Reteta de haiose din ardeal

Reteta de haiose din ardeal

Haiose, sau prajituri delicioase din Ardeal

Pentru aluat (ies aprox. 40-45):Aluat I:600 gr. faina;3 galbenusuri;2 linguri zeama de lamaie;2 linguri lapte batut;1 lingurita rasa sare;1 lingurita zahar;vanilie;apa minerala cat cuprinde;AluatII:500 gr. osanza/hai (untura fina de porc) cruda, macinat  (sau unt);200 gr. faina;Pentru umplutura:Magiun de prune sau alt gem gros (caise).

Reteta de post din Ardeal: lapte de bou

4 cani de seminte de dovleac, decojiteun litru de apa/ laptesare

Găluște cu prune super pufoase. Rețeta tradițională din Ardeal

Descoperă secretul găluștelor cu prune perfecte cu această rețetă tradițională. Învață cum să faci găluște cu prune pufoase și delicioase.

Zacuscă de fasole din Ardeal

Zacusca de fasole ardelenească este un fel de mâncare hrănitor și sățios. Vezi care sunt ingredientele și cum se prepară.

Placinta cu brinza ca in Ardeal

1 kg fainadrojdie proaspataapa calduta100 ml ulei

Caltaboș - rețeta după Silvia Jurcovan

Caltaboșul este un preparat tradițional românesc, din carne de porc și se prepară, în mod normal, de Ignat.

Placinta pe lespede,ca la noi in Ardeal

-1kg faina -50g drojdie -1 lingurita sare -1 lingura zahar -2 linguri ulei Umplutura Se caleste varza ,taiata ,inputin ulei,se pune sare,piper,atenti ,vrza in placinta se pune rece Se pot pune si alte umplaturi:branza dulce,branza sarata

Salam din cozonac glazurat cu ciocolata

500 gr cozonac 200 gr ciocolata neagra (reteta originala are ciocolata alba) 250 gr glazura de ciocolata 150 ml smantana dulce 60 gr migdale feliate (reteta originala are seminte de pin)

Masala Dosa (lipii umplute cu cartofi)

175 g faina alba (nu pentru patiserie!) 100 g faina de malai 2 ardei iuti rosii maruntiti 2 oua 2 lingurite zahar 4 linguri cocos ras 6 linguri ulei (de floarea soarelui) 1 lingurita garam masala 50 g unt 4 cartofi mari patrunjel verde sare. (Reteta originala se face din faina de orez si naut pisat - inaccesibile pentru multi dintre noi. De aceea am sa va impartasesc reteta "acomodata" la conditiile autohtone fara sa diminuez mult din savoarea acestui preparat delicios.)

Pytt i panna

Aceasta reteta o prepara suedezii lunea din ce ramane in frigider dupa weekend: "pytt in panna = pune in tigaie" Reteta pentru 4-6 persoane: 9-12 cartofi fierti reci 300 g de bacon/slanina/carne prajita ori fiarta/sunca/salam/carnati sau orice fel de carne aveti la indemana 2 cepe 1 lingurita sare cateva fire de patrunjel piper 2 linguri ulei

Batoane din fulgi de ovăz și mere. Rețeta simplă din 3 ingrediente

Învață să faci batoane din fulgi de ovăz și mere cu o rețetă simplă din doar 3 ingrediente. Perfecte pentru gustări sau mic dejun rapid.

Salata de portocale, racoritoare

Aceasta reteta este o reteta foarte gustoasa racoritoare si cu o combinare a ingredientelor cam indrazneata sau cel putin neobisnuita. Reteta este pt o portie insa fiecare goaspodina poate sa o adapteze la nr persoanelor din familia sa. Folositi portocale reci dupa ce au stat putin in frigider. Pt prepararea acestei salate avem nevoie de: 1 portocala mare 1 crenguta de patrunjel verde tocata 1 lingurita ulei masline un praf sare un praf zahar. Optional eu am adaugat 1 frunzulita menta uscata. Recomandari: se consuma la inceputul mesei.

Vinete umplute, reteta irakiana

- vanata- carne tocata- oua- faina- rosii decojite din conserva

Rosii umplute si invelite

4 rosii 4 oua 4 feli prosciutto crudo cubulete de cascaval sare ulei Reteta inspirata din "Mic dejun regal" postata de Varadi Silvia.

Mini-burgher

315 g aluat paine (reteta spune ca s-ar folosi nu stiu ce tip, refrigerat). Eu am facut reteta mea de paine, din care ies cam 850g aluat: 500 g faina, 15 g drojdie, 1 ½ lgt sare, 1 lg zahar, 290 ml lapte/apa, 2 lg uleiUmplutura: 450 g carne de vita, tocata, 1 ou, ½ ceapa tocata, 1 morcov tocat marunt, 2 lg lapte, 3 lg suc de rosii, ½ lgt sare, piper, ½ cup pesmet.

Tiramisu (reteta din Italia)

500 gr Mascarpone 40 - 45 Piscoturi 1 cana de cafea Espresso 2-3 Linguri de vin Marsala (sau Amareto) 5 linguri de zahar 5 oua praf de cacao

Dulceață de pere. Rețeta simplă, din 3 ingrediente

Dulceața de pere este o modalitate delicioasă de a te bucura de gustul acestor fructe pe toată durata anului, chiar și în lunile de iarnă.

Prajitura cu ricotta, nucă și miere

2-3 Foi din aluat foietaj – preparate ca in reteta de aici· faina Arpis· 50 g smantana dulce,· 100 g. zahar· 350 g branza ricotta,· nuci,· miere,· scortisoara

Tarta cu dovlecel

aluat: 250 g faina 125 g unt 100 ml apa 4 g sare (asa zicea la reteta eu am pus cam jumatate de lingurita de sare fina deoarece nu mai e asa sarata) sos: 250 ml frisca (am folosit smantana clasica) 3 oua putina sare umplutura: o ceapa mai mare 2-3 dovlecei 2-3 morcovi (eu am avut din gradina sunt normali nu ca cei furajeri din supermarket) marar tocat cascaval gris sau pesmet

Turta dulce tradițională - rețeta autentică și simplă

Rețeta de turtă dulce explicată pas cu pas. Prepararea ei poate fi o relaxare, nu e nici un stres cu aluatul iar coptul merge foarte repede.

Gem

Gem de smochine. Rețeta simplă, din 3 ingrediente

Această rețetă de gem de smochine se face cu doar trei ingrediente simple: smochine proaspete cu coajă, zahăr și suc de lămâie.

Cubulete de pui pe pat de varza si orez

Reteta am cules-o din revista Bucataria pentru toti si imi place...de fapt mie imi place cam tot ce este vu varza :) Ingrediente: -300 gr piept de pui (in reteta originala este piept de curcan) -250 gr varza murata -150 gr orez -1 ceapa -250 ml supa de pui -1 lingurita boia -1 lingurita cimbru -150 ml bulion -ulei de masline -sare piper

Cornulete Cu Sunca Si Cascaval

100g smantana , 200g faina, 100g sunca de Praga, 100g cascaval sare, piper, 1 ou (ingredientele din reteta sunt pentru o portie mica, respectiv 25 de bucati)

Lobodă cu lapte. Rețetă rară din România

Descoperă cum să faci lobodă cu lapte! O rețetă tradițională românească simplă de preparat, bogată în nutrienți și beneficii pentru sănătate.

Tocanita de ceapa cu pasta de gogosari in blid de mamaliga

In perioadele de post in criza de timp sau orice altfel de criza una din mancarurile salvatoare este Tocanita de ceapa in diferite variante. Ori ca gatesc acest fel de mancare cu rosii si il numesc simplu Tocanita de ceapa sau cu mai multe ingrediente sub numele de Tocanita de ceapa cu ardei copt tot gustos este. Pentru azi va propun o reteta la fel de simpla in care principalul ingredient este dupa cum sugereaza titlul postarii tot ceapa. Reteta de azi se numeste: Tocanita de ceapa cu gogosari in blid de mamaliga. Ingredientul care ii confera mancarii un gust deosebit este pasta de gogosari. Toacana de ceapa este o reteta traditionala ardeleneasca in varianta ei clasica. Intotdeauna se mananca cu mamaliguta calda si muratura dupa preferinta. Iata reteta: Ingrediente: 7-8 cepe albe 150-200 ml ulei floarea soarelui 4 linguri pasta de gogosari sare piper macinat patrunjel verde.

Sarmale moldovenești - rețeta tradițională, cu varză murată

Sarmalele moldovenești sunt ușor diferite de cele preparate în alte părți din țară, ele fiind bogate în sos de roșii și având astfel un gust mai acrișor atunci când sunt făcute cu varză murată.

Cozonacel cu aluat din branza

250 gr faina, 1 plic praf de copt(3 linguritze), 125 gr quark(branza de vaca), 5 linguri lapte, 5 linguri ulei, 50 gr zahar, 2 ligurite coaja de portocala de la borcan(asta e de la mine reteta nu prevede), Pt umplutura reteta are: 200 gr martzipan, 125 gr marmelada de prune.Amandoua se amesteca bine si se umple dar eu am folosit mac gata preparat, se pot folosi si mere dar nu calite inainte sau ce vreti voi.Pt uns=lapte condensat(nu am avut ,am uns cu lapte simplu)

Compot de ananas. Rețeta ușoară și răcoritoare

Descoperă cum să prepari un compot de ananas delicios și natural. Rețeta noastră pas cu pas te ghidează pentru un rezultat răcoritor și plin de arome.

Melci cu nucă din foietaj - rețeta simplă și rapidă

Melci cu nucă din aluat de foietaj, o rețetă tradițională românească, simplă și rapidă de preparat. Un desert delicios și aromat, perfect pentru orice ocazie.

Saratele spirale din aluat de foietaj

O reteta foarte apetisanta si practica de la prietena mea Laura: http://www.bucataras.ro/retete/spirale-cu-mac-34955.html Avem nevoie de: -1 pachet de aluat de foietaj 250g( patrate de 10/10cm) -1 ou -mac -boia iute/dulce de ardei -sare

Mâncare de ștevie cu usturoi. Rețetă simplă din 3 ingrediente

Descoperă cum să faci mâncare de ștevie cu usturoi folosind doar 3 ingrediente. O rețetă rapidă și delicioasă, perfectă pentru o cină ușoară sau un prânz sănătos.

Semifreddo cu cafea-Reteta Laurei Adamache-reteta testata

La revista blogurilor mi-a atras atentia aceasta reteta a Laurei Adamache: foarte aspectuoasa usor de realizat si delicioasa.La noi a inceput postul Ramadanului si avand multi musafiri am facut cantitate dubla celei preparate de Laura Adamache. Avem nevoie de: -1 cutie de lapte indulcit condensat Nestle(395 g) -500 ml frisca lichida -100 ml lapte proaspat -2 linguri de cafea instantanee Nescafe -sirop de ciocolata

Chec pufos din 8 ouă. Rețeta perfectă pentru un desert delicios și ușor de făcut

Încearcă rețeta de chec pufos din 8 ouă pentru un desert irezistibil. Instrucțiuni pas cu pas și trucuri pentru un chec aerat și delicios. Gătește-l azi!

Raci cu sos "O Mie de Insule"

Reteta nu presupune cantitati fixe din ingrediente. Va puteti folosi de orice cantitate doriti de raci vii*) si de orice cantitate de sos!

Dulceață de struguri negri. Rețeta din 3 ingrediente, gata în 30 de minute

Descoperă cum să faci dulceață de struguri negri folosind o rețetă tradițională și simplă. Gustul bogat și textura unică te vor încânta. Urmează pașii simpli și bucură-te de o dulceață deosebită!

Salata cu ton si cartofi

1 kg cartofi, 250 g ton in ulei (eu am cumparat ton maruntit in reteta originala din Practic in bucatarie scria "ton bucati"), 1 lamaie, 50 g masline (umplute cu ardei eu am folosit simple), 3 oua, 1/2 ceapa rosie, 2 linguri smantana (sau maioneza), 1 legatura patrunjel, sare piper.

Chec simplu din 5 ouă. Rețetă rapidă și pufosă

Învață să faci cel mai simplu și gustos chec din doar 5 ouă. Rețeta pas cu pas pentru un chec pufos și aromat, ideal pentru orice ocazie.

Pere cu zahar si otet

1,5 kg pere tari 1/2 l apa 1/2 l otet din vin 300 g zahar o lamaie 4 foi de dafin 2 lingurite boabe de mustar o lingurita scortisoara Aceata reteta poate fi servita si de persoanele care au restrictie la sare.

Măncare de măzare cu pui - Rețeta tradițională românească

Mâncare de mazăre cu pui, o rețetă tradițională românească, simplă și delicioasă. Ingrediente, mod de preparare și trucuri pentru o mâncare perfectă.

Briose cu goji si catina--reteta fara gluten

Iata, deci, cum am creat aceste micute si delicioase briose:Pt 6 bucati avem nevoie de:-1 ou-40 gr. zahar-muuulta scortisoara (reteta prevede cca 1 lingura, dar eu am pus mai multa, pt ca ne place mult)-125 ml lapte-50 gr unt moale-150 gr. faina de orez in amestec cu faina de cocos si de migdale (obtinute prin macinarea ingredientelor in rasnitade cafea)-1 lingurita praf de copt (d preferat este cel cu tartrat de potasiu, special pt. acest tip de retete--daca nu aveti,e bun si cel obisnuit)-1 lingura fructe de catina deshidratate din toamna-1 lingura goji berries

Sarmale oltenești - rețeta tradițională din sudul țării

Sarmalele oltenești pot fi un deliciu dacă le acordați puțină atenție. Oricum, nu sunt prea greu de făcut, iar ingredientele sunt cam aceleași ca și pentru celelalte tipuri de sarmale.

Pandispan in sos de lamaie

Aceasta reteta este inspirata din revista "Secretele bucatariei"Avem nevoie de:-300 gr. zahar tos-2 fiole esenta de lamaie-1 fiola esenta de portocale-120 gr. faina-6 oua-1 cubulet de unt-3 albusuri-50 gr. zahar praf-1 lamaie

Sosul Veloute - Ce este și cu ce se mănâncă. Rețeta originală explicată pas cu pas

Sosul Velouté este destul de ușor de preparat cu doar trei ingrediente de bază și mai puțin de 10 minute. Vezi rețeta originală explicată pas cu pas și la ce feluri se mâncare se potrivește.

Salata de rosii cu capsuni

Din ciclul denumit de mine ,,salate indraznete, din cartea de bucate a renumitului ,,Xabier Gutierez care ne ofera o carte de bucate cu 1000 de retete foarte simple si combinatii uneori indraznete dar fara complicatii menite sa trezeasca pasiunea pentru gatit. Gutierrez a primit Premiul National pentru Gastronomie pentru cea mai buna lucrare publicata in anul 2005 acordat cartii sale Asfalto culinario,,. La aceasta reteta avem nevoie pt 4 persoane de: 4 rosii medii 300 g capsuni 40 ml ulei masline sare zahar 1 ceapa verde proaspata tocata otet de mere oregano(eu am pus uscat desigur).

Chifteluțe din cartofi (de post) - rețeta perfectă pentru o masă fără carne

Chifteluțele din cartofi, aromate și delicioase, sunt ideale atunci când țineți post sau urmați un regim de viață vegetarian sau pur și simplu vreți o alternativă la chiftelele clasice.

zucchini slice-felia cu dovlecei

reteta asta o am de la prietena mea australianca.dar este o reteta consacrata din cate am vazut.ea poate fi in varianta asta vegetariana sau in varianta carnivora,care contine si bacon .este foarte buna,evident,daca v-o propun. Zucchini Slice - felia cu dovlecei - 1 ceasca faina self raising - din aia care creste singura(cum in romania nu se gaseste decat dulce,ea se poate inlocui cu o ceasca de faina normala,amestecata cu o lingurita si jumatate de praf de copt si o jumatate de lingurita de sare ). - 3-4 linguri de ulei - 4 oua mari - 1/2 ceasca de branza tare ( poate fi cascaval parmezan,cheddar data pe razatoare sau mozzarella) - 1 ceapa taiata semilune fine sau 4-5 cepe verzi noi cu cozi cu tot neaparat ,sau praz la care se foloseste si partea verde - 1 zucchini mare ( poate fi si dovlecel de-al nostru obisnuit,dar sa fie fraged,daca nu e trebuie curatat de seminte dar nu si de coaja) - sare si piper dupa gust - 1 ardei iute rosu,pt culoare,optional,daca vrem sa fie mai picant,daca nu puteti pune ardei rosu dulce.

Lichior de portocale. Rețeta pentru pasionații de băuturi fine

Lichiorul de portocale este incredibil de versatil și printre cele mai des folosite în cocktailuri.

Rulouri de dovlecel si de dovleac umplute cu legume - de post - Reteta casei

o ceapa mica un morcov potrivit 2 buc.mici de praz jum. de telina mica o legatura marar o legatura patrunjel sare, ,cimbru ,nucsoara dupa gust ulei de masline dupa gust (in functie de cat de gras mancati)- eu am folosit 5 linguri 150 ml supa de legume sau apa calda un dovlecel potrivit din care au iesit 8 rulouri Pentru 8 rulouri din dovleac am folosit 30 felii de dovleac unite intre ele deoarece dovleacul a fost feliat dinainte ( vroiam sa-l coc). Voi puteti taia felii mai mari pentru a intra o bucata la fiecare rulou...

Spaghete tricolore cu ciuperci fripte

Reteta rapida si extrem de apetisanta !:) 400 g spaghete tricolore din grau dur 8 ciuperci mari 400 g rosii cuburi 1 ardei kapia copt,rosu 1/2 ceapa medie 6-7 catei de usturoi oregano sare si piper boia iute afumata parmezan 4 linguri de ulei de masline

Chifle cu branza si verdeturi--reteta cu continut scazut de gluten

Azi avem la masa o minunatie de chifle cu continut scazut de gluten, gustoase si potrivite atat pt. cei mari, cat si pt. cei mici. Iar variantele combinatorii, sau de servire sunt, practic, inepuizabile :) Sa nu mai lungim povestea, iata reteta: - 2 oua-2/3 cana faina grau integral-2/3 cana faina de malai (este unul din tipurile de faina fara gluten care se gaseste rapid si este ieftin)-1 cana faina alba-1 plic drojdie uscata (7 gr)-1 cub telemea-50 gr. unt topit-3 linguri ulei-vedreturi uscate (eu am pus cimbru, busuioc si patrunjel)-cateva fire patrunjel proaspat