Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

Legatura dintre consumul de grasime si pastrarea memoriei a fost, odata, un instrument de supravietuire: atunci cand stramosii nostri gaseau o sursa de hrana, era util sa isi aminteasca cum sa se intoarca de mai multe ori.

O cercetare publicata in mai 2009 de catre Proceedings of the National Academy of Sciences demostreaza, stiintific, ce sta in spatele conexiunii. Atunci cand digeri grasimi care contin acid oleic, adica "grasimi bune", grasimile mononesaturate gasite in uleiul de masline, peste, nuci si soia, intestinul subtire produce o molecula numita oleoylethanolamide ( OEA ). OEA se leaga de un receptor in intestin, care trimite semnale la creier. Unul dintre aceste semnale ajunge intr-o parte a creierului numita hipotalamus si transmite un sentiment satisfacator de satietate. Un al doilea mesaj, potrivit studiului, ajunge in nucleul amigdalian, unde amintirile sunt cimentate si transformate in amintiri pe termen lung.

Cerectatorii de la Universitatea din California au injectat sobolani cu OEA doar dupa ce animalele au invatat sa stapaneasca doua provocari - una spatiala, una emotionala. Rozatoarele trebuiau sa gaseasca o platforma scufundata in apa tulbure si apoi sa evite o camera in care li se administrau electrosocuri. Sansele ca ei sa-si aminteasca ambele solutii, la 48 de ore de la primirea OEA, au crescut cu 100%.

Rezultatele preliminare sugereaza ca OEA poate ajuta oamenii formeze aceleasi tipuri de amintiri, dar sunt necesare mai multe cercetari pentru a spune sigur. Relatia este complexa, iar OEA este departe de a fi singura piesa a puzzle-ului, spun oamenii de stiinta.

Cu toate acestea, cu o imagine clara a modului in care functioneaza OEA, oamenii de stiinta spera sa dezvolte medicamente care ar putea imbunatati memoria si tratamentul unor boli ale creierului, cum ar fi Alzheimer. Intre timp, n-ar strica sa mananci nuci, somon, uleiuri vegetale ai alte surse de grasimi sanatoase.