Orezul prăjit cu legume, este o masă delicioasă în sine, plină de legume proaspete și de arome, gata în mai puțin de 30 de minute. 

Orez prăjit cu legume, în stil asiatic

Rețeta noastră se face în câțiva pași simpli, fiind perfectă și pentru cei care sunt începători în bucătărie. Dacă vreți un preparat rapid pentru mesele din zilele aglomerate, atunci acest orez chinezesc este exact ceea ce căutați. Este la fel de gustos ca unul preparat în restaurant, plus că este mult mai sănătos. În plus, îl puteți personaliza cu ingredientele preferate și vă puteți bucura de el în confortul casei.

Orezul prăjit este preparat asiatic și presupune prăjirea orezului fiert într-un wok cu legume, sos de soia și, uneori, și cu carne și ouă. Veți găsi numeroase versiuni în toată Asia, realizate cu diferite ingrediente precum ceapă, ceapă verde, carne conservată, usturoi etc.

Deși își are originea în bucătăria chineză, orezul prăjit este un preparat de bază în multe alte țări asiatice, precum Indonezia, Thailanda, Japonia și India. Orezul granulat și neaderent gătit perfect, cantitatea potrivită de sos și căldura mare sunt elementele care fac ca orice orez prăjit să fie perfect.

Mâncarea chinezească se bazează pe aroma uimitoare de fum, sosurile picante și culorile frumoase. Orezul prăjit se face într-un wok, la temperatură mare, pentru a se afuma ușor. Cantitatea potrivită de sosuri îmbracă orezul cu o aromă delicată și îl transformă într-un preparat apetisant.

Ingredientele necesare pentru cel mai bun orez prăjit cu legume

  • Orez - folosiți orice orez cu bob lung sau cu bob mediu. Basmati sau jasmine sunt cele mai bune pentru această rețetă.
  • Ulei - Folosiți uleiuri care au un punct de ardere ridicat, cum ar fi uleiul de avocado sau cel de floarea-soarelui.
  • Sos de soia - Alegeți sos de soia organic sau cel puțin preparat natural. Pentru opțiunea fără gluten folosiți aceeași cantitate de Tamari.
  • Legume - puteți folosi și legume la alegere, cum ar fi ciuperci, mazăre, varză și broccoli. Dacă folosiți dovlecel, tăiați-l în bucăți mici.
  • Oțetul este opțional. Nu folosiți oțet alb, deoarece are un gust prea acid. Dacă nu aveți oțet de orez, renunțați la el sau înlocuiți-l cu oțet de mere și 1/2 linguriță de zahăr.

Alegerea sosului de soia

Alegeți sos de soia preparat natural sau organic. Sosul de soia preparat natural este fermentat timp de mai multe luni/ani, astfel încât este mult mai aromat decât cel obișnuit care este tratat chimic. Dacă vreți fără gluten, înlocuiți-l cu aceeași cantitate de Tamari.

Rețeta de orez prăjit cu legume

Preparare 15 minute
Gătire 15 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 185 grame de orez
  • 1 lingură de usturoi tocat mărunt
  • 2 linguri de ulei (de floarea-soarelui sau de avocado)
  • 1 lingură de sos de soia (sau Tamari, ajustați după gust)
  • 1 linguriță de oțet de orez sau de mere
  • Sare și piper, după gust

Legume

  • 70-100 de grame de morcovi, tăiați mărunt
  • 70 de grame ardei gras, tocat mărunt
  • 50 grame fasole verde, tăiată mărunt
  • 4 cepe verzi
  • 40 de grame de varză (opțional, sau 80 de grame de ciuperci tăiate felii )
  • 1 ardei iute verde (opțional)

Mod de preparare

Spălați orezul de câteva ori până când apa curge limpede. Se lasă la înmuiat timp de cel puțin 10 min. Între timp, dați 1-1,2 litri de apă în fiert într-o oală mare.

Când apa începe să fiarbă, scurgeți orezul și adăugați-l în apă. Turnați 1 linguriță de ulei pentru ca orezul să nu devină lipicios. Află aici cum se fierbe orezul ca sa-l faci pufos.

Gătiți orezul până când este al dente. Orezul nu trebuie să fie moale, ci trebuie să fie granulat. Scurgeți orezul într-o strecurătoare. Se răcește complet și se amestecă cu o furculiță.

În timp ce orezul se răcește, tăiați legumele și usturoiul. Păstrați deoparte 2 linguri de ceapă verde pentru garnitură.

Cum se prepară orezul prăjit

Se încălzește un wok cu ulei la flacără maximă și se prăjește usturoiul tocat doar pentru 30-40 de secunde.

Adăugați apoi toate legumele tocate și prăjiți timp de 2-3 minute doar până când sunt pe jumătate gătite. Acestea trebuie să fie crocante și nu moi.

Se adaugă sosul de soia. Apoi adăugați ingredientele opționale: oțet și jumătate de linguriță de zahăr. Zahărul ajută la păstrarea culorilor vii ale legumelor și ajută la echilibrarea aromelor.

Se adaugă imediat orezul răcit, sarea și piperul negru. Prăjiți orezul cu legume timp de 2 minute.

Ornați cu ceapă verde proaspătă.

Sfaturi și trucuri pentru cel mai bun orez prăjit cu legume

  • Clătiți întotdeauna bine orezul, cel puțin de trei ori, pentru a scăpa de excesul de amidon. În acest fel nu va deveni lipicios.
  • A-l înmuia sau nu, este o alegere personală. Dar orezul trebuie ținut în apă cel puțin 10-20 de minute pentru a se găti perfect și nici nu va deveni uscat și tare după ce îl prăjești.
  • Este foarte important să răciți orezul imediat după ce l-ați gătit. Se amestecă ușor în strecurătoare cu o furculiță, apoi se adaugă o lingură de ulei și se amestecă. După acești pasi, acoperiți-l pentru a nu se usca.
  • Evitați să folosiți legume congelate sau foarte reci din frigider, deoarece vor deveni prea moi în timpul prăjirii. Țineți legumele afară pentru o vreme, astfel încât să ajungă la temperatura camerei înainte de a le găti. Tăiați-le pe toate la aceeași mărime.

Orez prăjit cu legume - de ce este bine să-l incluzi in alimentația ta

Variantele de orez prăjit cu legume de la restaurant sau de la fast-food pot fi incredibil de nesănătoase cu prea mult sos de soia, sare și grăsimi. Dar cu rețeta potrivită făcută în casă, puteți mânca un bol de orez prăjit care este nutritiv și plin de fibre.

În timp ce unele dintre ingredientele din orezul prăjit pot fi nesănătoase, nu sunt toate rele - iată câteva dintre cele mai sănătoase și cele mai puțin sănătoase ingrediente pe care le veți găsi într-o farfurie de orez prăjit. 

  • Orezul prăjit conține legume tocate, care sunt surse de fibre, vitamine și minerale esențiale pentru funcționarea organismului. Pentru a maximiza aceste beneficii, folosiți cât mai multe legume în rețeta pe care o preparați acasă.
  • Cele mai multe rețete se fac cu orez alb în loc de orez brun, dar dacă doriți o versiune puțin mai bună a acestui preparat, optați pentru orezul brun: în timp ce caloriile din orezul alb și cel brun sunt comparabile, cel brun conține mai multe fibre, care vă vor sătura puțin mai repede și vă vor ajuta să controlați mărimea porțiilor - de asemenea, adaugă mai multe vitamine și minerale la mâncare. 
  • Puteți scădea ușor carbohidrații din orezul prăjit folosind orez brun în locul celui alb, dar orezul este tot o cereală până la urmă. Nu există o modalitate viabilă de a face acest fel de mâncare low-carb, cu excepția cazului în care eliminați ingredientul principal (orezul), și atunci faceți doar legume stir-fry.