeți că veți folosi în câteva zile.

Se poate fierbe laptele de migdale de casă?

Aducerea laptelui de migdale la punctul de fierbere pentru câteva minute îi va crește gradul de vâscozitate. De fapt, așa se face acasă crema de cafea pe bază de plante (jumătate și jumătate).

Dacă intenționați să gătiți cu lapte (de exemplu, să-l folosiți pentru curry sau pentru fierberea cerealelor integrale), nici nu mai este necesar să îl mai strecurați.

Ce puteți face cu pulpa de migdale rămasă

Vă place laptele de migdale de casă, dar nu sunteți sigur ce să faceți cu pulpa rămasă?

Întindeți pulpa rămasă din laptele de migdale pe o foaie de copt și uscați-o la cea mai scăzută temperatură a cuptorului sau folosiți un deshidratator de alimente pentru a o face crudă.

  1. Odată ce pulpa este uscată, sfărâmați-o și păstrați-o la frigider pentru a o folosi în rețete ce necesită pesmet, ca topping sau pane. Va oferi o aromă crocantă preparatelor dumneavoastră!
  2. Amestecați ulei de măsline, sare de mare și ierburi aromate cu pulpa de migdale rămasă, întindeți-o și coaceți-o la cuptor. Va fi toppingul necesar pentru supa dumneavoastră preferată!
  3. O altă variantă ar fi să încercați să adăugați pulpa de migdale pe care o aveți în plus în ciocolata de casă fără lapte, cum ar fi în rețetele de budincă vegană sau în umplutura pentru brioșe cu unt de migdale.

Pulpa de migdale are o textură asemănătoare brânzei ricotta, deci este substitutul perfect pentru rețetele de brânză vegană. Puteți amesteca verdeața și condimentele preferate în pulpa de migdale și apoi o puteți răci ori să o modelați în dreptunghiuri sau bile și apoi să o rulați într-o crustă de ierburi.