Savurați gustul autentic al tradiției bulgărești cu deliciosul Kozunak - un cozonac bulgăresc dulce și moale, făcut cu dragoste și ingrediente tradiționale precum ouă proaspete, lapte și stafide.

Cozonac bulgăresc - rețeta originală de kozunak

Kozunak este un cozonac bulgăresc împletit ce se pregătește de obicei de Crăciun și de Paște sau la alte ocazii speciale. De regulă, are formă dreptunghiulară, însă mai este întâlnit și în formă rotundă.

Originile cozonacului bulgăresc pot fi urmărite până la pâinile cu miere și ierburi din Egiptul antic. De-a lungul timpului, rețeta a fost rafinată de greci și de romani, care au adăugat drojdie. Stafidele au fost adăugate în Evul Mediu.

Cozonacul bulgăresc diferă de cozonacul românesc mai ales prin faptul că nu conține cremă de cacao și nuci sau rahat. Acesta are în interior doar stafide.

Închideți ochii și bucurați-vă de aroma divină de vanilie și rom, savurând fiecare mușcătură din aceast cozonac pufos. Asortat perfect cu ouă roșii, acest desert nu este doar un aliment, ci și o tradiție prețioasă. O singură mușcătură dintr-o felie de kozunak vă va transporta direct în inima sărbătorilor de Paște (sau de Crăciun) din Bulgaria.

Încercați rețeta chiar acum!

Rețeta de cozonac bulgăresc

Preparare 1 oră
Gătire 30 minute
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 4 lingurițe de drojdie uscată 
  • 180 de mililitri de lapte fiert, răcit la 4 grade Celsius
  • 120 de grame de stafide brune sau aurii, după preferință
  • 60 de mililitri de rom
  • O lămâie
  • 240 de mililitri de lapte
  • 200 de grame de zahăr tos și încă 4 lingurițe
  • 60 de grame de unt nesărat, topit
  • 60 de mililitri de ulei de floarea-soarelui
  • 6 ouă mari
  • O linguriță de esență de vanilie
  • 1,125 kg de făină de orice fel
  • O linguriță de sare
  • 45 de grame de fulgi de migdale, opțional

Mod de preparare

Înainte de a face orice altceva, într-un bol mare, amestecați drojdia uscată, patru lingurițe de zahăr tos, un ou și laptele. Lăsați compoziția obținută să stea, acoperită, într-un loc cald, timp de 40 de minute.

Apoi, dați pe răzătoarea mare coaja de lămâie și stoarceți sucul. Într-un castron mic, puneți la înmuiat stafidele, împreună cu romul, coaja și sucul de lămâie.

Într-o cratiță mică, încălziți laptele împreună cu cele 200 de grame de zahăr și lăsați amestecul deoparte. Separat, amestecați untul nesărat și uleiul de floarea-soarelui într-un bol mic și lăsați deoparte.

Luați două dintre cele cinci ouă. Separați gălbenușurile de albușuri. Lăsați deoparte gălbenușurile. Peste albușuri, spargeți și celelalte trei ouă, întregi. Mixați, împreună cu o linguriță de esență de vanilie.

În bolul cu drojdie, începeți să adăugați: amestecul de lapte cald, urmat de amestecul de unt și de ulei, ouăle și stafidele scurse. Amestecați bine.

Adăugați făina. Atenție! Este posibil să nu fie nevoie să o folosiți pe toată. Adăugați și sarea și frământați până când obțineți un aluat omogen. Acesta trebuie să fie lipicios.

Transferați aluatul într-un castron mare uns cu ulei de floarea-soarelui, întorcându-l o dată pentru a-l acoperi cu ulei pe ambele părți. Apoi, acoperiți castronul cu folie de plastic și lăsați-l să crească până când se dublează, timp de aproximativ una sau chiar două ore.

După aceea, dați aluatul înapoi și lăsați-l să crească din nou, acoperit, timp de una până la două ore sau până când se dublează. Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius.

Dați aluatul înapoi și frământați-l timp de unul sau două minute. Împărțiți-l în două bucăți egale. Apoi, luați fiecare bucată de aluat și împătțiți-o în alte trei bucăți. Întindeți cele trei bucăți de aluat în trei șnururi și apoi faceți o împletitură din acestea. Repetați cu aluatul rămas.

Luați cei doi cozonaci astfel împletiți și puneți-i în tăvi acoperite cu hârtie de copt. Acoperiți-i cu folie de plastic și lăsați-i să crească timp de aproximativ o jumătate de oră.

După ce trec cele 30 de minute, scoateți folia alimentară și, cu ajutorul unei pensule de bucătărie, ungeți cozonacii crescuți cu cele două gălbenușuri păstrate, bătute bine cu o furculiță sau cu un tel. Apoi, puneți deasupra fulgii de migdale, dacă doriți. La fel de bine, puteți folosi semințe de susan sau de mac, dacă preferați.

În cele din urmă, puneți tăvile în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius și lăsați cozonacii la copt timp de aproximativ 30 de minute sau până când se rumenesc. Puteți face testul cu scobitoarea. Atunci când scobitoarea iese curată, doar cu firimituri pe ea, înseamnă că aluatul este copt.

Scoateți cozonacii din cuptor și din tavi și lăsați-i să se răcească complet pe un grătar. Serviți-i și savurați-i cum doriți, cu unt și dulceață, mezeluri, brânză proaspătă, smântână sau alături de felurile de mâncare preferate.

Tradiții și superstiții în prepararea kozunakului

În Bulgaria, prepararea koznakului este o tradiție de Paște sau de Crăciun importantă și este considerată o experiență familială și socială. De obicei, femeile din familia sau din comunitatea locală se adună în bucătărie pentru a găti și a împărtăși rețeta tradițională.

Procesul de coacere este adesea asociat cu obiceiuri și superstiții de Paște. De exemplu, se spune că dacă kozunakul crește bine în timpul procesului de coacere, acesta va aduce noroc și prosperitate familiei.

Kozunakul este de obicei consumat la masa de Paște sau de Crăciun și este adesea oferit ca dar familiei și prietenilor. În mod tradițional, de Paște este servit cu ouă roșii, care sunt vopsite în culori luminoase și simbolizează renașterea și viața nouă.

În concluzie, kozunakul este un simbol important al tradițiilor din Bulgaria și este un aliment delicios și aromat care aduce oamenii împreună într-un spirit de comunitate și familie.