Roșiile sunt un aliment delicios și hrănitor, ce este inclus în majoritatea planurilor pentru o alimentație sănătoasă. Roșiile conțin mai mulți nutrienți și compuși importanți pentru sănătate, cum ar fi vitamina C, licopenul, potasiul și vitamina K.
Câte calorii are o roșie
O roșie mică (91 grame) furnizează 16 calorii, dintre care 73% provin din carbohidrați, 18% din proteine și 9% din grăsimi. De asemenea, roșiile reprezintă o sursă excelentă de vitamina C, fibre și vitamina K.
- Grăsimi: 0,2 g
- Sodiu: 5 mg
- Carbohidrați: 3,5 g
- Fibre: 1,1 g
- Zaharuri: 2,4 g
- Proteine: 0,8 g
- Vitamina C: 12,5 mg
- Vitamina K: 7,2 mcg
- Potasiu: 215,7 mg
- Vitamina A: 38,2 mcg
- Folați: 13,7 mcg
- Beta caroten: 408,6 mcg
- Licopen: 2341,4 mcg
- Vitamina E: 0,5 mg
Carbohidrați
O roșie mică (91 g) conține 3,5 grame de carbohidrați. Dintre acestea, 2,4 grame provin din zaharuri naturale, iar 1,1 grame provin din fibre. Tocmai de aceea, roșiile sunt considerate un aliment cu indice glicemic scăzut.
Grăsimi
Ca majoritatea fructelor și legumelor, roșiile conțin foarte puține grăsimi.
Proteine
Există puțin sub 1 gram de proteine într-o roșie mică și proaspătă.
Vitamine și minerale
Roșiile sunt o sursă excelentă de potasiu și vitamina C. În plus, în roșii sunt prezente mai multe forme benefice de vitamina A, inclusiv luteina, zeaxantina și licopenul.
Beneficiile consumului de roșii
Consumul de roșii aduce multe beneficii pentru sănătate datorită abundenței de vitamine, minerale și antioxidanți.
Bogate în vitamine și minerale
Roșiile sunt o sursă excelentă de vitamine C, K și potasiu. Acestea sunt, de asemenea, bogate în vitamina A, care este esențială pentru sănătatea ochilor.
Antioxidanți puternici
Roșiile conțin o varietate de antioxidanți puternici, inclusiv licopenul, care este asociat cu reducerea riscului de boli de inimă și cancer.
Sănătatea inimii
Studiile sugerează că licopenul și alte compuși din roșii pot reduce nivelul colesterolului rău (LDL) și pot contribui la prevenirea bolilor de inimă.
Îmbunătățirea sănătății pielii
Antioxidanții din roșii pot ajuta la protejarea pielii împotriva daunelor cauzate de soare, la prevenirea ridurilor și la îmbunătățirea texturii pielii.
Menținerea sănătății oaselor
Vitamina K și calciul prezent în roșii ajută la întărirea oaselor și a țesutului osos.
Ajută la pierderea în greutate
Fiind scăzute în calorii și bogate în fibre, roșiile pot fi un aliment minunat pentru pierderea în greutate și controlul apetitului.
Hidratare
Roșiile sunt constituite în proporție de peste 90% apă, ceea ce ajută la hidratarea organismului și la menținerea unei stări de bine.
Contraindicații și efecte adverse
Alergii
Dacă aveți alergii sezoniere la polenul de iarbă, este posibil să dezvoltați o alergie orală după ce mâncați roșii. Simptomele acesteia pot fi: mâncărimi ale gurii, urechilor sau gâtului ori umflarea buzelor, gurii, limbii și gâtului. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă suspectați că ați putea fi alergic la roșii.
Efecte adverse
Roșiile sunt acide în mod natural. Dacă suferiți de reflux gastroesofagian sau de arsuri la stomac, ar trebui să limitați consumul de roșii și produse din tomate.
Cum se păstrează
Contrar credinței populare, nu ar trebui să păstrați roșiile proaspete în frigider. Acest lucru poate determina ca pulpa să se zaharisească și să nu mai aibă aceeași aromă. Totuși, ar fi bine să păstrați roșiile într-un loc răcoros și uscat.
Mai mult, este recomandat să spălați bine roșiile proaspete înainte de a le tăia. Odată ce sunt tăiate, păstrați-le la frigider și consumați-le în câteva zile. Mâncărurile cu roșii gătite trebuie refrigerate și consumate în decurs de maximum o săptămână.
Cum le puteți folosi
Roșiile sunt adesea folosite în salate, supe, sosuri și tocănițe. Vă puteți bucura de gustul roșiilor fie că le mâncați crude sau le puneți în mâncare.
Pentru a găti roșiile, puteți alege una dintre variantele următoare: le sotați, le puneți pe grătar sau pur și simplu le prăjiți/înăbușiți. Totuși, atunci când sunt prăjite au o aromă bogată și o textură suculentă, concentrată.
Pentru a le pune pe grătar, mai întâi trebuie să le pregătiți: asezonați roșiile cu ulei de măsline, usturoi, ardei roșu și alte ierburi ori condimente. Le puteți consuma simple sau le puteți face piure pentru un sos de roșii sau ca topping pentru carne, adică pentru pui sau pește la cuptor, la grătar sau chiar prăjit.
De asemenea, puteți folosi roșii pentru a face un sos marinara simplu sau un sos de roșii pentru a aroma alimente precum dovleceii, pastele și tocănițele. Condimentați sosul după cum doriți, folosind busuioc, oregano, pătrunjel sau usturoi.
Totodată, roșiile mari pot fi umplute cu carne și orez pentru un fel de mâncare consistent.
Roșiile în dietă
Vestea bună este că roșiile chiar ajută la pierderea în greutate. Includerea lor în dieta zilnică împreună cu exercițiile fizice regulate pot duce la rezultate notabile.
Cu toate acestea, doar mesele cu roșii nu vă vor aduce reușita. O dietă bogată în proteine și săracă în carbohidrați este esențială pentru a pierde în greutate. De asemenea, exercițiile zilnice sunt obligatorii.