Perioada postului este extrem de benefică pentru organism și chiar ne poate ajuta să pierdem în greutate câteva kilograme, cu condiția să avem o alimentație corectă și echilibrată.

Dacă țineți tot postul, sunt șanse mari ca la finalul perioadei să aveți o siluetă mai suplă, perfectă înainte de Sărbători. Pentru asta, trebuie să aveți un meniu corect, pentru că, în caz contrat, se poate întâmpla exact opusul: să vă îngrășați.

Postul nu înseamnă cartofi prăjiți, zacuscă, alimente pe bază de soia sau pate vegetal, toate combinate cu pâine. În perioada postului, alimentația trebuie să conțină cât mai multe fructe și legume de sezon. Ce trebuie să faceți ca să NU vă îngrășați în timpul postului? Iată câteva trucuri:


1.

Consumați multe legume

Legumele de sezon, dar și cele congelate sunt excelente în această perioadă. Optați pentru rădăcinoase (morcov, țelină, sfeclă), dar și pentru legume precum mazărea, fasolea sau varza, care vă vor asigura energia necesară în această perioadă.


2.

Atenție la alimentele de post!

Pateul vegetal, cașcavalul sau șnițelele de soia nu doar că sunt nesănătoase și periculoase pentru sănătate, dar îngrașă. Evitați orice înseamnă versiune ”vegetală” pentru alimentele clasice sau citiți cu atenție eticheta înainte.

În cazul multor produse, este vorba despre calorii goale, fără nicio valoare nutrițională, și pline de conservanți.


3.

Limitați carbohidrații

Pâinea, cartofii prăjiți, pastele, covrigii - ar trebui să se regăsească în cantități limitate în alimentație și să nu fie mâncăruri de bază în această perioadă.


4.

Atenție la margarină!

O felie de pâine prăjită cu margarină poate vă pare o variantă corectă și inofensivă de mic dejun, dar margarina este un aliment nesănătos, care nu numai că nu vă hrănește, dar crește colesterolul și riscul de boli cardio-vasculare.

Alternativă: puneți pastă de avocado pe pâine în loc de margarină.


5.

Mâncați pește și fructe de mare!

 În fiecare weekend și în zilele de sărbătoare este dezlegare la pește. Profitați la maximum de aceste ocazii, pentru a mânca pește, icre și fructe de mare.

Sunt printre cele mai sănătoase alegeri și puteți opta și pentru un pește mai gras, pentru a suplimenta lipsa proteinelor animale din alimentație.


6.

Nu vă feriți de nuci și semințe

O mână de nuci sau semințe pe zi vă asigură o sursă importantă de grăsimi bune și ar trebui introduse în alimentație tot timpul, nu doar în perioada postului.

Un pumn de nuci, migdale sau caju neprăjite și nesărate potolesc foamea atunci când nu aveți altă variantă la îndemână.