Iti doresti sa te apuci de gatit si nu stii cu ce sa incepi? Stai linistit, toata lumea a trecut prin asta, la un moment dat. Pana la ingrediente, retete si degustari, totul porneste din bucatarie. De la ustensile, mai exact.

Accesoriile potrivite iti pot usura enorm munca si iti pot garanta reusita, la fel de bine cum niste ustensile care nu sunt de calitate pot duce la un esec total.

Magazinele de profil iti iau ochii, dar ideal ar fi sa cheltuiesti responsabil, sa cumperi lucruri pe care chiar sa le folosesti, nu sa ramana uitate intr-un sertar. Principiul e simplu: daca investesti in ceva de calitate, il vei avea mai mult timp, asa ca la unele lucruri nu e cazul sa faci economie.

Cutitul

Totul incepe de la taiat, tocat, filetat, feliat. Daca nu ai un cutit bun, devine frustrant si chiar periculos. Pare un paradox, dar un cutit care nu taie bine este mai periculos decat unul care taie.

Cea mai smart alegere este asa-zisul ''cutitul chef-ului''. Are lama lata, e versatil si il poti folosi la aproape orice aliment. Pretul unui cutit bun incepe de la 25 de lei si poate trece lejer de 100.

O alegere inspirata ar fi seturile de 4-5 cutite, in care, pe langa celebrul cutit al chef-ului, primesti un cutit pentru filetat, unul cu lama scurta, unul zimtat, un accesoriu pentru decojit si un accesoriu cu care sa le ascuti.

Tigaie antiaderenta

Tigaia e must have in bucatarie, iar daca ai incercat vreodata sa faci omleta sau clatite si s-au lipit... acum intelegi si de ce trebuie sa fie antiaderenta. Poti opta pentru o tigaie de ceramica, sau una de tip wok, adanca. E utila de la banalii cartofi prajiti, pana la preparate elaborate.

Oala cu fund dublu, o tava de ceramica, o cratita pentru sosuri

Tot in categoria vase de gatit, mai adauga pe lista o oala cu fund dublu, o tava de ceramica sau de sticla pentru cuptor, de dimensiune medie, si o cratita pentru sosuri. Sigur ca vei aduna mai multe pe parcurs, dar acestea sunt suficiente pentru inceput.

Cantar/ cana gradata

Daca nu esti adeptul cantitatilor ''dupa ochi'' sau ''dupa gust'', atunci niste ustensile de masurare ar fi mai mult decat utile. Retetele se impart in doua categorii: cele care recomanda ingrediente pe principiul amintit anterior si cele cu cantitati foarte precise. Daca trebuie sa pui 135g de faina, de exemplu, ai nevoie de un cantar sau macar de o cana gradata.

Tocatoarele si ustensilele de amestecat

Tocatoarele si ustensilele de amestecat pot parea recomandari banale, dar ar trebui sa stii ca un tocator care nu e de calitate iti va strica cutitele. La fel cum o spatula de metal poate zgaria vasul in care amesteci cu ea. Opteaza pentru linguri, palete si spatule de lemn sau silicon, care sunt rezistente la temperaturi ridicate.

Lista ar putea continua la nesfarsit, dar odata ce ai bazele accesoriilor in bucatarie, poti trece la nivelul urmator. Imaginatia si bugetul sunt singurele limite, pentru ca magazinele cu produse pentru bucatarie sunt adevarate oaze pentru cei pasionati si e aproape imposibil sa intri intr-unul si sa pleci fara sa cumperi ceva.