Conopida la cuptor, cu brânză și bacon este o garnitură cremoasă, ușoară, cu conținut scăzut de carbohidrați, perfectă pentru sărbători sau pentru mesele alături de toată familia.

Conopidă la cuptor cu brânză și șuncă

Dacă sunteți în căutarea unei garnituri pe care să o serviți la următoarea adunare de sărbători sau la cina de familie, care să mulțumească aproape toate gusturile și, în același timp, să se potrivească cu orice dietă, ați găsit rețeta potrivită.

Pentru persoanele care urăsc legumele

Buchetele fragede de conopidă, rumenite în cuptor, sunt ascunse în crema de brânză gruyere și bacon crocant. Pe scurt, vă veți întreba dacă acest fel de mâncare conține sau nu legume.

Pentru persoanele care pun preț pe sănătate

Ingredientele sănătoase, cum ar fi iaurtul grecesc și crema de brânză cu conținut redus de grăsimi, reduc caloriile preparatului final, fără însă a sacrifica aroma. Exact asta se întâmplă în cazul acestei rețete fără maioneză sau smântână.

Pentru vegetarieni

Această rețetă este ușor de transformat într-una potrivită pentru vegetarieni. Puteți împărți compoziția cu ușurință în așa fel încât să obțineți și un preparat vegetarian. Trebuie doar să nu adăugați bacon.

Pentru persoanele care consumă un număr redus de carbohidrați

Nu este nevoie să faceți o porție separată cu conținut scăzut de carbohidrați. Rețeta, așa cum este scrisă, este deja o garnitură excelentă pentru cei care preferă o alimentație low-carb.

Este ușor de preparat (se poate pregăti chiar și cu o zi înainte de servire), iar gustul vă va cuceri încă de la prima mușcătură.

Cum se prepară conopida la cuptor, cu brânză și suncă

O mână de ingrediente și câțiva pași simpli și sunteți la un pas de o garnitură de conopidă cremoasă cu brânză și șuncă.

Conopida

Spre deosebire de conopida crudă (care este fadă), conopida la cuptor este complexă, rumenita și bogată în arome. Pentru a face prepararea și mai ușoară, am gătit conopida în același vas de copt pe care l-am folosit pentru preparatul final, deci nici măcar nu veți avea prea multe vase de spălat. 

Beneficii pentru sănătate

  • Conopida este plină de vitamina C, vitamina K și nenumărați antioxidanți.
  • Conopida este un superaliment cu conținut scăzut de calorii, plin de fibre, acid folic și colină.

Dar nu înseamnă că, pentru a avea parte de toate aceste beneficii, ar trebui să sacrificăm gustul. De fapt, această garnitură este atât de delicioasă, încât aproape că pare un preparat nesănătos.

Pudră de usturoi. Veți avea din plin aceeași aroma de usturoi fără să mai fie nevoie să-l curățați și să-l tocați. 

Piper negru măcinat. Pune în evideță conopida și merge foarte bine cu bacon.

Nucșoară măcinată. Îngredientul secret de care aveți nevoie pentru o aromă sofisticată în preparatele gratinate.

Cremă de brânză slabă. Oferă textura cremoasă specifică acestui fel de mâncare.

Iaurt grecesc. Înlocuiește cu succes maioneza sau smântână în preparate, fără a diminua cremozitatea și are un conținut scăzut de grăsimi. Puteți opta pentru iaurt grecesc cu mai puține grăsimi pentru o cină ușoară.

De asemenea, puteți prepara această garnitură cu smântână cu conținut scăzut de grăsimi.

Bacon. Transformă preparatul într-unul savuros.

Brânza. Gruyere și parmezan sunt combinația perfectă. Ele vor da o aromă de nuci preparatului final!

Dacă nu aveți Gruyere, brânza Emmentaler va funcționa de minune.

Ceapă verde. Dă culoare mâncării și adaugă o notă de prospețime. 

Conopidă cuptor cu brânză și bacon în 5 pași simpli

  1. Ungeți o tavă cu spray antiaderent și tapetați-o cu foaie de copt.
  2. Adăugați buchețelele de conopidă cu uleiul și condimentele, apoi lăsați-le la copt până când se înmoaie.
  3. Mărunțiți și gătiți baconul. Adaugați crema de brânză, iaurtul și brânza mărunțită.
  4. Scoateți conopida din cuptor, adăugați amestecul de brânză și presărați brânza rămasă deasupra.
  5. Coaceți la 220 de grade C timp de 5 până la 7 minute până când brânza este topită. Setați cuptorul astfel încât să încălzească doar în partea de sus pentru a se rumeni. Se presară cu ceapa verde și bacon.

Pentru cei care țin dietă sau regim

  • Pentru un preparat fără gluten. Nici o schimbare! Această garnitură este în mod natural fără gluten.
  • Pentru un preparat vegetarian. Pentru a obține un preparat vegetarian trebuie doar să nu adăugați bacon-ul.

Adaptări ale rețetei

Nouă ne place această mâncare de conopidă sănătoasă exact așa cum este, dar asta nu înseamnă că nu puteți crea adaptări ale rețetei la fel de delicioase.

Iată câteva idei:

  • Conopidă la cuptor. Schimbați Gruyere cu cheddar și nucșoara cu piper Cayenne.
  • Varianta italienescă. Schimbați Gruyere cu brânză Provolone sau mozzarella, omiteți nucșoara și adăugați o linguriță de condimente italiene uscate plus un praf de fulgi de ardei roșu la conopida înainte de coacere. 

Rețeta de mâncare de conopidă la cuptor cu brânză și șuncă

Preparare 15 minute
Gătire 35 minute
Timp total 50 minute

Ingrediente

  • 2 capete medii de conopidă tăiate în buchete mari (aproximativ 1,5 - 2 kg de conopidă, înainte de a fi tăiate)
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 linguriță praf de usturoi
  • 3/4 linguriță sare kosher
  • 1/2 linguriță piper negru măcinat
  • 1/4 linguriță nucșoară măcinată
  • 6 felii de bacon
  • 120 grame cremă de brânză cu conținut redus de grăsimi, la temperatura camerei
  • 70 grame (4 linguri) iaurt grecesc simplu degresat
  • 80 grame de brânză gruyere proaspăt rasă
  • 4 linguri parmezan ras fin
  • 3 linguri de ceapă verde, tocată

Mod de preparare

Așezați gratarele în treimea superioară și cea inferioară a cuptorului și preîncălziți-l la 220 de grade C. Pulverizați o tavă mare cu spray antilipire și o pregătiți o altă tavă pe care o tapetați cu hârtie de copt.

Într-un castron mare, amestecați buchețelele de conopidă cu ulei de măsline, pudră de usturoi, sare, piper și nucșoară.

Transferați conopida în tava pregătită și întindeți-o într-un strat uniform. Coaceți conopida pe raftul inferior timp de 30 de minute, până când buchețelele sunt fragede și încep să se rumenească.

Între timp, aranjați fâșiile de bacon într-un singur strat în tava pregătită anterior. Coaceți pe grătarul de sus până când devine crocant, aproximativ 10 până la 15 minute.

Scoateți baconul și conopida din cuptor. Amestecați în conopidă, așezați-o în tavă într-un singur strat și puneți-o pe grătarul de sus pentru a continua gătitul până la sfârșitul timpului de coacere.

Transferați bacon-ul pe o farfurie tapetată cu un prosop de hârtie și uscați ușor. Apoi se taie în bucățele mici.

Într-un bol, bateți crema de brânză și iaurtul grecesc până se omogenizează. Se adaugă 40 de grame de brânză Gruyere, 2 linguri de parmezan și jumătate din bacon-ul tocat.

Scoateți conopida din cuptor și puneți deasupra amestecul de cremă de brânză. Presărați cu restul de 40 de grame de Gruyere și 2 linguri de parmezan.

Mutați tava pe grătarul din partea superioară a cuptorului și coaceți până când brânza este topită, aproximativ 5 până la 7 minute. Setați cuptorul pe funcția de rumenire și coaceți până când brânza devine aurie deasupra, 1 până la 3 minute. Preparatul se va rumeni foarte repede, așa ca fiți atenți să nu se ardă.

Scoateți tava din cuptor și adăugați deasupra ceapa verde și bacon-ul ramas. Se servește fierbinte.

Cum se pastrează conopida la cuptor cu brânză și șuncă

Depozitare. Păstrați preparatul într-un recipient ermetic la frigider până la 3 zile.

Reîncălzire. Dacă nu ați consumat tot preparatul, se pot reîncălzi porțiile rămase la cuptor la 180 de grade C. De asemenea, le puteți încălzi ușor în cuptorul cu microunde.

Congelare. Puneți garnitura rămasă într-un recipient de depozitare ermetic în congelator timp de până la 3 luni. Lăsați-o să se dezghețe peste noapte la frigider înainte de reîncălzire.

Calorii și valori nutriționale

Rețeta de conopidă la cuptor cu brânză și șuncă are 229 calorii/porție.

  • Calorii

    229kcal

  • Proteine

    11g

  • Carbohidrați

    9g

  • Zaharuri

    4g

  • Fibre

    3g

  • Grăsimi

    17g

  • Grăsimi saturate

    7g

  • Colesterol

    3mg

  • Potasiu

    529mg

  • Vitamina A

    266IU

  • Vitamina C

    70mg

  • Calciu

    208mg

  • Fier

    1mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.

Iată cum puteți prepara conopida cu brânză și șuncă înainte de ziua în care vreți să o serviți

  • Coaceți conopida cu o zi inainte, apoi pastrați-o într-un recipient ermetic la frigider.
  • Preparați amestecul de cremă de brânză cu o zi înainte și păstrați-l la frigider.
  • Când sunteți gata de gătit, încălziți conopida într-o tavă, în cuptor, la 180 de grade C până când se încinge.
  • Lăsați amestecul de cremă de brânză să ajungă la temperatura camerei.
  • Creșteți temperatura cuptorului la 220 de grade C, apoi puneți amestecul de cremă de brânză peste conopidă, presărați cu brânza rămasă și bacon și coaceți conform instrucțiunilor.

Ce trebuie să mai știi despre conopida la cuptor cu brânză și șuncă

Este conopida la cuptor cu brânză și șuncă un preparat keto?

Din moment ce conopida este o legumă acceptată în dieta ketogenică, această rețetă este, de asemenea, perfectă pentru acest regim.

Cât de sănătoasă este conopida la cuptor?

Unele rețete de conopidă la cuptor sunt făcute cu cantități mari de brânză și ingrediente mai grele, cum ar fi maioneză sau smântâna.

Versiunea aceasta se face cu iaurt grecesc, smântână cu conținut scăzut de grăsimi și mai puțină brânză pentru a reduce caloriile.

Deși ingredientele sunt mai sărace în grăsimi, preparatul este impresionant de cremos. 

Se poate folosi conopidă congelată?

Noi nu recomandăm. Conopida congelată ar face această garnitură prea apoasă, așa că cea mai bună variantă rămâne conopida proaspătă, dacă este posibil.