Când vine vorba de carne de miel, mulți o asociază direct cu sărbătorile. De Paște, în special. Dar pastrama de miel merită locul ei pe masă oricând vrei ceva gustos și diferit. Nu trebuie să fie o ocazie specială. Ai o bucată bună de pastramă? Faci o tavă de pastramă la cuptor și ai o masă care nu se uită ușor.

Pastramă de miel la cuptor

Mulți se tem de carnea de miel. Zic că are gust prea puternic sau că se gătește greu. Dar, dacă alegi o pastramă maturată bine și urmezi câțiva pași simpli, n-ai cum să dai greș. Gustul specific devine un avantaj, nu un minus. Se îmbină perfect cu vinul, usturoiul și condimentele.

Pastrama de miel la cuptor se face din carne deja tratată, sărată și uneori ușor afumată. Asta înseamnă că ai jumătate din treabă făcută. Carnea e deja aromată. Tu trebuie doar să o gătești corect. Cu puțin lichid, acoperită la început, apoi rumenită la final. Atât.

Vinul roșu are și el rolul lui aici. Nu e pus doar pentru gust. Ajută la frăgezirea cărnii și scoate din ea aromele mai profunde. Nu e nevoie să fie un vin scump. Orice vin sec decent e bun. Uleiul, pe de altă parte, menține suculența. Și ajută să nu se ardă pastrama în cuptor, mai ales în faza în care se rumenește.

Condimentele trebuie să fie simple. Sare, piper, usturoi, poate puțin cimbru sau rozmarin. Dacă ai un mix special pentru miel, e și mai bine. Dar nu exagera cu ele. Pastrama are deja gustul ei specific și nu vrei să-l acoperi.

Rezultatul este o pastramă de miel fragedă, care se rupe ușor cu furculița. Carnea e suculentă, bine pătrunsă și plină de gust. Preparatul se potrivește atât într-un meniu de sărbătoare, cât și într-o masă obișnuită de weekend.

Pastrama de miel la cuptor se poate servi simplu, cu mămăligă caldă și murături. Merge și cu cartofi copți, piure sau un orez cu legume. Pentru o variantă mai ușoară, se poate adăuga o salată verde sau de ceapă roșie cu oțet.

Preparare 10 minute
Gătire 2 ore
Timp total 2 ore și 10 minute

Ingrediente

  • 1 kg pastramă de miel (deja sărată și maturată)
  • 150 ml vin roșu sec
  • 100 ml ulei de floarea-soarelui
  • 1 linguriță sare (doar dacă mai e nevoie, gustă înainte)
  • 1 linguriță piper negru proaspăt măcinat
  • 1 linguriță usturoi granulat (sau 3-4 căței de usturoi pisați)
  • 1 lingură condimente pentru miel (opțional – poți folosi un mix de cimbru, rozmarin, boia afumată)

Mod de preparare

Ia pastrama de miel și taie-o în bucăți potrivite. Nu prea mici, dar nici foarte groase. Așa se va găti uniform și va rămâne suculentă.

Pune bucățile într-o tavă încăpătoare, de preferat una cu margini mai înalte.

Toarnă deasupra vinul și uleiul. Apoi condimentează cu sare (dacă mai e nevoie), piper, usturoi granulat și mixul de condimente pentru miel.

Acoperă tava cu folie de aluminiu. Sigilează bine marginile, ca să nu iasă aburul. Asta ajută la frăgezirea cărnii.

Pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Lasă acoperit timp de 90 de minute. După aceea, scoate folia și mai lasă încă 20-30 de minute la 200 de grade, ca să se rumenească frumos.

Note

Dacă pastrama e prea sărată, o poți ține în apă rece câteva ore. Așa scapi de excesul de sare. Și dacă vrei să duci rețeta la nivelul următor, poți să o marinezi în vin și condimente peste noapte. Nu e obligatoriu, dar gustul va fi mai intens.