Pentru unii poate fi vorba despre denumirile chimice lungi gasite pe etichete, incertitudinea modului in care sunt reglementati sau scepticism in ceea ce priveste procesele de testare si de supraveghere a utilizarii lor.

In alte cazuri, poate fi dezinformare perpetuata de public, in ce mai bun caz, bine-intentionat sau, in cel mai rau caz, pseudo-experti al caror succes se bazeaza pe generarea de suspiciuni.

Un aditiv alimentar este o substanta naturala sau sintetica (artificiala) care se adauga, sau intra in contact cu un produs alimentar in timpul producerii sau prelucrarii.

Exista aditivi directi - ingrediente care ajuta la pastrarea aromei, la imbunatatirea nutritiei, cresterea duratei de depozitare sau la imbunatatirea gustului, texturii sau aspectului - si aditivi indirecti - de obicei, urme de reziduuri de la ambalare, depozitare sau manipulare.

Aditivii alimentari directi pot avea functii unice sau multiple, inclusiv conservanti utilizati pentru a preveni alterarea; emulgatori si stabilizatori care ajuta la pastrarea ingredientelor, agenti care reduc formarea bulgarilor in produsele alimentare granulate, umectanti care ajuta alimentele sa ramana umede; agenti de ingrosare care imbunatatesc textura anumitor produse alimentare si aditivi de culoare folositi pentru impactul vizual.

Aditivii alimentari includ, de asemenea vitamine si minerale adaugate pentru a le inlocui pe cele pierdute in procesul de prelucrare.

Denumirile chimice

Numele sonore sunt un factor mentionat frecvent in conversatii anti-aditivi, adesea coroborate cu sugestia ca, cu cat e mai lunga denumire, cu atat este mai putin "sigur" ingredientul, sau ca se utilizeaza denumiri chimice pentru o "transparenta obscura".

De fapt, nomenclatorul chimic este proiectat pentru a preveni ambiguitatea. Atunci cand un ingredient nu are un nume comun, cum ar fi "zahar", o denumire chimica poate fi utilizata - dar asta nu inseamna ca ingredientul este mai putin sigur.

Etichetarea

De regula, etichetele produselor alimentare ar trebui sa enumere denumirile comune ale ingredientelor. Cu toate acestea, nu toti aditivii au si alte denumiri - de exemplu, in timp ce forma sintetica a vitaminei B9 poate fi listata pe o eticheta alimentara ca "acid folic", un aditiv sintetic vitamina B1 poate sa apara ca "mononitrat de tiamina".

In plus, pentru anumiti aditivi, si anume conservantii, este necesar ca functia lor specifica sa apara dupa denimirea lor, cum ar fi "acid sorbic (pentru a pastra prospetimea)".

Mai mult, atunci cand un ingredient in sine contine doua sau mai multe sub-ingrediente, eticheta produselor alimentare trebuie sa reflecte aceste sub-ingrediente.

Pe de alta parte, unele ingrediente aditive pot fi enumerate in mod colectiv, fara alte precizari ("arome artificiale"), atata timp cat acestea sunt utilizate in cantitatile si pentru scopurile pentru care acestea sunt aprobate, ajutand producatorii la protejarea secretelor comerciale.

Studii nenumarate si ore intregi de evaluare stiintifica intra in procesul de verificare a sigurantei alimentare. Cu toate acestea, cei cu preocupari legate de aditivi ar trebui sa se bazeze pe dovezi pentru a evalua propriul lor risc.