Atunci când te gândești la o savarină însiropată, un tort diplomat, o tartă sau o prăjitură răcoritoare cu fructe, automat îți zboară gândul la gustul cremos de frișcă. Frișca naturală, făcută în casă, nu se compară cu gustul de frișcă vegetală. 

Pentru a face frișcă în casă, aveți nevoie de smântână dulce pentru frișcă. O găsiți la rafturile cu produse pasteurizate și are între 20 și 40% grăsime. Atenție, este smântână dulce, nu frișcă lichidă, pentru că aceea este vegetală, de cele mai multe ori. Citiți cu atenție eticheta și ingredientele, pentru a vă asigura că ați cumpărat ce trebuie.

Puteți face frișcă și din smântână lichidă, aceea care se folosesște la gătit, cu condiția să fie din lapte și să aibă peste 20% grăsime. Secretul pentru frișcă este simplu și constă în baterea acesteia la viteză mică și în zahărul pudră. Frișca de casă se face ușor și este incomparabil mai bună decât frișca gata făcută, din comerț. 

Frișcă de casă din smântână dulce
Timp total 15 minute

Ingrediente

  • 500 ml smântână pentru frișcă
  • 50 g zahăr pudră
  • 1/2 plic zahăr vanilat (opțional)

Mod de preparare

Puneți frișca lichidă rece, de la frigider, într-un bol cu pereți înalți, pentru că va stropi în timp ce o bateți. Bateți frișca cu mixerul, la viteză mică, timp de câteva minute. Veți vedea că frișca începe să capete volum și consistență.

Când frișca a devenit cremoasă și nu mai stropește, adăugați zahărul pudră și pe cel vanilat. Nu folosiți zahăr tos, pentru că acela are apă, iar frișca se va lăsa.

Din acest moment mai bateți frișca foarte puțin, 1-2 minute, cât să se încorporeze zahărul și să se omogenizeze. Dacă bateți prea mult frișca, riscați ca aceasta să se taie. Apa începe să se separe și smântâna se va transforma în unt.

Păstrați frișca la rece, dar nu mai mult de 3 zile.