Mușchiul de porc, gătit la cuptor, cu sos de mere și legume, este o rețetă foarte ușoară, ce are un gust uimitor.

Mușchi de porc cu sos de mere și legume, la cuptor

Friptura de porc are un sos dulce de muștar cu rozmarin, care completează perfect sosul de mere pentru o masă minunată de toamnă.

Din fericire, nu aveți nevoie de prea multe ingrediente pentru această rețetă. Puteți folosi orice legume doriți, spre exemplu, cartofi, păstârnac și morcovi.

Rețeta de mușchi de porc la cuptor, cu sos de mere și legume

Preparare 15 minute
Gătire 1 oră și 30 minute
Timp total 1 oră și 45 minute

Ingrediente

Pentru carnea de porc

  • 1 - 1,5 kg de muschi de porc
  • 1/2 linguriță de sare Kosher
  • 1/4 linguriță de piper negru

Pentru sosul de muștar cu rozmarin

  • 3 lingurițe muștar Dijon
  • 1 linguriță de miere
  • 3 crenguțe de rozmarin proaspăt

Pentru legume

  • 4 morcovi mari, curățați de coajă și tăiați cubulețe
  • 4 cartofi, curățați și tăiați în bucăți
  • 3 păstârnac, curățați și tăiați în bucăți

Pentru sosul de mere

  • 4-5 mere, decojite, fără miez și tăiate în sferturi
  • 2 linguri de suc de lămâie sau oțet de mere (mai mult sau mai puțin, după gust)
  • Până la 50 de grame de zahăr alb (se poate și jumătate, cu zahăr brun), după gust
  • 120 ml de apă
  • 1/4 linguriță de sare
  • 1/4 linguriță de scortișoară măcinată (opțional)

Mod de preparare

Puneți carnea într-o strecurătoare în chiuveta de bucătărie și turnați o cană cu apă rece peste. Uscați-o cu un prosop de hârtie.

Amestecați mierea cu muștarul Dijon, ulei și sare. Frecați carnea, masând bine peste tot. Presărați rozmarinul peste friptură.

Puneți friptura de porc pe un grătar într-o tavă adâncă, apoi puneți-o în cuptorul preîncălzit la 240 de grade timp de 40 de minute. Nu deschideți ușa cuptorului în această perioadă.

După aceea, reduceți temperatura cuptorului la 180 de grade și mai lăsați-o în jur de 30-35 de minute per kilogramul de carne.

Între timp, tăiați legumele în cuburi mici. Aranjați-le în jurul fripturii și gătiți-le, timp de 45 minute - 1 oră sau până devin aurii și fragede.

Scoateți carnea de porc din cuptor și lăsați-o să se odihnească în tavă timp de 10-15 minute înainte de a fi feliată.

Se taie friptura și se servește cu legume la cuptor și sos de mere.

Cum se prepară sosul de mere pentru mușchiul de porc la cuptor

Așezați merele decojite, fără miez și tăiate în sferturi într-o oală mare. Adăugați fâșiile de coajă de lămâie, sucul de lămâie (sau oțetul), scorțișoara (opțional), zahărul, apa și sarea.

Puteți încerca doar cu jumătate din cantitatea de zahăr și să adăugați mai mult, după gust, mai târziu. Dacă folosiți mai puțin zahăr decât vă indică această rețetă, ar fi bine să reduceți și cantitatea de suc de lămâie sau de oțet. Argumentul este că acidul din sucul de lămâie (sau oțetul) sporește aroma merelor și echilibrează dulceața.

Următorul pas este să aduceți la fierbere la foc mare, apoi se scade temperatura. Acoperiți oala și mențineți la foc mic timp de 15 până la 20 de minute, până când merele sunt complet fragede și gătite. După ce merele sunt fierte, luați oala de pe foc și scoateți cojile de lămâie.

Folosiți un zdrobitor de cartofi pentru a face merele fierte piure în oală și țineți cont că sosul de mere trebuie să fie gros. Pentru un sos de mere mai fin, puteți fie să treceți merele fierte printr-o mașină de tocat, fie să le faceți piure folosind un blender sau un mixer. (Dacă utilizați un blender vertical, puneți puține bucăți și nu umpleți vasul mai mult de jumătate.)

Dacă sosul de mere este prea gros, adăugați mai multă apă pentru a-l dilua.

În schimb, dacă nu este suficient de dulce, adăugați mai mult zahăr după gust. Iar în cazul în care este prea dulce, adăugați mai mult suc de lămâie.

Acesta se va păstra timp de 1 până la 2 săptămâni la frigider.