Gulașul, această mâncare tradițională împrumutată din bucătăria ungurească, a ajuns să fie foarte populară și la noi, mai ales în zona Ardealului. Un gulaș autentic se face cu carne de vită sau de vițel, multă paprika (ideal măcinată în casă), cartofi și/ sau găluște. 

Puteți renunța la cartofi dacă puneți găluște sau invers. Noi astăzi vă propunem rețeta cu ambele ingrediente, o rețetă autentică și delicioasă și deloc greu de preparat. 

Gulaș autentic cu găluște și cartofi
Timp total 2 ore

Ingrediente

  • 1 kg carne de vită (pulpă)
  • 2-3 cepe
  • 2 linguri untură
  • 2 linguri paprika (boia)
  • 1 lingură chimen
  • 2 căței de usturoi
  • 250 g roșii la conservă
  • 2 morcovi
  • 3-4 cartofi
  • sare
  • piper
  • 1 ardei gras roșu
  • 2 foi de dafin
  • verdeață pentru decor
  • Pentru găluște:
  • un ou
  • un praf de sare
  • 80 g griș sau făină

Mod de preparare

Tăiați carnea cubulețe, la fel și cartofii, pe care îi veți lăsa în apă rece. Tocați ceapa, morcovul, ardeiul și usturoiul mărunt.

Puneți legumele (fără cartof) la călit într-o lingură de untură. Asezonați cu sare și piper și lăsați pe foc până când legumele s-au înmuiat.

Separat, căliți carnea în restul de untură și adăugați peste ea boiaua și chimenul. Amestecați până când carnea devine roșie de la boia și adăugați și legumele călite anterior peste. Turnați apă fierbinte, adăugați foile de dafin și lăsați să fiarbă până când carnea este pătrunsă, la foc mic.

Adăugați cartofii și roșiile la conservă și mai lăsați pe foc 15-20 de minute sau până când cartofii sunt fierți. Între timp, puteți pregăti găluștele.

Bateți oul cu un praf de sare și adăugați, treptat, grișul sau făina. Amestecați cu un tel și puneți găluștele în gulaș cu o linguriță. Puneți câte puțin, pentru că acestea oricum se vor umfla.

Mai lăsați să fiarbă câteva minute, până când și găluștele sunt gata. Opriți focul și presărați verdeață proaspăt tocată.

Poftă bună!