Cea mai bună veste a zilei este că… atențiune, atențiune, ciocolata NU îngrașă! Deci, nici prin cap nu trebuie să îți treacă să renunți la desertul preferat.

Dar să o luăm cu începutul. Pe repede-nainte: un studiu, realizat pe bătrânul continent de Universitatea din Granada, a arărat că tinerele care au consumat ciocolată în cantități moderate aveau și o cantitate mai mică de grăsime acumulată în corp. Practic, raportul era invers proportional.

Iar, pentru curioși sau curioase, explicația ar fi următoarea: ciocolata conține un număr mare de ingrediente ce susțin sănătatea cardiovasculară, precum antioxidanți, antiinflamatori și antitrombotici, care previn obezitatea.

Cu toate acestea, nu trebuie să vă culcați pe-o ureche: este indicat să consumați ciocolată care nu conține zaharuri, produse lactate și alte derivate. Clar, de evitat sunt cele umplute cu caramel sau alte creme, deoarece conțin mult zahăr și grăsimi, adică au… multe calorii. Normal, așa cum cu siguranță știi, cea mai bună este ciocolata neagră, cea care conține cei mai multi nutrienti si antioxidanti.

Și un alt beneficiu ar fi că te scapă de stress. Cum adică? Foarte simplu! Concret, polifenolii din ciocolata neagră ajută la scăderea cortizolului, un hormon de stres, ceea ce duce la îmbunătățirea stării de spirit pentru o perioadă lungă din zi. Cu alte cuvinte, ciocolata neagră are un rol important în managementul stresului.

Însă, nu trebuie să vedem doar partea bună. Ciocolata consumată în exces, în special cea amăruie, conține multă cofeină, ceea ce ar putea să crească riscul de reflux sau de arsuri gastrice ori să provoace o stare de nervozitate și iritabilitate. Mai mult, în funcție de rețetă, chiar dacă nu pare, ciocolata ar putea conține un nivel ridicat de plumb și cadmiu, ce sunt de fapt substanțe ce apar în mod normal în cacao, însă ar trebui să dispară din produsul finit.

În schimb, dacă alegi să cumperi bio, atunci lucrurile stau puțin altfel, pentru că vei vedea o etichetă cât de cât curată, pe care o vei și înțelege.

Însă, atenție mare la alergii! Diabeticii, cei cu probleme cu inima ar trebui să mănânce ciocolată doar în cantități mici. Asta, în contextul în care nu este recomandat să consumăm mai mult de 3 cubulețe pe zi.

TOP 5 ciocolate negre din supermaketuri

Și acum, că știi toate acestea, dar și ca să îți fie mult mai simplu să alegi, am făcut TOP 5 ciocolate negre… sau care au un gust bun, dar au și calorii puține.

Ciocolată neagră fără zahăr și gluten 100% cacao Organic Bio, 100g, Torras

Este cea mai scumpă, în jur de 20 de lei și o găsești cel mai adesea în farmacii. Dar ca și conținut are masă de cacao 100% și ingrediente din agricultură ecologică. Valoare energetică: 616 kcal.

Ciocolata neagra 85% cacao Heidi 80g

Este una dintre cele mai consummate și are un preț mediu, în jur de 10 lei. Conține masă de cacao, unt de cacao, cacao pudră, zahăr, emulsifiant (lecitine (conține SOIA), aromă de vanilie naturală. Substanța uscată de cacao în ciocolată, 85% minimum. Valoare energetică: 603 kcal/100 g.

Ciocolată amăruie Heidi cu portocală/zmeură/lămâie șI mentă 80g

Cam la același preț cu cea de dinainte și conține masă de cacao, zahăr, unt de cacao, coajă de lămâie confiată, fructoză, acidifiant, acid citric; aromă de lămâie naturală sau alte arome naturale), emulsifiant: lecitine (conține soia); arome naturale. Substanța uscată de cacao în ciocolată, 50% minimum. Valoare energetică: 523 kcal/100g.

Ciocolata amaruie cu indulcitor natural de stevia Sweet&Safe, 90 g, Sly Nutritia

Costă în medie cât o ciocolată amăruie normală, adică în jur de 10 lei. Iar pe lista ingredientelor se află: masă de cacao, indulcitori (eritritol 25%, glicozide din steviol 0.053%), unt de cacao, pudra de cacao, emulgator (lecitina de soia), vanilină. Continut de substanță uscată din cacao 75%. Și, are și cea mai mică valoare energetică, respectiv 440.2 kcal.

Ciocolata amaruie Kandia, 80%, 80 g

Are cel mai mic preț dintre toate, în jur de 4-5 lei. Ca și ingrediente, regăsim: masă de cacao, pudra de cacao cu continut redus de grăsime, zahăr, unt de cacao, grăsime vegetală (palmier, shea), emulsifianți (lecitină din soia, poliricinoleat de poliglicerină), aromă. Iar ca valoare energetică, are 443 kcal, asemănătoare cu cea îndulcită cu stevia.


Bun, cu acestea fiind spuse, concluzia ar fi următoarea: dacă încă vreți să mergeți la plajă sau să începeți o dietă, nu e musai să eliminați ciocolata. Ba dincontră, 2-3 cubulețe pe zi sunt chiar indicate dacă vrei să ai o dispoziție bună și să uiți de stresul cotidian! Și… să îți răsfeți papilele gustative!