Crema de vanilie cu ouă și lapte sau creme anglaise, așa cum este cunoscută în bucătăria și patiseria internațională, este o cremă foarte simplu de obținut, care se face din câteva ingrediente la îndemâna oricui, foarte versatilă și care poate fi servită ca atare sau inclusă in diverse deserturi și prăjituri. 

Creme anglaise
Timp total 30 minute

Ingrediente

500 ml lapte 6 gălbenușuri 250 g zahăr un praf de sare 1 păstaie de vanilie

Mod de preparare

Tăiați păstaia de vanilie și răzuiți semințele cu un cuțit. Puneți laptele cu un praf de sare și semințele de vanilie pe foc. Lăsați până când ajunge la punctul de fierbere, dar nu lăsați să dea în clocot.

Puneți într-un bol gălbenușurile împreună cu zahărul și bateți cu mixerul până când obțineți o cremă deschisă la culoare și aerată. Zahărul se va dizolva pe măsură ce mixați. Cu mixerul la viteză mică, începeți să turnați laptele fierbinte, în fir subțire, amestecând încontinuu.

După ce ați încorporat laptele, puneți sosul să se încălzească la bain marie, deasupra unui vas cu apă care fierbe la foc mic, fără ca fundul vasului cu cremă să atingă apa. Amestecați cu grijă și lăsați crema doar cât să se îngroașe puțin, să nu înceapă să se coaguleze ouăle.

Transferați crema într-un vas rece, pentru a împiedica procesul de gătire să avanseze. Acoperiți crema cu folie de plastic dacă nu o folosiți imediat, pentru că va face crustă.

Folosiți crema după ce s-a răcit sau păstrați-o la frigider 2-3 zile.