Banana Split este un desert delicios, care combină banane cu înghețată, sosuri și câteva toppinguri, oferind un mix de arome și texturi. Este o experienta culinara care trebuie incercata pentru gustul sau unic si versatilitatea sa, fiind o alegere perfecta pentru orice moment al zilei.

Banana split - rețeta originală

Banana split este un desert american simplu și delicios format dintr-o banană decojită tăiată în două pe lungime și servită cu înghețată și diverse toppinguri puse între cele două felii din acest fruct. Modul de preparare este cât se poate de simplu și de rapid.

Există multe variante de banana split, dar cea clasică se prepară cu trei cupe de înghețată: câte una de vanilie, de ciocolată și de căpșuni. În plus, rețeta clasică include unul sau mai multe sosuri – de ciocolată, căpșuni și ananas, ce sunt turnate peste înghețată, ce este acoperită cu frișcă și cireșe maraschino. Arahidele zdrobite, în general alune sau nuci, sunt opționale.

Ingrediente pentru varianta clasică de banana split

  • O banană
  • Trei tipuri de înghețată - o lingură de vanilie, una de ciocolată și una căpșuni
  • Ananas zdrobit sau ananas proaspăt tocat
  • Sos de ciocolată
  • Sos de căpșuni sau căpșuni proaspete tăiate mărunt
  • Frișcă bătută
  • Cireșe maraschino
  • Nuci și/sau alune tocate

Ce ingrediente puteți schimba din rețeta clasică de banana split

Deși desertul banana split clasic este extrem de gustos, dacă vreți să faceți o variantă nouă a acestuia, iată câteva idei de modificări.

  • Schimbați tipurile de îngheță menționate și folosiți aromele preferate.
  • Folosiți caramel fierbinte, sos de caramel sărat sau sos de caramel cu unt.
  • Picurați deasupra unt de arahide topit.
  • Folosiți un amestec de arahide, cum ar fi nuci, nuci pecan sau fistic.
  • Adăugați biscuiți Oreo tocați sau batoane de ciocolată tocate.
  • Ornați cu nucă de cocos prăjită sau chipsuri de ciocolată!

Cum se prepară banana split

Înainte de a scoate înghețata, asigurați-vă că aveți un vas lung și puțin adânc pentru a face banana split. Puteți folosi tradiționalele farfurii de sticlă pentru banana split, dar dacă nu le aveți, folosiți cel mai bun vas pe care îl găsiți.

De asemenea, asigurați-vă că toate toppingurile sunt gata de folosit. Nu vreți ca înghețata să se topească, așa că este important să fiți pregătiți să asamblați repede acest desert.

În primul rând, curățați banana și tăiați-o în jumătate pe lungime. Așezați feliile de banane pe pereții unui vas lung și puțin adânc. Puneți lingurile de înghețată de vanilie, ciocolată și căpșuni la rând între feliile de banane.

Stropiți sosul de ananas sau puneți cu lingura ananasul proaspăt peste înghețata de vanilie. Peste înghețata de ciocolată picurați siropul de ciocolată sau ciocolata topită. Adăugați sirop de căpșuni sau o lingură de căpșuni proaspete peste înghețata de căpșuni.

Acoperiți fiecare cupă de înghețată cu o lingură generoasă de frișcă și o cireașă maraschino. În cele din urmă, ornați desertul cu nuci tocate și este gata de savurat.

Rețeta originală de banana split

Preparare 10 minute
Timp total 10 minute

Ingrediente

  • O banană, decojită și tăiată pe lungime
  • O lingură de înghețată de vanilie
  • O lingură de înghețată de ciocolată
  • O lingură de înghețată de căpșuni
  • Două linguri de suc de ananas sau ananas proaspăt tăiat în cubulețe
  • Două linguri de sirop de ciocolată sau ciocolată topită
  • Două linguri de sos de căpșuni sau căpșuni proaspete tăiate cubulețe
  • Frișcă bătută
  • 3 cireșe (ideal cireșe maraschino)
  • Două linguri de alune sau alte nuci tocate mărunt

Mod de preparare

Mai întâi, decojiți banana și tăiați-o în două, pe lungime. Apoi, așezați feliile de banane pe pereții unui vas lung și puțin adânc. După aceea, puneți lingurile de înghețată de vanilie, ciocolată și căpșuni, la rând, între cele două felii de banane.

Turnați sucul de ananas sau puneți o lingură de ananas proaspăt peste înghețata de vanilie. Peste înghețata de ciocolată picurați siropul de ciocolată sau ciocolata topită. Puneți siropul de căpșuni sau căpșunile proaspete peste înghețata de căpșuni.

Acoperiți fiecare cupă de înghețată cu o lingură generoasă de frișcă și o cireașă maraschino. Ornați cu nuci tocate și serviți imediat.

Dacă doriți să adăugați topping-uri suplimentare sau să folosiți arome diferite de înghețată, puteți face aceste modificări fără probleme.

Cum puteți transforma banana split într-un desert mai sănătos

Unele persoane ar putea spune că ar trebui să evite să mănânce un astfel de preparat atât de bogat în zahăr și în calorii. Însă, banana split nu este un desert atât de rău pentru sănătate.

Acesta poate conține numeroase substanțe nutritive. Însă, ar trebui să faceți câteva schimbări pentru a ajuta la crearea unei versiuni mai bune pentru sănătate.

O banană este ingredientul principal

Componenta principală a unui banana split este o banană. Acest fruct conține potasiu, vitamina B6, vitamina C, mangan, fibre și multe altele.

Prin urmare, acest desert ajută la creșterea nivelului de energie și chiar conține substanțe nutritive ce contribuie la moderarea nivelului de zahăr din sânge. Astfel, este mai bine să mâncați înghețată împreună cu o banană decât înghețată simplă.

Banana split poate include și alte fructe

În mod normal, banana split conține și alte două fructe. Bucățile de ananas sunt adesea puse deasupra cupei de înghețată de vanilie. În plus, o cireașă este așezată în vârful acestui desert.

Ananasul oferă mai mult decât valoarea zilnică necesară de vitamina C. Această vitamină este necesară pentru un sistem imunitar sănătos. Mai mult, acest fruct conține mangan, acid folic și tiamină și contribuie la scăderea riscului de cancer.

Cireșele conțin melatonină, ce poate ajuta la creșterea calității somnului. În plus, acestea reduc riscul de hipertensiune arterială și sunt bogate în antioxidanți.

Nucile, un ingredient sănătos în banana split

Un adevărat desert banana split conține și nuci, ce sunt presărate peste întregul preparat. Nucile sunt ideale pentru menținerea senzației de sațietate. Sunt o gustare ce poate ajuta la controlul greutății.

De asemenea, acestea au proprietăți antioxidante mai mari decât majoritatea celorlalte arahide. Acestea contribuie la menținerea unui intestin sănătos, oferă Omega-3 și acționează pentru a reduce inflamația din organism.

Așadar, savurați o banana split oricând aveți chef să vă bucurați de acest răsfăț. Nu este o gustare atât de rea pe cât ar crede unele persoane. Există opțiuni mai dăunătoare sănătății și există modalități de a face acest desert special un pic mai nutritiv.

Săriți peste frișca bătută, alegeți înghețată cu conținut scăzut de grăsimi și evitați siropul de ciocolată. În acest fel obțineți o înghețată cu multe fructe și nuci, ceea ce o face foarte hrănitoare. Însă, dacă doriți, puteți înlocui înghețata cu iaurt și iată cum obțineți un mic dejun sănătos.

Cum a apărut desertul banana split

Prima dată, desertul banana split a fost preparat în anul 1904, în Latrobe, Pennsylvania, de către David Strickler, un ucenic farmacist care era angajat la o farmacie locală.

Acesta a făcut banana split cu trei linguri de înghețată cu arome diferite, acoperite cu fructe și servite peste o banană ce a fost tăiată în două, pe lungime. În rețeta originală au fost folosite căpșuni, zmeură și ananas zdrobit cu sirop de bezea, nuci tocate și cireșe negre fără sâmburi. Banana split este servită în mod tradițional într-un vas de sticlă alungit ce seamănă cu o barcă.

Însă, în prezent, nu se mai folosește sosul de bezea ca topping pentru banana split. Acum se folosesc ingrediente precum ananas, sos de căpșuni și de ciocolată, frișcă, nuci și cireșe. Sosul de caramel, pe de altă parte, este un topping netradițional folosit în unele variante ale banana split-ului clasic.

În alte variante de banana split sunt folosite banane coapte pe grătar. În plus, puteți experimenta cu diverse arome de înghețată, cum ar fi nucă de cocos sau cafea sau sosuri precum caramel sărat și caramel cald.