Usturoi copt. Mod de preparare și utilizări
Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

Usturoiul poate fi copt în cuptor în două moduri: căpățâni întregi sau căței individuali. Timpul necesar este de mai puțin de o oră, după care ingredientul plin de savoare poate fi folosit la numeroase preparate, începând de la sosuri cremoase și până la tocănițe consistente.

Pentru această rețetă cât se poate de ușoară este nevoie de folie de aluminiu pentru a înveli usturoiul înainte de a-l băga în cuptor.

Pentru a face această rețetă de usturoi copt, aveți nevoie de două ingrediente simple: usturoi și ulei de măsline. Puteți urma rețeta de mai jos pentru a coace o căpățână întreagă de usturoi sau mai multe. De asemenea, puteți adăuga sare, dacă doriți.

Cel mai bun tip de usturoi pentru copt

Când alegeți căpățânile de usturoi, căutați bulbi fermi, proaspeți, ce nu au pete sau mucegai. Evitați usturoiul vechi ce este uscat sau care are muguri verzi ce cresc în interior.

Această rețetă va funcționa cu orice tip de usturoi. Puteți folosi această rețetă și pentru usturoi „elefant” la cuptor - un soi de usturoi mult mai mare ce are un gust asemănător cu cel al unei cepe. Cu toate acestea, usturoiul elefant copt la cuptor va necesita mai mult timp de gătire, din cauza dimensiunilor sale.

De cât timp este nevoie pentru a coace usturoiul

Când coaceți o căpățână de usturoi, este recomandat să setați cuptorul la 200 de grade și să coaceți bulbii timp de 40 sau chiar 50 de minute. Cu toate acestea, timpul de prăjire poate varia în funcție de mărimea, soiul și vârsta usturoiului folosit.

De asemenea, puteți modifica temperatura pentru a coace usturoiul. De exemplu, dacă preferați usturoiul copt lent, puteți coace cățeii de usturoi la 175 de grade Celsius, timp de aproximativ 70 până la 90 de minute.

Cum se coace usturoiul

Coacerea usturoiului în cuptor este un truc ușor și foarte important pentru orice bucătar căruia îi plac aromele îndrăznețe. Mai jos sunt două metode simple pentru a face usturoi copt în casă ca un profesionist:

Metoda 1: Coacerea căpățânilor întregi de usturoi

usturoi copt in folie de aluminiu

Această rețetă poate fi făcută cu o căpățână de usturoi sau mai multe, după cum doriți, fără să ajustați temperatura cuptorului în funcție de cantitatea de preparat pe care vreți să o obțineți.

Înainte de a face orice altceva, trebuie să preîncălziți cuptorul. Setați temperatura cuptorului la 200 de grade Celsius. După aceea, decojiți usturoiul.

Desprindeți stratul cel mai exterior al fiecărui bulb de usturoi. Asigurați-vă că păstrați bulbul intact, astfel încât fiecare cățel să se conecteze la bază.

Tăiați bulbii: Folosiți un cuțit ascuțit pentru a tăia 5 milimetri din capătul fiecărui bulb de usturoi. Această tăietură ar trebui să expună vârfurile cățeilor de usturoi.

Așezați usturoiul pe folie de aluminiu. Scoateți mai multe bucăți de folie de aluminiu și așezați fiecare dintre bulbii de usturoi întregi pe propria foaie. Apoi, stropiți fiecare bulb cu una sau două lingurițe de ulei de măsline, asigurându-vă că uleiul atinge fiecare cățel de usturoi în parte.

Dacă doriți, presărați usturoiul cu un pic de sare și cu puțin piper. Acest pas este opțional. Apoi, înfășurați fiecare căpățână de usturoi în bucata sa de folie de aluminiu.

Așezați cățeii de usturoi înveliți în aluminiu pe o foaie de copt și dați-i la copt timp de 40 de minute, în cuptorul încins.

Scoateți cățeii de usturoi înveliți în folie de aluminiu din cuptor. Deschideți cu grijă folia de aluminiu, având grijă să nu vă ardeți din cauza aburilor. Apoi, introduceți un cuțit de bucătărie într-un cățel de usturoi. Dacă usturoiul este moale, scoateți-l din cuptor. Însă, dacă acesta este încă tare, înfășurați-l din nou în foaia sa de aluminiu și mai dați-l la cuptor pentru încă 5 până la 10 minute.

Dacă vreți, puteți carameliza usturoiul. Tot ce trebuie să faceți este să desfaceți usturoiul moale și să-l prăjiți timp de încă 5 până la 7 minute. Asigurați-vă că vă supravegheați usturoiul în timpul acestui pas, pentru a nu se arde.

Lăsați cățeii de usturoi la o parte ca să se răcească timp de 5 până la 10 minute. Când sunt gata, îndepărtați cu grijă folia de aluminiu și lăsați să iasă aburii reținuți.

Pentru a scoate usturoiul, stoarceți întreaga căpățână de usturoi sau scoateți fiecare cățel individual cu o linguriță sau o furculiță mică. 

Metoda 2, de două ori mai rapidă decât prima: Coacerea cățeilor de usturoi individuali

Dacă sunteți în criză de timp, o modalitate mai rapidă de a coace usturoiul este de a băga la cuptor cățeii de usturoi individuali. Urmați pașii de mai jos pentru a reduce timpul de coacerea usturoiului la jumătate.

Mai întâi, preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius și așezați cățeii de usturoi individuali într-un vas ramekin de mărime medie sau într-un alt recipient rezistent la cuptor.

Stropiți cățeii de usturoi cu ulei de măsline, acoperiți ramekinul sau vasul rezistent la cuptor cu folie de aluminiu și dați-l la copt până când cățeii de usturoi devin fragezi. Totuși, nu uitați că timpul de coacere este mult mai redus în acest caz. De aceea, este recomandat să verificați dacă usturoiul este gata după primele 15 minute de coacere.

În cele din urmă, cățeii de usturoi trebuie să fie moi și ușor rumeniți. În caz contrat, întoarceți vasul în cuptor și verificați-i la fiecare patru sau cinci minute pentru a preveni arderea lor.

Tips & tricks

Dacă usturoiul copt are un gust amar, s-ar putea să fie din cauză că este vechi. Cu toate acestea, deoarece usturoiul este, de asemenea, sensibil la căldură mare, amărăciunea sa poate fi rezultatul unei gătiri excesive sau insuficiente.

Prin urmare, dacă are un gust amar, încercați să reduceți temperatura. Este recomandat să setați cuptorul la 175 de grade Celsius și să gătiți usturoiul timp de 70 până la 90 de minute.

Cum se păstrează usturoiul copt

Puneți usturoiul copt rămas într-un recipient ermetic sau un borcan mic și păstrați-l în frigider timp de până la cinci zile. Dacă preferați, puteți stropi usturoiul copt cu puțin ulei de măsline și ulterior puteți folosi uleiul de măsline infuzat cu usturoi în dressinguri de casă pentru salate. Totuși, asigurați-vă că îl păstrați într-un recipient etanș și că îl consumați în termen de cinci zile.

Altfel, puteți păstra usturoiul copt în congelator. Pentru acest lucru, în primul rând, faceți o pastă de usturoi copt prin zdrobirea cățeilor de usturoi. Apoi, împărțiți pasta în fantele goale ale unei tăvițe de gheață. După ce stoarceți usturoiul, congelați tava de gheață peste noapte, apoi transferați cuburile de usturoi într-o pungă ce se închide bine. Îndepărtați cât mai mult aer din pungă înainte de a o pune din nou în congelator.

Cum se folosește usturoiul copt

Vă întrebați ce să faceți cu usturoiul copt? Acest ingredient are numeroase utilizări, de la prepararea pâinii cu usturoi până la crearea unui aperitiv simplu cu usturoi la cuptor.

  • Oriunde folosiți usturoi proaspăt: Dacă nu sunteți un fan al gustului de usturoi crud sau dacă îl considerați prea puternic, folosiți usturoi copt în locul acestuia
  • Faceți o pastă de usturoi copt. Pasta de usturoi copt este exact ceea ce aveți nevoie pentru a face un aperitiv rapid ce poate hrăni o mulțime de oameni. Pur și simplu întindeți-o pe o felie de pâine ciabatta sau folosiți-o ca strat de bază pentru a vă duce pâinea prăjită cu avocado la următorul nivel
  • Adăugați însalate: Conferiți oricărei salate un gust bogat de usturoi copt cu un simplu adaos. Usturoiul copt cu ulei de măsline este un adaos fantastic la orice rețetă de salată
  • Sosurile preferate: În loc să folosiți usturoi crud, coaceți usturoi proaspăt și adăugați-l la rețete de sosuri sau guacamole ori humus. Gustul bogat al usturoiului copt va face ca aceste preparate să fie irezistibile
  • Legume sotate sau prăjite: Adăugați usturoi copt la orice garnitură de legume, cum ar fi piureul de cartofi, sparanghelul prăjit și ciupercile la cuptor

Beneficiile usturoiului copt

Usturoiul este un aliment pe care mulți oameni fie îl iubesc, fie îl detestă, fără cale de mijloc. Aroma sa puternică și înțepătoare se pretează la mai multe tipuri de mâncăruri savuroase. Acest ingredient este folosit în bucătăriile tradiționale din întreaga lume.

Usturoiul are un conținut scăzut de calorii, grăsimi, zahăr și sodiu, dar, întrucât este consumat în cantități mici, nu contribuie prea mult la aportul tău nutrițional general. O singură porție de usturoi conține mai multe vitamine și minerale precum vitamina C, zinc și calciu în cantități mici.

Potențialele beneficii terapeutice ale usturoiului provin în primul rând din compușii săi bioactivi, inclusiv sulfuri organice, saponine, compuși fenolici și polizaharide.

Usturoiul vă poate sprijini programul de alimentație sănătoasă sau un program de atingere și menținere a unei greutăți sănătoase. Pentru că este atât de aromat, o cantitate infimă poate adăuga o aromă savuroasă delicioasă mâncării pregătite fără a adăuga și grăsimi sau calorii semnificative.

De asemenea, usturoiul poate reduce inflamația din organism, precum și nivelul de colesterol. În cadrul unui studiu, pacienții cu diabet cărora li s-a administrat o combinație de ulei de măsline și usturoi au reușit să regleze nivelul colesterolului și al trigliceridelor.

Totodată, consumul regulat de usturoi poate proteja împotriva stresului oxidativ și poate reduce riscul de boli cardiovasculare.

Însă, atenție!

Numeroase studii referitoare la beneficiile pentru sănătate ale usturoiului implică folosirea unor suplimente de usturoi și nu usturoiul pe care îl cumpărați de la magazin. Așadar, este posibil să nu obțineți beneficiile pentru sănătate ale usturoiului prin simpla utilizare a acestuia în preparatele culinare, decât dacă consumați cantități echivalente cu cele găsite în suplimente.