Vrei un mujdei care să nu fie doar usturoi și apă? Încearcă mujdeiul cu pastă de tomate. Se face ușor, are gust intens și merge perfect cu pește, cartofi prăjiți, grătare sau legume coapte.

Mujdei cu pastă de tomate

Mujdeiul cu pastă de tomate e o variantă gustoasă și puțin diferită față de clasicul mujdei din usturoi și apă. E tot mujdei, dar mai legat, mai aromat și cu o culoare apetisantă. Îi mai zice „mujdei roșu” sau „mujdei cu bulion” – depinde în ce zonă a țării ești. Gustul este o combinație între iute, acrișor, dulceag și ușor amărui de la usturoiul crud. Merge perfect cu tot ce scoți de pe grătar. Sau din tigaie. Sau din cuptor.

Nu este o rețetă de mujdei dietetică, dar nici grea nu e. Are ulei, deci și calorii, dar vorbim de o cantitate mică pentru o porție. Cât să dea gust. În plus, usturoiul are beneficii dovedite pentru sănătate – și chiar și pasta de roșii, dacă e aleasă bine, aduce ceva bun în farfurie.

Preparare 10 minute
Timp total 10 minute

Ingrediente

  • 1 căpățână de usturoi
  • 2 linguri de pastă de roșii
  • 4 linguri de ulei
  • 150 ml apă călduță
  • 1 linguriță de oțet (sau zeamă de lămâie – opțional)
  • 1/2 linguriță de zahăr
  • Sare, după gust

Mod de preparare

Zdrobești usturoiul. Poți să-l pisezi cu presa sau într-un mojar. Dacă nu ai, merge și pe răzătoarea mică. Important e să fie cât mai fin.

Adaugi sarea peste usturoi și freci bine, până devine o pastă albicioasă. Sarea ajută la extragerea sucului.

Pui pasta de roșii. Amesteci bine. Usturoiul o va colora frumos și o va parfuma intens.

Începi să torni uleiul, puțin câte puțin, ca la maioneză. Amesteci continuu. Devine cremos și lucios.

Adaugi apa călduță, tot treptat, amestecând. Reglezi consistența cum vrei: mai lichid sau mai gros.

Pui oțetul sau lămâia, după gust. Apoi adaugi un praf de zahăr – nu-l sări, face diferența.

Gustă și potrivește. Dacă mai vrei sare, oțet sau zahăr, acum e momentul.

La final, poți presăra pătrunjel tocat. Dă un contrast frumos și aduce prospețime.

Note

Ține-l la frigider maximum 2-3 zile. Usturoiul își schimbă gustul dacă stă prea mult.

Dacă ai puțin mai mult timp și vrei un mujdei mai blând, poți folosi usturoi copt în loc de crud. Gustul devine mai dulceag, mai puțin iute și are o aromă ușor afumată. Pune două căpățâni întregi de usturoi la cuptor, cu tot cu coajă, stropite cu puțin ulei și învelite în folie de aluminiu. Lasă-le la 180 de grade timp de 30-40 de minute. După ce se răcesc puțin, storci ușor usturoiul copt din căței și îl folosești în locul celui crud, exact la fel. Consistența e mai moale, dar gustul e foarte plăcut și merge excelent cu carne la grătar sau legume coapte.