Crema de zahăr ars cu blat pufos de pandișpan se poate transforma rapid în desertul vostru preferat, odată ce ați preparat-o și gustat-o.

Cremă de zahăr ars cu blat pufos de pandișpan

Crema de zahăr ars este, pentru mulți dintre noi, un desert care ne aduce aminte de copilărie. Mirosul de caramel din bucătărie este inconfundabil, iar acest desert este unul dintre cele mai iubite și apreciate din bucătăria românească.

Crema de zahăr ars poate fi preparată pentru orice ocazie, fie că aveți o petrecere în familie sau doar vreți să îi răsfățați pe cei dragi cu ceva bun. Există câteva rețete consacrate de cremă de zahăr ars, însă cea pe care v-o propunem astăzi este una specială, pentru că poate fi preparată și sub formă de tort.

Desertul din bucătăria românească este adesea comparat și chiar confundat uneori cu franțuzescul crème brûlée. Bucătarii consacrați știu însă că nu este același lucru și, deși gustul și rezultatul final sunt asemănătoare, rețeta este destul de diferită.

Crème brûlée se prepară cu smântână, în timp ce crema de zahăr ars nu conține acest ingredient. În plus, la crème brûlée zahărul se caramelizează ulterior, în timp ce la desertul românesc îl vom pune de la început, în vasul în care vom prepara crema.

Fiind făcută această distincție, iată cum se prepară, așadar, crema de zahăr ars cu blat!

Rețeta de cremă de zahăr ars cu blat

Preparare 15 minute
Gătire 1 oră
Timp total 1 oră și 15 minute

Ingrediente

pentru blat:

  • 2 ouă
  • 100 g zahăr
  • 75 ml lapte
  • 125 g făină
  • 70 ml ulei
  • 1 linguriță praf de copt sau bicarbonat de sodiu
  • 1 plic zahăr vanilat

pentru cremă:

  • 8 ouă
  • 150 g zahăr
  • 1 litru lapte
  • un praf de sare
  • o păstaie de vanilie sau 2 lingurițe esență

pentru caramel:

  • 200 g zahăr

Mod de preparare

Se pune zahărul pentru caramel la topit într-o cratiță pe foc. Folosiți o cratiță cu dimensiuni generoase și care poate fi băgată la cuptor ulterior. Se lasă la foc mic pe aragaz până când zahărul se topește și capătă o culoare aurie. Se amestecă, pentru ca zahărul să nu se ardă.

După ce zahărul s-a topit, se rotește cratița astfel încât caramelul să ajungă pe pereții vasului și să fie distribuit uniform. Se lasă vasul deoparte, până când caramelul se întărește, după care vă puteți ocupa de cremă.

Cum se face crema

Se pun ouăle într-un vas, împreună cu zahărul, vanilia (semințele, dacă folosiți păstaie) și cu un praf de sare. Se amestecă cu mixerul, la viteză medie, până când se obține o cremă omogenă. Se adaugă laptele rece și se mai amestecă 1-2 minute, după care se toarnă compoziția în vasul în care este caramelul răcit.

Se dă la cuptor, în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, astfel încât crema să se închege puțin înainte de a turna blatul deasupra. Cât timp crema de zahăr ars este la cuptor, ne vom ocupa de blat.

Cum se face blatul

Într-un bol, se amestecă ouăle cu zahărul, zahărul vanilat și uleiul până când se omogenizează. Se adaugă laptele și făina cernută, împreună cu praful de copt. Se omogenizează și se toarnă peste crema care a stat 15 minute la cuptor. Se dă din nou la cuptor, pentru încă 45 de minute sau până când blatul este copt. Dacă aveți cuptor electric, folosiți funcția cu ventilație și coacere de sus și de jos.

Cum asamblăm crema de zahăr ars

Când crema de zahăr ars cu blat este gata, lăsați-o la răcit 2-3 ore, după care o puteți răsturna. Desprindeți blatul de pe marginile vasului, cu ajutorul unui cuțit, și puneți o tavă deasupra. Cu o mișcare rapidă, întoarceți vasul astfel încât prăjitura să se răstoarne în tavă și blatul să vină la bază.

Pandișpanul va absorbi siropul de caramel și se va însiropa, iar crema de zahăr ars cu blat va fi numai bună de savurat după ce a stat câteva ore la frigider.