Această rețetă de gem de smochine se face cu doar trei ingrediente simple: smochine proaspete cu coajă, zahăr și suc de lămâie.

Gem de smochine. Rețeta simplă, din 3 ingrediente

Această rețetă de gem de smochine se face cu trei ingrediente simple: smochinele proaspete cu coajă, zahărul și sucul de lămâie (fără adaos de pectină) se fierb la foc mic până când ajung de consistența unui gel. Rezultatul este o dulceață tartinabilă, dulce și cu textură groasă, pe care o puteți păstra și folosi pe tot parcursul anului viitor sau o puteți ține în frigider pentru a o folosi imediat.

Smochinele sunt o sursă minunată de fibre și vitamine, dar și de minerale precum calciu, magneziu și potasiu. Aroma lor dulce și delicată este adesea comparată cu cea a mierii și a fructelor de pădure. Atunci când sunt transformate în gem, calitățile lor naturale și parfumate se intensifică, ceea ce le face excelente pentru a completa mâncăruri savuroase, cum ar fi carnea de porc, de miel, platouri de brânză, tartine de mezeluri, lipii dulci și sărate și sandvișuri.

Gemul de smochine este, de asemenea, delicios atunci când este preparat din smochine uscate - pur și simplu se hidratează în apă clocotită, se amestecă cu miere și suc de lămâie și se depozitează în frigider timp de două săptămâni.

Dacă aveți smochine verzi necoapte, urmați aceleași cantități folosite în această rețetă și veși avea o dulceață minunată cu o aromă diferită și mai picantă.

Rețeta de gem de smochine

Preparare 25 minute
Gătire 1 oră și 15 minute
Timp total 1 oră și 40 minute

Ingrediente

  • 1 kg de smochine proaspete coapte, spălate, tăiate în patru, fără codițe
  • 400 de grame de zahăr granulat
  • 1 lămâie, sucul și coaja rasă fin

Mod de preparare

Sterilizați borcanele și capacele.

Într-o cratiță mare, cu fundul gros, se amestecă smochinele, zahărul, sucul de lămâie și coaja de lămâie.

Se dă în fiert la foc mediu, amestecând constant. Acoperiți și fierbeți la foc mic timp de 1 oră, amestecând din când în când.

După ce le-ați gătit timp de 1 oră, continuați să fierbeți, amestecând frecvent, până când compoziția se îngroașă. Când devine destul de groasă, începeți să amestecați constant pentru a nu se arde.

Testați o cantitate mică pe o farfurie foarte rece, punând farfuria în congelator pentru câteva minute. Adăugați puțin din amestecul de smochine pe ea și puneți farfuria în congelator pentru un minut. Dacă este suficient de gelatinos, suprafața amestecului de fructe se va încreți ușor atunci când este împinsă cu un deget sau o linguriță.

Umpleți borcanele pregătite cu amestecul fierbinte de gem de smochine, lăsând un spațiu de 1 cm până la capac. Ștergeți marginile și filetele borcanelor cu un prosop de hârtie umed.

Așezați borcanele pe un suport în apa fierbinte din interiorul unei cratițe. Adăugați suficientă apă fierbinte sau clocotită pentru a aduce nivelul apei la 3-5 cm deasupra borcanelor. Fierbeți borcanele timp de 10 minute.

Lăsați borcanele să se răcească la temperatura camerei și depozitați-le într-un loc răcoros, uscat și întunecat.

Cum se servește gemul de smochine

Gem de smochine cu pâine prăjită și unt

Gemul de smochine poate fi folosit în multe preparate. Iată câteva sugestii:

  • Folosiți-l ca o glazură: Combinați 150 de grame de gem de smochine cu 120 ml de apă clocotită și folosiți-l ca glazură pentru piep de pui, piept de curcan sau pulpă de porc.
  • Folosiți-l ca sos: Dulceața sa se potrivește de minune cu carne roșie, cum ar fi carnea de miel, de vânat sau de fazan. Pur și simplu încălziți niște dulceață și diluați-o cu apă. Serviți cald alături de friptură.
  • Folosiți-l pe lipii și focaccia: Combinați gemul de smochine cu brânzeturi cremoase și picante, cum ar fi brânza de capră, brie sau Camembert, pentru a face lipii cu ingrediente dulci și sărate. O focaccia caldă cu gem de smochine și bucăți de brie și nuci tocate este un aperitiv excelent.
  • Folosiți-o în platouri de brânzeturi și mezeluri: Alcătuiți un platou de brânzeturi și puneți un borcan de gem de smochine alături, astfel încât oaspeții să îl poată întinde pe biscuiți sau pe pâine crocantă și să îl asocieze cu brânza pe care o preferă.
  • Folosiți-l în sandvișuri: La fel ca în cazul oricărui alt gem, folosiți gemul de smochine cu unt de arahide, cremă de brânză, unt de semințe sau pur și simplu cu pâine prăjită și unt.