Semne ale deficientei de vitamina K

O deficienta de vitamina K poate duce la coagularea defectuoasa a sangelui, sangerare crescuta si osteoporoza. Unele dintre aceste semne si simptome includ vanatai usoare, sangerari gingivale sau nazale, perioade menstruale abundente, sangerari gastro-intestinale, sange in urina si sangerare excesiva in cazul ranilor, intepaturilor, injectiilor sau inciziilor chirurgicale.

Persoanele cu malnutritie cronica, dependenta de alcool sau boli care inhiba absorbtia vitaminelor au un risc mai mare de a suferi de deficit de vitamina K.

De cata vitamina K ai nevoie?

Institutul National de Sanatate din S.U.A. recomanda urmatorul aport zilnic ca adecvat de vitamina K in micrograme (mcg), in functie de varsta si sex. Anumite boli pot modifica cantitatea de vitamina K de care ai nevoie zilnic, de aceea este foarte important sa iti consulti medicul.

Cele mai bune surse de vitamina K

Pentru a obtine vitamina K, poti lua intotdeauna suplimente dupa consultarea medicului.

Cu toate acestea, exista mai multe surse naturale, verdeturile si legumele crucifere sunt doua dintre cele mai bune surse de vitamina K. Acestea includ varza, spanac, frunze de nap, sfecla, varza de Bruxelles, conopida, patrunjel, broccoli, sparanghel si salata verde.

Alte surse de alimente includ ceapa verde, prune, castraveti, ficat de vita, ceai verde, fructe de mare, peste, oua, busuioc uscat, tarate de grau si produse lactate fermentate, cum ar fi iaurtul si branza.

Cele mai importante beneficii ale vitaminei K

1. Regleaza nivelul de coagulare al sangelui
Una dintre functiile principale ale vitaminei K este de a regla coagularea sangelui, care necesita un anumit set de molecule care circula in mod continuu prin fluxul sanguin.

De asemenea, vitamina K ajuta la transportul calciului, care este necesar pentru reglarea coagularii sangelui. In acelasi timp, aceasta vitamina ajuta la imbunatatirea tulburarii sanguine numite sindrom mielodisplazic.

Este de asemenea folosita pentru a inversa efectele medicamentelor de subtiere a sangelui atunci cand sunt folosite prea mult. Mai mult decat atat, previne problemele de coagulare la nou-nascuti care au un nivel scazut de vitamina K.

2. Imbunatateste sanatatea oaselor
Aceasta vitamina importanta joaca un rol major in imbunatatirea sanatatii oaselor si reducerea riscului de fracturi osoase. Vitamina K este deosebit de importanta pentru femei dupa intrarea la menopauza, care prezinta risc de osteoporoza.

3. Sustine sanatatea inimii
Vitamina K este, de asemeneaa buna pentru sanatatea inimii. In primul rand, ea ajuta la scaderea tensiunii arteriale prin prevenirea acumularii de minerale in artere (mineralizare). Acest lucru permite inimii sa impinga sangele in tot corpul.