Piersicile îngrașă? Câte calorii are o piersică

La fel ca nectarinele, piersicile sunt fructe cu sâmburi, dar și cu pulpă suculentă, dulce. Principala diferență dintre cele două este coaja. Mai exact, piersicile au coaja subțire, acoperită cu puf, în timp ce nectarinele sunt netede, fără niciun pic de „blăniță”.

Pulpa variază de la alb la portocaliu pal și poate fi puțin diferită și la gust. Partea bună este că ambele sunt bogate în vitamine și antioxidanți ce oferă beneficii pentru sănătate.

Piersicile au aproximativ 100 de calorii într-un singur fruct și sunt o sursă bogată de carbohidrați, fibre și vitamine care stimulează energia.

Câte calorii are o piersică

O piersică mică (130 g) are 51 de calorii, dintre care 86% provin din carbohidrați, 9% din proteine și 5% din grăsimi. O piersică medie (150g) conține 59 de calorii, o piersică mare (175g) conține 68 de calorii, iar o piersică foarte mare (224g) are 87 de calorii.

Atenție, însă, o porție de 100 de grame de piersici uscate conține 239 de calorii.

Piersicile au ceva mai puține calorii decât nectarinele sau prunele. Astfel, acestea au 39 de calorii la 100 grame și nectarinele au 44 de calorii la 100 grame, iar prunele au 46 de calorii la 100 de grame.

Valori nutriționale / o piersică mică (aprox. 130 grame)

  • Grăsimi: 0,3 g
  • Sodiu: 0 mg
  • Carbohidrați: 12,4 g
  • Fibre: 1,9 g
  • Zaharuri: 10,9 g
  • Proteine: 1,2 g
  • Vitamina A: 20,8 mcg
  • Vitamina C: 8,6 mg
  • Vitamina E: 0,9 mg

Carbohidrați

O piersică mică are 12,4 grame de carbohidrați, 1,9 grame de fibre și 10,9 grame de zahăr natural. De asemenea, au un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că au un efect minim asupra zahărului din sânge. Practic, indicele glicemic al piersicilor este de 28, iar sarcina lor glicemică este de 4.

Grăsimi

Piersicile sunt un aliment cu un conținut scăzut de grăsimi, mai puțin de jumătate de gram de grăsime per fruct mic. Cantitatea mică de grăsime din piersici este reprezentată de grăsimi mononesaturate și polinesaturate, sănătoase pentru inimă.

Proteine

Piersicile nu sunt o sursă bogată de proteine. O piersică mică are puțin peste 1 gram de proteine.

Vitamine si minerale

Piersicile conțin mai mulți micronutrienți importanți, respetiv vitamina C, vitamina A, vitamina K și vitamine din complexul B precum tiamina, niacina și riboflavina.

De asemenea, acest fruct oferă 247 de miligrame de potasiu, ceea ce reprezintă 7% din necesarul recomandat, luând în considerare valoarea zilnică de 4.700 de miligrame.

Beneficii pentru sănătate

Ca și alte fructe și legume, piersicile oferă beneficii prin micronutrienții și antioxidanții lor. Și, prin dulceața lor naturală pot ține locul deserturilor procesate, dar fără calorii.

Pot ajuta la combaterea inflamației

Piersicile sunt bogate în antioxidanți, în special vitamina C. Antioxidanții caută și distrug radicalii liberi, cei ce rezultă din oxidarea în organism și care pot duce la boli de inimă, accident vascular cerebral, cancer și alte boli inflamatorii cronice.

Vitamina C este poate unul dintre cei mai cunoscuți antioxidanți. Pe lângă proprietățile sale antioxidante, vitamina C ajută la stimularea imunității și la repararea celulelor, inclusiv la vindecarea rănilor și la reducerea reacțiilor de îmbătrânire.

Pot reduce riscul apariției anumitor boli

În plus, piersicile sunt o sursă bună de fibre. De altfel, fibrele sunt importante pentru sănătatea generală, deoarece ajută la eliminarea colesterolului din organism, susțin sănătatea intestinului, cresc senzația de sațietate și reglează nivelului zahărului din sânge.

Totodată, o dietă bogată în fibre poate ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer și la reducerea riscului de diabet, boli de inimă și obezitate. În plus, o astfel de dietă vă va determina să vă mențineți sătul și să pierdeți în greutate.

Ajută la combaterea bolilor legate de obezitate

Unele cercetări au demonstrat faptul că există compuși bioactivi în piersici (precum și în prune și nectarine) ce pot inhiba diabetul și bolile cardiovasculare legate de obezitate.

Cercetătorii consideră că antocianinele, acizii clorogenici, derivații de quercetină și catechinele din aceste fructe (toți antioxidanții) funcționează sinergic pentru a reduce LDL sau colesterolul „rău”, obezitatea și inflamația asociată sindromului metabolic.

Alergii

Unii adulți și copii dezvoltă alergie la piersici și la alte fructe cu sâmburi. Acest lucru poate fi valabil mai ales pentru persoanele cu alergii la polenul de mesteacăn, deoarece proteina din polenul de mesteacăn este similară cu cea din piersici.

Simptomele comune ale alergiei la piersici: mâncărimi ale gurii sau gâtului ori umflarea buzelor, gurii, limbii sau gâtului. Dacă suspectați o alergie la piersici, discutați cu medicul dumneavoastră pentru un diagnostic și sfaturi privind gestionarea problemei.

Piersicile și pierderea în greutate

Piersicile au un conținut ridicat de fibre

Unul dintre principalele motive pentru care trebuie să consumați piersici dacă vreți să slăbiți este că acestea conțin fibre alimentare. Se știe că fibrele îmbunătățesc digestia și pot ajuta la buna funcționare a intestinului. Adăugând fibre în dieta dumneavoastră zilnică, vă veți simți plin pentru o perioadă mai lungă de timp și astfel, corpul va menține o greutate sănătoasă.

Piersicile au un conținut ridicat de apă

Asta înseamnă că veți avea un aport scăzut de calorii și un consum mai mare de apă, ceea ce este important pentru sănătatea și bunăstarea dumneavoastră. Prin urmare, piersicile sunt cea mai bună opțiune pentru toți cei care se cântăresc des, deoarece vă mențin sătul, dar într-un mod sănătos.

Piersicile au un conținut scăzut de calorii

Un alt motiv pentru a mânca piersici este că acestea nu conțin prea multe calorii. Și normal, atunci când sunteți într-o cură de slăbire, sunteți sfătuit să restricționați aportul de calorii. De asemenea, consumând un număr limitat de calorii, corpul dumneavoastră le folosește pentru a elibera energie și, astfel, veți reuși să vă mențineți sau chiar să slăbiți.

Piersicile ajută la stimularea metabolismului

Deoarece conțin flavonoide precum catechinele, ajută la stimularea metabolismului, care la rândul său va determina arderea caloriilor și, prin urmare, la scăderea în greutate.

Când sunt piersicile cele mai bune?

Piersicile proaspete sunt un răsfăț de vară; sezonul lor de vârf este în iulie și august. Când cumpărați piersici, alegeți fructe care miros dulce și sunt oarecum tari. Ar trebui să aibă o culoare galbenă sau galben-portocalie și o coajă fermă.

De asemenea, ar trebui să cedeze ușor la presiune. Însă, atunci când coaja este verde, fructul a fost cules prea devreme și probabil nu se va coace, așa că nu este indicat să le cumpărați. În plus, evitați piersicile care sunt lovite sau au puncte moi.

Cum se pregătesc?

  • Piersicile sunt minunate atunci când sunt consumate ca atare sau le puteți adăuga la smoothie-uri, iaurt, brânză de vaci, cereale.
  • De asemenea, sunt delicioase în salsa și alte sosuri și gustări sărate ori picante.
  • Folosiți-le pentru a adăuga aromă, dulceață și culoare salatelor.
  • În plus, pot fi sotate, puse pe grătar, înăbușite sau folosite pentru gemuri și conserve.