Smochinele sunt fructe tipice acestui sezon, extrem de dulci, cu semințe crocante și comestibile. Există mai multe soiuri care diferă prin culoare și textură. Caracteristicile lor comune sunt forma, culoarea intensă și parfumul dulce.
Smochinele, spre deosebire de ceea ce s-ar putea crede, au puține calorii: 100 de grame de smochine proaspete au aproximativ 70 de calorii și sunt bogate în minerale, printre care potasiu, calciu, magneziu, fier, cupru, seleniu și zinc.
Sunt o sursă bună de vitamine antioxidante A și K și conțin zaharuri naturale și fibre alimentare. Prin urmare, beneficiile lor pentru sănătate sunt multiple.
Cu toate acestea, trebuie să ne întrebăm câte smochine pot fi consumate pe zi.
Valoare nutritivă
Smochinele proaspete sunt bogate în substanțe nutritive, fiind în același timp relativ sărace în calorii, de aceea se încadrează perfect într-o dietă sănătoase.
O smochină proaspătă mică (40 de grame) conține:
- Calorii: 30
- Proteine: 0 grame
- Grăsimi: 0 grame
- Carbohidrați: 8 grame
- Fibre: 1 gram
- Cupru: 3% din doza zilnică recomandată (DZR)
- Magneziu: 2% din DZR
- Potasiu: 2% din DZR
- Riboflavină: 2% din DZR
- Tiamină: 2% din DZR
- Vitamina B6: 3% din DZR
- Vitamina K: 2% din DZR
Smochinele proaspete conțin zahăr natural, dar consumul câtorva smochine este o gustare rezonabilă, cu puține calorii sau o completare la o masă.
Pe de altă parte, smochinele uscate au un conținut ridicat de zahăr și sunt bogate în calorii, deoarece zahărul se concentrează atunci când fructele sunt uscate.
Beneficiile pentru sănătate
Smochinele sunt excelente pentru bunăstarea organismului:
- sunt excelente ca parte a unei diete de slăbit. Bogăția de fibre alimentare vă menține sătul, reduce pofta de mâncare și poftele;
- reglează tensiunea arterială. Smochinele, datorită potasiului, sunt cele mai bune fructe pentru hipertensiune;
- sursă excelentă de calciu pentru oase mai puternice. Calciul și potasiul lucrează împreună pentru a îmbunătăți densitatea osoasă, ceea ce, la rândul său, poate preveni afecțiuni precum osteoporoza;
- valoroase pentru gestionarea diabetului. Una dintre primele terapii pentru stabilizarea glicemiei apare prin includerea anumitor alimente în dietă. Deoarece sunt bogate în fibre, smochinele ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.
Câte smochine poți mânca pe zi
Smochinele, fiind bogate în fibre, previn constipația și sunt considerate unul dintre cele mai bune fructe pentru refacerea și calmarea intestinului. Cu toate acestea, trebuie savurate cu moderație, deoarece consumul excesiv ar putea avea un efect laxativ. Sfatul, de fapt, este de a mânca maximum 4 smochine pe zi.
Aceste fructe sunt excelente uscate, fiind astfel disponibile pe tot parcursul anului. Se obțin datorită unui proces de deshidratare. Cantitatea de calorii este însă mult mai mare decât cea a fructelor proaspete, având aproximativ 250 de calorii la 100 de grame de fruct. Din acest motiv, este indicat să nu consumați mai mult de 2 smochine uscate pe zi.
Ce se întâmplă dacă mănânci smochine în fiecare zi?
Smochinele sunt o sursă bună atât de calciu, cât și de potasiu. Aceste minerale pot lucra împreună pentru a îmbunătăți densitatea osoasă, ceea ce poate, la rândul său, să prevină afecțiuni precum osteoporoza. Studiile sugerează că o dietă bogată în potasiu, în special, poate îmbunătăți sănătatea osoasă.
Ce se întâmplă dacă mănânci prea multe smochine?
Consumul de smochine în exces poate afecta intestinele și ficatul. Consumul regulat de smochine în cantități mari, împreună cu semințele lor, poate provoca, eventual, balonare și dureri de stomac. Acest lucru va crea presiune asupra intestinelor și ficatului.
În plus, un consum exagerat de smochine poate provoca deficiență de calciu în organism.
Cum să adaugi smochine în alimentația zilnică
Există o serie de moduri de a adăuga smochine în alimentație, fiecare cu propriile beneficii potențiale. Iată cum poți include smochinele în dietă:
- Proaspete. Smochinele proaspete au un conținut scăzut de calorii și reprezintă o gustare excelentă, fiind un ingredient aromat în salate sau deserturi. De asemenea, puteți face gem de smochine sau conserve cu smochine proaspete.
- Uscate. Smochinele uscate sunt bogate în zahăr și calorii, așa că trebuie consumate cu moderație. Ele pot fi mai eficiente în tratarea constipației decât smochinele proaspete.
- Frunzele de smochin. Deși pot fi greu de găsit în afara magazinelor alimentare de specialitate, frunzele de smochin sunt nutritive și pot fi folosite într-o varietate de moduri. Sunt adesea folosite în același mod în care sunt folosite frunzele de viță de vie, ca înveliș pentru mâncăruri care conțin orez, carne sau alte umpluturi.
- Ceai din frunze de smochin. Ceaiul din frunze de smochin este făcut din frunze de smochin uscate. Îl puteți prepara singur sau îl puteți cumpăra direct din magazinele de specialitate.
Te poți bucura de smochine într-o varietate de moduri, dar din cauza conținutului ridicat de zahăr, ar trebui să consumi smochine uscate doar cu moderație sau să le folosești ca tratament ocazional pentru constipație.
Ce spun medicii
Smochinele au o mulțime de beneficii pentru sănătate. Alături de fructe, frunzele de smochin și ceaiul din frunze de smochin susțin buna funcționare a organismului. Smochinele uscate, în special, pot ajuta la ameliorarea constipației.
Cu toate acestea, smochinele pot interfera cu medicamentele pentru subțierea sângelui, datorită conținutului de vitamina K, iar smochinele uscate trebuie consumate cu moderație din cauza conținutului ridicat de zahăr.