Vitamina B12 joaca un rol important intr-o serie de functii esentiale ale organismului, incluzand sinteza ADN-ului si formarea celulelor rosii din sange. De asemenea, ajuta organismul sa transforme grasimile si proteinele in energie si ajuta la descompunerea carbohidratilor.
Deficienta de vitamina B12 poate duce la mai multe afectiuni, mai ales anemia megaloblastica, care este cauzata de un numar redus de celule rosii din sange.
Cel mai frecvent simptom al anemiei megaloblastice este oboseala. Aceasta forma de anemie, precum si alte probleme de sanatate asociate cu deficitul de B12, pot fi usor tratate prin aportul de vitamina.
Afirmatiile ca B12 pot stimula energia si ajuta la scaderea in greutate provin din presupunerea incorecta ca efectul pe care il are asupra persoanelor cu anemie megaloblastica va fi acelasi la persoanele cu niveluri normale de vitamina B12.
De unde primim vitamina B12?
Majoritatea oamenilor isi iau vitamina B12 prin hrana. Vitamina este prezenta in mod natural in anumite alimente pe baza de proteine animale, cum ar fi
- crustacee
- carne si pasari de curte
- oua
- lapte si alte produse lactate
Factori de risc
Deoarece majoritatea surselor de B12 sunt derivate din surse animale, deficienta este frecventa intre vegetarieni si vegani. Daca nu mananci carne, ideal ar fi sa consumi alimente fortificate sau sa iei suplimente.
Alte grupuri de persoane expuse riscului de deficienta de B12 includ persoanele in varsta, persoanele HIV pozitive, cele care au suferit interventii chirurgicale gastro-intestinale persoanele cu anumite afectiuni digestive, in special boala Crohn si boala celiaca Boala celiaca este tulburarea autoimuna care genereaza intoleranta la gluten.
Persoanele varstnice sau cele care au suferit o interventie chirurgicala la nivelul stomacului au, in general, niveluri scazute de acid in stomac. Acest lucru poate duce la o absorbtie redusa a B12 din alimente. Pentru acesti oameni, B12 gasita in alimente fortificate sau suplimente ar putea fi o optiune buna.
De asemenea, persoanele care iau metformina impotriva diabetului zaharat prezinta un risc mai mare de deficit de B12.
Sursele vegetale de B12 includ:
- anumite tipuri de lapte de plante care sunt fortificate cu B12
- drojdie
- cereale fortificate