In Grecia, aceasta tarta este cunoscuta sub numele de Galaktoboureko - foietaj si o crema groasa, imbibata cu sirop de lamaie, care te duc cu gandul la o vacanta greceasca.
Timp total 2 ore
Ingrediente
- 1 litru lapte
- 3 oua, plus 2 galbenusuri de ou
- 100g zahar pudra
- 100g gris
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 120g unt
- 225g foietaj
- Pentru sirop:
- 150g zahar pudra
- 2 lingurite suc de lamaie
- 1 lingurita esenta de vanilie
Mod de preparare
1. Se incalzeste cuptorul la 190C. Se unge un vas termorezistent si se tapeteaza cu unt.2. Se toarna laptele intr-o cratita si se tine pe foc pana aproape de a da in fiert, apoi se lasa sa se raceasca usor.
3. Intr-un castron, se bat usor ouale, galbenusurile de ou si zaharul pana se amesteca bine. Se adauga grisul. Se transfera amestecul intr-o cratita si se toarna laptele fierbinte, amestecand constant. Se pune la fiert la foc mic, amestecand, timp de aproximativ 10 minute pana cand compozitia devine neteda si groasa. Se ia de pe foc, se adauga esenta de vanilie si 3-4 linguri de unt topit.
4. Se taie aluatul pentru a se potrivi vasului si se pun jumatate dintre ele pe baza, periind fiecare foaie cu unt topit, inainte de o pune pe urmatoarea. Se toarna crema si se distribuie uniform.
5. Se pun foile ramase deasupra cremei, periind fiecare foaie cu unt topit inainte de a o adauga pe urmatoarea. Folosind un cutit, se taie 4 benzi longitudinale, fara a taia marginile. Se perie partea de sus a tartei cu unt si se presara cu putina apa.
6. Se coace timp de 15 minute, apoi se reduce temperatura cuptorului la 160C si se coace timp de inca 35 de minute, pana cand partea de sus este aurie si crocanta.
7. Pentru a face siropul, se pune zaharul si sucul de lamaie intr-o tigaie, se toarna 125ml apa si se da in fiert, amestecand pana cand zaharul se dizolva. Se fierbe timp de 7 minute, apoi se ia de pe foc, se adauga esenta de vanilie si se lasa sa stea timp de 10 minute pentru a ingrosa.
8. Se pune siropul peste aluatul scos din cuptor. Se lasa aluatul sa se raceasca si sa absoarba siropul, apoi se taie in patrate si se servesc calde sau la temperatura camerei.