Sosul spaniol (sosul brun) este un sos bogat, consistent și plin de aromă. Vezi rețeta originală explicată pas cu pas și la ce feluri de mâncare poate fi folosit sosul spaniol.
Sosul spaniol este un sos bogat, consistent și plin de aromă. Este folosit în general ca bază pentru alte sosuri, iar aceasta rețetă este simplu de preparat si are multe întrebuințări în gătit.
Un capitol esențial în școala culinară se concentrează exclusiv pe sosuri, în special pe cele cinci sosuri tradiționale ale bucătăriei clasice franceze. Pe lângă sosul spaniol acestea mai includ sosul Bechamel, sosul de roșii, sosul olandez și sosul Veloute.
Asemănător cu Bechamel și Veloute, sosul spaniol se bazează pe un roux (un amestec de făină și unt) pentru îngroșare. Roux-ul este apoi combinat cu supă concentrată de vită.
Acest sos are o aromă complexă datorită morcovului, țelinei, cepei, pastei de roșii și frunzelor de dafin.
Sosul spaniol este un element de bază pentru multe alte rețete de sos. Și cu siguranță, vă va răsfăța papilele gustative prin aromele sale unice.
Ce este sosul spaniol
Sosul brun spaniol este un sos pe bază de supă concentrat de vită, ce este îngroșată cu un amestec de făină și unt. Este originar din Spania, dar a fost popularizat de Auguste Escoffier.
Deși, în general, nu este servit singur, fiind folosit ca bază pentru alte sosuri bogate, sosul spaniol are un gust extrem de puternic.
De unul singur poate avea o aromă ușor neplăcută, dar atunci când este folosit ca bază alături de alte ingrediente, este delicios.
Ce gust are sosul spaniol
Savoarea sosului spaniol este complexă (mulțumită combinației de ingrediente) și uneori poate deveni neplăcută. Acesta este motivul pentru care, în general, nu se servește singur, ci este folosit pentru crearea altor sosuri.
Ce ingrediente să folosiți pentru sosul spaniol
- Morcov, ceapă și țelină - acest trio de legume este elementar pentru aromă. Folosite în mod obișnuit în supe și sosuri, acestea reprezintă componenta principală a complexității rețetei de sos Spaniol.
- Unt nesărat
- Făină - Făina creează roux-ul maro alături de unt, morcovi, ceapă și țelină. Roux-ul este principalul agent de îngroșare al sosului.
- Supă concentrat de vită - Acest sos închis la culoare este făcut din oase și carne de vită.
- Pastă de roșii- Piureul de rosii adaugă culoare și gust. De asemenea, contribuie la aromele complexe ale acestui sos.
- Boabe întregi de piper negru
- Frunze de dafin
- Sare și piper (opțional) - după gust.
Cum se prepară sosul spaniol - rețeta originală
Ingrediente
- 1 morcov mic decojit și tocat mare
- 1/2 ceapă galbenă tocată grosier
- 1 bucată de țelină tăiată mare
- 4 linguri de unt nesărat
- 3 linguri de făină
- 700 ml de supă concentrată de vită, fierbinte
- 2 linguri de pastă de rosii
- 1 frunză de dafin
- 8 boabe întregi de piper negru
- sare și piper după gust, dacă se dorește
Mod de preparare
Într-o cratiță mare, se topește untul la foc mediu. Adăugați morcov, ceapă și țelină și gătiți până totul devine auriu, aproximativ 8 minute. Se amestecă din când în când. Adăugați făina și gătiți roux-ul la foc mediu-mic, amestecând constant. Gătiti până se rumenesc, aproximativ 7-10 minute.
Se toarnă supa concentrată de vită, fierbinte, amestecând pentru a preveni cocoloașele, într-un flux constant. Se pun și pasta de roșii, frunza de dafin și boabele de piper. Se fierbe din nou totul, amestecând des.
Reduceți focul la mic și mai lăsați la făcut timp de 30-40 de minute, neacoperit, până când sosul scade. Amestecați ocazional și îndepărtați grăsimea de la suprafață. Treceți sosul printr-o strecurătoare fină și aruncați substanțele solide.
Cum se păstrează sosul spaniol
Păstrare
Puneți sosul răcit într-un recipient ermetic la frigider până la 3 zile.
Congelare
Deși cu siguranță puteți îngheța acest sos, ar fi mai bine să nu o faceți. Dacă totuși doriți asta, transferați sosul răcit într-un recipient ermetic și congelați până la 3 luni.
Calorii și valori nutriționale
Din această rețetă ies 10 porții.
O porție de sos spaniol are 65 calorii.
-
Calorii
65kcal
-
Proteine
2g
-
Carbohidrați
4g
-
Zaharuri
1g
-
Fibre
1g
-
Grăsimi
5g
-
Grăsimi saturate
3g
-
Colesterol
12mg
-
Sodiu
175mg
-
Potasiu
205mg
-
Vitamina A
1043IU
-
Vitamina C
2mg
-
Calciu
14mg
-
Fier
1mg
Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.
Trucuri pentru a face un sos spaniol bun
Unul dintre lucrurile pe care le puteți descoperi când faceți sosul spaniol sau după aceea când îl depozitați, este că s-ar putea crea o pojghiță deasupra sosului. Acest lucru provine din coagularea proteinelor și nu este de dorit.
Dar cu ajutorul unei linguri, îl puteți îndepărta cu ușurință. Dacă sunteți mult prea precaut, aceasta se va descompune în sos.
Îndepărtarea sa ajută la consistența sosului dumneavoastră, așa că asigurați-vă că o luați de deasupra ori de câte ori este necesar.
SFAT: Pentru a preveni formarea pojghiței de deasupra, atunci când este ținut la temperatura camerei, ungeți ușor partea de sus a sosului cu unt topit.
Sosul Spaniol se strică dacă este prea scăzut
Când se alterează, veți observa că se desparte și toată grăsimea pe care o leagă roux-ul în sos se va desprinde și va face ca sosul să arate foarte urât.
Cum folosiți sosul spaniol
Sosul spaniol poate fi apoi pus în supe, tocănițe și risotto pentru a îmbogăți gustul sau pur și simplu se poate pune peste o friptură ce sfârâie.