Această rețetă de ciocolată de casă cu siguranță iți aduce aminte de gustul copilăriei. Vezi cum se face ciocolata de casă cu lapte și ce ingrediente ai nevoie.

Ciocolată de casă - prăjitura care îți amintește de gustul copilăriei

Atunci când vine vorba despre ciocolată, majoritatea dintre noi înghițim în sec și ne fuge imediat gândul la desertul dulce. Nu degeaba se spune că ciocolata dă dependență, pentru că, cu greu poți rezista în fața ei. Cu atât mai mult dacă este făcută în casă.

Ciocolata de casă este un mix între ciocolată și prăjitură, un desert ușor de făcut, ideal dacă aveți musafiri sau pentru copii. Multora dintre noi ne aduce aminte de copilărie, ca să nu mai vorbim de mirosul apetisant cu care se umple toată casa.

Vestea bună este că ciocolata de casă este un desert relativ ușor de făcut, rapid și foarte gustos, care nu necesită cine știe ce experiență în bucătărie. În plus, ciocolata de casă este mai gustoasă și mai sănătoasă decât cea din comerț.

Prepararea ciocolatei de casă cu lapte nu trebuie să vi se pară dificilă deloc. Această rețetă folosește doar 6 ingrediente și câțiva pași simpli, iar rezultatul va fi o ciocolată cremoasă, aromată, îndulcită natural și cu gust de lapte.

Ba mai mult, această rețetă de ciocolată de casă vă permite să controlați 100% cantitatea de îndulcitor inclusă, este ușor de personalizat și mai sănătoasă decât ciocolata din comerț datorită utilizării untului proaspăt, neprocesat și a pudrei de cacao.

Cum se prepară ciocolata de casă

Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 150 ml de apă
  • 150 g de unt
  • 500 g lapte praf
  • 400 g zahăr
  • 70 g cacao (puteți pune mai mult dacă vă place ciocolata mai amăruie)
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 păstaie de vanilie
  • un vârf de cuțit de sare
  • 100 g alune/ nuci/ migdale prăjite

Mod de preparare

Zahărul, apa și zahărul vanilat se pun într-un vas pe foc și se amestecă. Când zahărul s-a topit și siropul începe să fiarbă, făcând o spumă albă deasupra, se mai lasă cinci minute pe foc. Puteți testa consistența siropului ca la dulceață: într-un pahar cu apă rece, lăsați să curgă câteva picături de sirop. Dacă zahărul se cristalizează, siropul este gata.

De consistența siropului depinde rezultatul final: cu cât siropul de zahăr este mai dens, cu atât ciocolata va fi mai densă, mai tare. Cu cât siropul este mai apos, cu atât ciocolata va fi mai moale.

După ce ați oprit focul, adăugați untul topit și semințele de vanilie și amestecați până când s-a omogenizat. Într-un vas separat, amestecați cacaoa cu laptele praf și treceți-le printr-o sită.

Când siropul s-a răcit puțin, adăugați ingredientele uscate în ploaie, amestecând continuu. După ce ați încorporat cacaoa și laptele praf, începeți să frământați și să modelați compoziția cu mâna, dacă este suficient de tare (consistența ei va depinde, cum spuneam mai sus, de cât de mult ați lăsat siropul să scadă).

De aici încolo imaginația este limita. Puteți forma bomboane rotunde, în mijlocul cărora să puneți o alună sau o migdală. Sau puteți turna compoziția într-o tavă tapetată cu folie sau hârtie și apoi adăugați alunele în compoziție.

Lăsați câteva ore să se răcească. De preferat ar fi să nu o puneți în frigider, pentru că riscă să se întărească prea tare.

Poftă bună!

Sfaturi și trucuri pentru cea mai bună ciocolată de casă

Dacă la un moment dat ciocolata se va tăia (precum maioneza), adăugați încă puțin unt (1 linguriță o dată) și ar trebui să ajute să se lege.

Cum se păstrează ciocolata de casă

Această ciocolată de casă cu lapte se păstrează cel mai bine la frigider, cu un termen de valabilitate de două săptămâni.

De asemenea, puteți păstra ciocolata în congelator pentru câteva luni, în jur de 3-4. Dar asta numai în situația în care rezistă și nu se mănâncă între timp!