Meniu de 1 Decembrie. Ce se mănâncă de Ziua Națională

Ziua Națională, sărbătorită pe 1 Decembrie, este una deosebit de importantă în istoria și cultura românească, marcând Marea Unire, adică unirea Transilvaniei cu România în anul 1918.

Această zi simbolizează realizarea idealului de unitate națională și reprezintă un pilon fundamental al identității naționale. Și cum e firesc, în afară de parada militară tradițională, ziua este marcată și cu un meniu pe cinste.

De ce e importantă mâncarea de 1 Decembrie

Începând din anul 1990 până în prezent, Ziua Națională a României este sărbătorită la 1 Decembrie, amintind de faptul că la această dată, în anul 1918, la Alba Iulia, Adunarea Națională a românilor din Transilvania și din celelalte provincii românești a adoptat hotărârea unirii acestor teritorii cu Regatul României.

Acest eveniment a avut un impact semnificativ asupra națiunii române, consolidând sentimentul de apartenență și solidaritate între diferitele regiuni istorice. Și doar nu era să fie sărbătorit altfel decât cu mâncare autentică gustoasă. De altfel, în general, în afară de rolul de a ne hrăni, mâncarea are și rolul de a ajuta oamenii să se apropie unii de alții.

Cârcotașii îi critică pe românii care par exagerat de preocupați de mâncare de Ziua Națională, spunând că aceștia nu acordă suficientă atenție însemnătății istorice a acestei sărbători. Însă, criticii nu iau în seamă faptul că prin prepararea și savurarea mâncărurilor autentice, de 1 Decembrie, românii își exprimă atașamentul față de rădăcinile culturale și istorice, consolidând astfel legăturile dintre generații și păstrând tradițiile vii.

Meniul de 1 Decembrie devine un mijloc prin care românii se conectează cu moștenirea lor culturală și sărbătoresc unitatea națională. Altfel spus, în contextul Zilei Naționale, mâncarea devine un element definitoriu al identității culturale românești și contribuie la crearea unei atmosfere de bucurie și solidaritate.

Meniul tradițional de 1 Decembrie

Meniul tradițional de 1 Decembrie este alcătuit din numeroase mâncăruri festive gustoase ce merg direct la suflet și aduc bucurie. Printre acestea se numără: fasolea cu ciolan, ciorba de fasole cu afumătură, sarmalele, mămăliga, varza cu ciolan sau afumătură, micii și cârnații, ciorba de burtă, mămăliga, cozonacul și plăcintele cu mere, brânză sau dovleac.

Fasolea cu ciolan

Fasolea cu ciolan este un preparat consistent și gustos, constând în fasole fiartă și ciolan de porc, adesea condimentat cu ceapă, usturoi și verdețuri. Tradiția referitoare la prepararea acestui fel de mâncare de 1 Decembrie a pornit în anul 2000, de la Teo Trandafir, în contextul în care Ziua Națională coincide cu ziua televiziunii Pro TV.

La vremea aceea, Teo Trandafir era angajată la Pro TV, iar într-o ediție a emisiunii ei, a anunțat că se ține „Marea Ciolaniadă”, la aniversarea a cinci ani de la lansarea televiziunii. Inițiativa s-a lipit de sufletele românilor și s-a transformat în tradiție de Ziua Națională.

Ciorbă de fasole cu afumătură

Un alt fel de mâncare pe care îl fac românii de 1 Decembrie este ciorba de fasole cu afumătură - o variantă delicioasă de ciorbă în care fasolea și afumătura, dar și legumele și condimentele, se combină pentru a oferi un gust bogat.

Vezi și:

Sarmale

Firește, mai greu e sărbătoare în România dacă pe masă nu este și un platou cu sarmale - fie în foi de varză, fie în foi de viță, umplute cu amestec de carne de porc și orez, condimentate bine, fierte sau coapte și servite negreșit cu mămăliguță, smântână și, eventual, cu un ardei iute.

Vezi și:

Varză cu ciolan sau afumătură

Bineînțeles, varza cu ciolan sau afumătură are și ea loc de cinste în meniul de 1 Decembrie. Este mai ușor de făcut decât sarmalele și este gustoasă de îți vine să te lingi pe degete!

Vezi și:

Ciorbă de burtă

Preparată ca la carte, condimentată suficient, ciorba de burtă este una dintre mâncărurile autentice iubite de numeroși români, astfel că nu poate lipsi din meniul de Ziua Națională.

Vezi și:

Mămăligă

Dacă în privința altor mâncăruri din meniul de 1 Decembrie ar putea fi discutabil modul în care au devenit tradiționale de Ziua Națională, când vine vorba despre mămăligă se încheie orice dezbatere.

Cu siguranță, mulți dintre românii de la 1918 au luat măcar o îmbucătură de mămăligă în ziua de 1 Decembrie, în contextul în care acesta era unul dintre cele mai populare alimente de pe mesele românești la acea vreme.

Vezi și:

Mici și cârnați

Micii și cârnații la grătar sunt la rândul lor nelipsiți din meniul de 1 Decembrie al multor români. Cu muștar și pâine, desigur, dar și cu o garnitură de cartofi prăjiți sau cu murături.

Vezi și:

Cozonac

Un desert tradițional românesc, cozonacul umplut cu nuci și cacao și, eventual, cu rahat și stafide, împletit, aromat și rumen, este un deliciu ce nu poate fi omis de pe mesele de sărbătoare din România, în general, și cu atât mai puțin de 1 Decembrie.

Vezi și:

Plăcinte (cu mere, brânză sau dovleac)

Plăcintele cu diverse umpluturi precum mere, brânză sau dovleac, aromate și pudrate cu zahăr pudră, de preferat aburinde, se numără și ele printre preparatele preferate de mulți români pe masa de 1 Decembrie.

Aromate și gustoase, acestea aduc negreșit căldură în suflet.

Vezi și:

Băuturi

În afară de mâncare, din meniul de 1 Decembrie nu lipsesc băuturile tradiționale ce completează perfect atmosfera festivă. Vinul fiert ocupă un loc de cinste în inimile românilor în timpul sărbătorilor de iarnă. Aromat și condimentat, vinul fiert este preferat de mulți români pentru a se încălzi în zilele deja reci, de început de iarnă.

De asemenea, țuica, o băutură tradițională românească, este prezentă în numeroase gospodării în această perioadă festivă. Obținută din fructe, cel mai adesea din prune sau mere, țuica este cunoscută pentru puterea sa și pentru capacitatea de a încălzi spiritele în orice sărbătoare. În zonele mai rurale, țuica se asociază adesea cu tradițiile românești autentice.

O altă băutură servită adesea la mesele de sărbătoare, inclusiv de 1 Decembrie, este palinca. Cu o puternică tradiție în zonele de vest ale țării, palinca este o băutură spirtoasă și aromată, preparată prin distilarea fructelor.

Fie că este vorba despre mere, prune sau pere, palinca ocupă un loc special în cultura românească și este adesea servită în cantități moderate pentru a celebra momentele speciale.

De precizat că înainte de anul 1990, Ziua Națională a României era sărbătorită la alte date. În perioada 1861 - 1866, sărbătoarea națională era pe 24 Ianuarie; între 1869-1947, pe 10 mai; apoi, între 1948-1989, pe 23 August.