Konjac - beneficii, contraindicații și utilizare
Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

Ce este konjac

Konjac este o legumă rădăcinoasă ce crește în unele părți ale Asiei. Tuberculul de konjac este bogat în glucomannan - o polizaharidă solubilă în apă ce este considerată o fibră alimentară. Oamenii folosesc konjac ca medicament tradițional și ca ingredient pentru a face tăiței și diverse gustări.

În lumea occidentală, konjacul este folosit ca aditiv alimentar și supliment alimentar pentru a reduce colesterolul din sânge, pentru a îmbunătăți metabolismul și pentru a sprijini digestia.

Din konjac se fac mai multe produse, printre care se numără:

  • Făina de konjac: Producătorii o obțin prin măcinarea bulbilor de konjac uscați. Din această făină se pot face tăițeii konjac.
  • Jeleu de konjac: După o prelucrare ulterioară, făina konjac poate forma un jeleu sau o gumă. Aceasta poate servi ca alternativă la gelatină, pe care oamenii o pot folosi ca agent de îngroșare pentru diverse alimente.
  • Fibre solubile de konjac: Purificarea jeleului de konjac îl transformă în continuare într-o fibră solubilă ce servește drept supliment alimentar.

Cum se utilizează konjac

Puteți folosi konjac sub formă de tăiței în diverse mâncăruri, precum și sub formă de pulbere în produse de patiserie și sosuri.

Suplimentele de konjac sunt disponibile online sau în majoritatea magazinelor de produse naturiste. Cel mai bine este să cumpărați doar suplimente de konjac de la producători de renume.

Suplimentul de konjac se ia cu multă apă, de preferat înainte de masă. Nu există o doză standard aprobată. Dozele recomandate variază în funcție de producător și de scopul pentru care folosiți acest supliment.

Asigurați-vă că urmați instrucțiunile de dozare ale producătorului sau contactați-vă medicul de familie sau un specialist în domeniul sănătății naturale pentru sfaturi.

Ce sunt pastele Konjac

Pastele konjac sunt paste făcute din bulbii de konjac. Acești tăieței sunt simpli, aproape translucizi, care preiau aromele tuturor ingredientelor cu care sunt amestecați. Timp de secole, tăițeii konjac au fost un aliment de bază pentru japonezi și chinezi.

După cum am menționat deja, pentru a face paste konjac, bulbii de konjac sunt transformați într-o făină ce se amestecă cu apă plată și apă cu lime, care este o soluție de hidroxid de calciu ce ajută la menținerea amestecului laolaltă, astfel încât să poată fi tăiat în formă de tăiței.

Cealaltă denumire comună pentru pastele konjac este de tăiței shirataki – ceea ce înseamnă „cascadă albă” în japoneză. Această denumire le-a fost dată pentru că tăițeii au un aspect translucid și seamănă cu o cascadă de apă atunci când sunt turnați într-un bol.

Acești tăiței aproape transparenți nu au prea mult gust. Însă, în combinație cu alte ingrediente, pot deveni delicioși.

Pastele konjac sau shirataki, bogate în fibre și cu un număr foarte mic de calorii, reprezintă un ingredient popular pentru persoanele care vor să scadă în greutate, doresc să-și detoxifice organismul sau pur și simplu să aibă o piele frumoasă.

În plus, acest aliment poate fi consumat fără probleme de cei care au intoleranță la gluten.

Calorii și valori nutriționale

O porție de 220 de grame de paste konjac conține:

Dacă nu sunteți obișnuit să consumați multe fibre, este posibil ca tăițeii konjac să vă provoace disconfort abdominal. De obicei, pe măsură ce treceți la un regim mai bogat în fibre, eventualele simptome neplăcute se vor ameliora.

Ce gust au pastele konjac

Gustul pastelor konjac nu prea seamănă cu nimic. La fel ca pastele obișnuite, tăițeii sunt foarte neutri și vor prelua aroma oricărui sos pe care îl folosiți.

Cu toate acestea, dacă nu îi pregătiți corespunzător, tăițeii konjac pot avea o textură cauciucată sau ușor crocantă.

Cum pot fi folosiți tăițeii konjac

Tăițeii konjac pot fi folosiți pentru a prepara mâncăruri principale cu tăiței de inspirație asiatică, dar și într-o salată sau pur și simplu amestecați cu un sos de arahide savuros pentru o garnitură rapidă deosebită.

Cum se gătesc corect pastele konjac

Pastele konjac sunt cunoscute pentru că au un miros distinct și o textură ușor cauciucată, dar aceste aspecte pot fi ușor evitat dacă sunt gătite corect. Atunci când deschideți un pachet de astfel de paste, asigurați-vă că îi clătiți înainte de a-i fierbe.

Apoi, fierbeți pastele la foc mare timp de aproximativ trei minute. După aceea, scurgeți tăițeii și prăjiți-i în tigaie, fără adaos de ulei, timp de cinci până la șapte minute, asigurându-vă că se evaporă cât mai multă apă, fără ca tăițeii să se usuce. Acest lucru ajută la corectarea texturii ușor cauciucate.

Preparați în acest fel, tăițeii Konjac sunt gata să fie adăugați la legume, carne și sosuri. Se pot prepara și doar prin fierbere mai îndelungată, deși cel mai bine este ca fierberea lor să fie rapidă și să nu dureze mai mult de trei minute.

Pentru că tăițeii konjac au o valoare nutritivă atât de mică, este important să îi asociați cu alte ingrediente care au o mare densitate mai mare de nutrienți. Aceștia merg de minune atât în rețetele asiatice, cât și în cele italiene. Îi puteți înlocui cu paste în aproape orice rețetă.

De unde puteți cumpăra paste konjac

Cel mai sigur, găsiți tăiței konjac în magazinele cu specific asiatic sau în magazine online. Cei mai mulți tăiței konjac se vând uscați, însă uneori sunt păstrați proaspeți într-un ambalaj sigilat cu apă.

Cum trebuie să depozitați tăițeii konjac

Întrucât acești tăiței sunt făcuți în mare parte din apă, durata de depozitare a acestora nu este la fel de lungă ca în cazul altor tipuri de tăiței. Dacă sunt în varianta uscată, păstrați-i într-o cămară întunecată și răcoroasă până când îi veți folosi.

Cei mai mulți tăiței konjac vor trebui gătiți în termen de un an de la cumpărare. Tăițeii konjac în varianta proaspătă trebuie să fie consumați mai devreme, iar odată gătiți, aceștia trebuie să fie consumați în doar câteva zile.

Beneficiile consumului de konjac

Conținutul ridicat de fibre din konjac are numeroase beneficii pentru sănătate. Fibrele solubile ajută la scăderea colesterolului și a nivelului de glucoză din sânge. O dietă bogată în fibre poate ajuta, de asemenea, la reglarea tranzitului intestinal, la prevenirea hemoroizilor și la prevenirea diverticulitei.

Un studiu din 2008 a arătat că glucomanannul din konjac poate ajuta la prevenirea constipației. Studiul a arătat că adăugarea glucomananului la o dietă săracă în fibre a crescut cantitatea de bacterii probiotice din intestine. În plus, a îmbunătățit tranzitul intestinal cu 30%.

Konjac și pierderea în greutate

Fibrele oferă senzația de sațietate. Consumul acestora în mod regulat vă ajută să țineți senzația de foame la distanță pentru mult timp, astfel încât este mai puțin probabil să mâncați prea mult sau să luați gustări între mese.

Potrivit unui studiu făcut în anul 2005, adăugarea unui supliment de fibre glucomannan la o dietă echilibrată de 1.200 de calorii a determinat o pierdere în greutate mai mare decât o dietă de 1.200 de calorii plus un supliment placebo. Adăugarea unui alt supliment de fibre (gumă de guar sau alginat) nu a avut niciun efect.

Konjac și efectul lui asupra nivelului de colesterol

Conform unei analize din anul 2008, konjac poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol, a colesterolului LDL sau „colesterolul rău” și a trigliceridelor. Konjac a redus, de asemenea, greutatea corporală și glicemia.

Cercetătorii au concluzionat că glucomannanul din konjac ar putea fi folosit ca terapie adjuvantă pentru persoanele care au diabet și colesterol mare.

Potrivit unui studiu anterior, konjac a redus colesterolul LDL. Cercetătorii au recomandat utilizarea acestuia pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare.

Konjac și sănătatea pielii

Conform rezultatelor unui studiu făcut în anul 2013, konjac poate reduce acneea și poate îmbunătăți sănătatea pielii. Se crede că acesta reduce răspunsul alergic și grăbește vindecarea rănilor.

Riscuri, precauții și efecte secundare ale konjacului

Glucomananul conținut de konjac este, în general, bine tolerat. Cu toate acestea, ca în cazul oricărui produs bogat în fibre, acesta poate provoca probleme digestive, cum ar fi:

  • balonare
  • diaree sau scaune moi
  • dureri abdominale
  • gaze
  • greață

Suplimentele de konjac se pot umfla în esofag sau în intestine și pot provoca o obstrucție. Riscul este mai mare dacă:

  • luați tablete de konjac
  • luați konjac sub orice formă fără apă
  • sunteți mai în vârstă
  • aveți probleme de înghițire

Mai multe țări au interzis utilizarea konjac din cauza incidenței ridicate a obstrucției intestinale sau a gâtului. Copiii și persoanele însărcinate sau care alăptează nu trebuie să ia suplimente de konjac.

Întrerupeți administrarea de konjac și solicitați ajutor medical dacă aveți simptome de reacție alergică, cum ar fi:

  • dificultăți de respirație
  • urticarie sau erupție cutanată
  • mâncărimi ale pielii
  • ritm cardiac accelerat
  • umflături

După cum am menționat, konjac scade nivelul de zahăr din sânge. Acesta poate încetini absorbția zahărului în organism, astfel încât persoanele cu diabet trebuie să își monitorizeze îndeaproape glicemia. Consultați-vă medicul înainte de a utiliza konjac dacă luați insulină sau alte medicamente pentru diabet.

Ce trebuie să mai știi despre konjac

Pastele konjac au într-adevăr zero calorii?

Practic, pastele konjac aproape că nu conțin calorii. Totuși, aceștia sunt foarte sățioși, datorită faptului că sunt foarte bogați în fibre.

De ce miros tăițeii konjac a pește?

Deși konjac are un gust neutru, tăițeii au un miros ușor de pește. Oricine a gătit vreodată tăiței konjac sau shirataki poate confirma acest lucru. De fapt, făina de konjac este adesea folosită în prepararea aromelor vegane de fructe de mare, tocmai din acest motiv.

Konjac doar miroase a pește, chiar dacă nu conține pește. Mirosul de pește se datorează hidroxidului de calciu ca agent coagulant în procesul de fabricație.

Cum poate fi eliminat mirosul de pește din pastele konjac?

Konjac este format în proporție de 97% din apă. În ambalaj, apa înconjoară tăițeii. Scurgeți apa, presărați peste ei o linguriță de sare și frecați tăițeii cu mâinile, apoi lăsați-i deoparte timp de aproximativ cinci minute. Fierbeți apă într-o cratiță mare sau într-o oală, adăugați tăițeii și lăsați-i la fiert timp de câteva minute.

Tăițeii konjac pot fi congelați?

Nu, nu congelați pastele konjac. Întrucât acești tăiței au atât de mult lichid în ei, nu se vor dezgheța bine după congelare.