Pregătește o budincă italiană de ciocolată perfectă cu rețeta noastră autentică.  Învață cum să prepari această delicatesă acasă!

Budincă italiană de ciocolată

Budinca de ciocolată în stil italian se prepară foarte ușor și repede, din câteva ingrediente simple și accesibile: lapte, zahăr, unt, ciocolată neagră și foarte puțină făină. Densă, cremoasă și gustoasă, este excelentă atât în sezonul rece, cât și în sezonul cald, în zile obișnuite, dar și la ocazii speciale.

Modul de preparare este floare la ureche. Mai întâi se fierbe budinca până când se îngroașă, după care se toarnă amestecul în formă. Ulterior, forma se pune în figider, până când se întărește budinca.

Budinca de ciocolată în stil italian nu se face cu ouă. Aceasta este diferența esențială dintre budinca de ciocolată în stil italian și cea în stil american, ce are la bază o cremă de ouă.

Alături de tiramisu și de panna cotta, budinca de ciocolată face parte din tradiția deserturilor italiene ce se mănâncă cu o linguriță. Este un desert clasic pe care toate familiile italiene îl prepară în mod regulat acasă.

Simplu și rapid, dar de efect, acest desert este perfect pentru gustarea copiilor sau pentru serile cu prietenii. Dacă este decorat într-un mod elegant, este potrivit chiar și ca desert la ocazii speciale.

Poți prepara această budincă în forme mici, pentru porții individuale, sau într-o formă mare din care ulterior să tai felii.

Savurează budinca italiană de ciocolată ca atare sau decorată în diverse moduri, în funcție de propriul gust și de sezon.

Poți decora budinca de ciocolată cu frișcă, bezele mici, chipsuri de ciocolată sau fructe confiate. Altfel, poți servi budinca de ciocolată cu fructe proaspete, cum ar fi căpșuni și fructe de pădure.

Rețeta de budincă italiană de ciocolată

Preparare 10 minute
Gătire 20 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

Cantitățile menționate mai jos sunt suficiente pentru o formă de budincă cu diametrul de aproximativ 18 centimetri sau pentru patru forme mici pentru porții individuale.

  • 500 de mililitri de lapte integral
  • 150 de grame de ciocolată neagră (între 65% și 70% cacao)
  • 100 de grame de zahăr
  • 80 de grame de unt fără zahăr
  • 50 de grame ( adică aproximativ 5 linguri) de făină integrală

Mod de preparare

Pasul 1

Într-o cratiță mică, pune untul. Topește-l la foc mic. În cele din urmă adaugă zahărul.

Pasul 2

Topește zahărul întotdeauna la foc mic, amestecând cu un tel.

Pasul 3

Taie ciocolata în bucăți mici. Odată ce zahărul este bine amestecat cu untul, adaugă ciocolata neagră tăiată. Amestecă cu un tel, întotdeauna la foc mic.

Pasul 4

Când ciocolata este topită, adaugă, puțin câte puțin, făina cernută. Amestecă încontinuu, până când obții o compoziție omogenă.

Pasul 5

Între timp, încălzește laptele, fără să-l fierbi. Apoi, toarnă-l încet, cât este încă fierbinte, în crema de ciocolată.

Pasul 6

Fierbe compoziția la foc foarte mic, amestecând constant, până când începe să se îngroașe.

Apoi, lasă budinca să mai fiarbă pentru încă aproximativ cinci minute, amestecând încontinuu. Atenție! Amestecul trebuie să fie cremos și fără cocoloașe.

Pasul 7

Ia budinca de pe foc imediat ce începe să se îngroașe. Apoi, toarn-o în forma aleasă. La final, bate forma pe un raft pentru a elimina eventualele bule de aer. Las-o timp de aproximativ 30 de minute la temperatura camerei.

Pasul 8

Apoi, pune-o la frigider pentru cel puțin două ore. Pe măsură ce se răcește, budinca de ciocolată se îngroașă complet.

Pasul 9

După ce se întărește și se răcește, se răstoarnă budinca pe un platou de servit. Dacă vrei, o poți decora după bunul plac și după propria imaginație.

Cum se răstoarnă ușor budinca de ciocolată pe platoul de servit

Una dintre neplăcerile cu care te poți confrunta atunci când faci budincă de ciocolată este să vezi că aceasta se rupe atunci când o scoți din formă.

O precauție pe care o poți lua înainte de a umple formele de budincă este să le umezești cu apă rece sau să le ungi cu foarte puțin unt.

De asemenea, pentru a scoate budinca mai ușor din formă o poți scufunda pentru câteva secunde în apă foarte fierbinte, având mare grijă ca apa să nu ajungă la budincă. Apoi, pune o farfurie sau un platou peste formă și răstoarn-o cu o mișcare bruscă.

Acest lucru se întâmplă pentru că partea exterioară a budincii va începe să se topească ușor (de aceea durează doar câteva secunde), astfel că poate să alunece mai ușor.

Poți obține același rezultat folosind un uscător de păr timp de doar câteva secunde pe suprafața formei de budincă, setând uscătorul pe aer cald.

Dacă nici această tehnică nu a funcționat, încearcă să treci ușor vârful unui cuțit pe întreaga circumferință a budincii și apoi să o răstorni pe farfurie.

Există o soluție și mai rapidă de atât. Poți cumpăra forme speciale pentru budincă. Aceste forme sunt de obicei din plastic sau silicon și au o caracteristică specială: au un fund detașabil.

Aceste forme sunt foarte ușor de folosit. Când budinca este gata, se întoarce forma cu susul în jos pe o farfurie, se îndepărtează fundul și se dau lovituri ușoare pe lateral. Budinca va ieși perfectă.

Cum se servește budinca de ciocolată în stil italian

Budinca de ciocolată în stil italian are un gust bogad și o textură cremoasă, astfel că este minunată ca atare.

Însă, pentru a înfrumuseța preparatul sau pentru a face desertul sau gustarea mai bogată și mai completă, poți folosi și alte ingrediente alături de budincă. În funcție de sezon și de propriul gust poți alege cea mai potrivită combinație. Iată câteva opțiuni:

  • Dacă vrei, poți servi budinca de ciocolată în stil italian cu puțină frișcă și câteva fursecuri sau alune sau fistic.
  • Pentru sezonul de iarnă și de Crăciun, poți îmbogăți și decora budinca cu fructe confiate, cum ar fi merișoare sau cirește ori chiar coajă de portocală sau cu semințe de rodie ori fructe de pădure.
  • De asemenea, poți decora această budincă italiană cu bucățele de ciocolată albă, bezele mici sau cu fulgi de nucă de cocos.
  • În sezonul cald, poți combina budinca de ciocolată în stil italian cu fructe proaspete, cum ar fi căpșuni sau felii de piersici, care fac desertul mai proaspăt și mai ușor.

Budincă de ciocolată: câteva variante

Dacă vrei să aromatizezi și să faci budinca de ciocolată italiană și mai specială decât este, îți dăm câteva sugestii. Există arome și gusturi care potențează și fac special gustul ciocolatei.

De exemplu, poți face budincă de ciocolată cu scorțișoară adăugând o jumătate de linguriță de scorțișoară pudră.

Pentru o notă de prospețime, adaugă o linguriță de frunze de mentă zdrobite. Menta și ciocolata sunt o combinație excelentă! Pentru o notă picantă, adaugă o treime de linguriță de pudră de ardei iute.

În cele din urmă, poți aromatiza budinca de ciocolată adăugând una sau două linguri de lichior, cum ar fi rom sau cointreau.

Budincă vegană cu ciocolată

Dacă preferi să prepari budincă de ciocolată vegană, îți recomandăm să înlocuiești laptele integral cu lapte de migdale sau de cocos.

Același lucru este valabil și pentru unt, pe care îl poți înlocui cu ulei de cocos sau cu unt de migdale.

În acest fel, budinca ta de ciocolată va fi vegană și va avea un gust ușor și plăcut de nucă de cocos sau de migdale.

Budincă de ciocolată fără gluten

De asemenea, poți face budincă de ciocolată și cu amidon de porumb sau făină de orez în cazul în care ai intoleranță la gluten sau boală celiacă.

Cum se păstrează budinca de ciocolată

Păstrează budinca de ciocolată în frigider timp de trei până la patru zile, acoperită cu folie de aluminiu. Poți, de asemenea, să prepari budinca de ciocolată italiană cu câteva zile înainte și apoi să o decorezi în momentul servirii.

Totodată, poți să congelezi budinca de ciocolată direct în formă. În acest fel se va păstra timp de câteva luni. Când vrei să o savurezi, las-o doar să se dezghețe în frigider timp de aproximativ trei până la patru ore.