Oamenii apreciaza acest membru al familiei Liliaceae pentru multe proprietati de vindecare si regenerare de milenii.
Cei care sustin folosirea acestei plante pentru par merg pe ideea ca are o cantitate bogata de vitamine, minerale si alte ingrediente legate de cresterea parului. Se spune ca aceste proprietati ajuta la mentinerea unui par sanatos si bogat.
Potrivit Trichological Society, o asociatie independenta pentru profesionistii implicati in studiul si tratamentul scalpului si parului uman, rata medie de crestere a parului este de 1 centimetru pe luna. Sampoanele si alte produse pentru par nu s-au dovedit a avea un impact semnificativ asupra acestei rate, determinata in primul rand de genetica si de starea de sanatate.
Aloe vera se crede ca functioneaza in principal din cauza continutului sau, care include:
- vitamine
- aminoacizi esentiali
- minerale, cum ar fi cuprul si zincul, care sunt importante pentru cresterea parului
- acizi grasi
Utilizarea Aloe vera in tratamentul dermatitei seboreice este unul din beneficiile sale pentru ingrijirea parului, cercetat de oamenii de stiinta.
Dermatita seboreica este o afectiune a pielii care provoaca o eruptie cutanata roz si coji, de culoare galben-alba pe suprafata pielii, care poate fi, de asemenea, umflata si grasa.
Dermatita seboreica se dezvolta frecvent pe fata si pe scalp. Un studiu a constatat ca tratamentul cu aloe vera a dus la o reducere semnificativa a mancarimii si dimensiunii zonei afectate. Deoarece afectiunea poate, in unele cazuri, sa duca la pierderea temporara a parului, este destul de clar ca aloe vera ajuta la cresterea parului.
De asemenea, exista speculatii ca, deoarece aloe vera contribuie la mentinerea unui scalp sanatos, care este important pentru cresterea sanatoasa a parului, acest lucru sustine argumentele privind eficacitatea aloe vera in ingrijirea parului.
Cercetatorii au sugerat ca beneficiile aloe vera pentru par pot fi datorate, cel putin in parte, capacitatii sale de a stimula circulatia sangelui si de a imbunatati transportul oxigenului si al substantelor nutritive catre foliculi.
Utilizarea externa a aloe vera, de obicei, nu are efecte secundare nedorite. Cu toate acestea, au fost raportate si reactii alergice, in special la cei alergici la usturoi, ceapa si lalele.
De asemenea, au fost intalnite cazuri de dermatita de contact sau eruptie cutanata care se dezvolta dupa ce aloe vera este pusa pe piele si fototoxicitate sau o iritare a pielii asemanatoare cu arsurile solare severe.
Desi rare, cazuri de diaree, varsaturi, dezechilibre electrolitice sau probleme cu rinichii au fost asociate cu utilizarea orala a aloe vera.