Lasagna cu spanac și ricotta este un preparat cremos și bogat în arome te va transporta direct în inima bucătăriei italiene. Explorează rețeta pas cu pas pentru a-ți impresiona familia și prietenii cu un fel de mâncare deosebit!

Lasagna cu spanac și ricotta

  • Lasagna cu spanac și ricotta este o mâncare delicioasă și satisfăcătoare
  • Este o modalitate excelentă de a folosi spanac proaspăt sau congelat
  • Este versatilă și poate fi adaptată la gusturile tale
  • Este ușor de făcut și poate fi pregătită cu ușurință cu câteva ingrediente simple
  • Este o mâncare care poate fi servită la o cină de familie sau la o petrecere

Lasagna, preparatul clasic din bucătăria italiană, se poate face și altfel decât cu carne tocată. O rețetă care merită încercată este cea de lasagna cu spanac și ricotta, ideală pentru cei care nu consumă carne sau dacă vă doriți o variantă mai ușoară față de cea clasică.

Pornind de la aceeași rețetă, puteți face și caneloni umpluți cu spanac și ricotta. Nu trebuie să schimbați nimic la rețetă, doar felul de paste.

Lasagna cu spanac și ricotta este o lasagna cu sos alb, cu o aromă delicată și o consistență cremoasă, gătită cu un amestec de spanac, ricotta, sos bechamel și parmezan. Modul de pregătire este floare la ureche.

Primăvara și vara, cu spanac fraged și proaspăt, această lasagna are un gust și mai bun! Însă, poți folosi și spanac congelat, care se potrivește de minune la această rețetă.

Spanacul împreună cu ricotta creează o umplutură verde și cremoasă, cu o aromă rafinată și delicată. De fapt, "spanac și ricotta" este o combinație clasică din multe rețete tradiționale italiene.

Lasagna cu spanac este o rețetă excelentă de paste vegetariene, pe care o poți servi cu orice ocazie, de la cele mai informale la cele mai importante, cum ar fi Ajunul Crăciunului sau masa de Paște.

Vei avea cu siguranță un mare succes în rândul invitaților tăi cu rețeta noastră de Lasagna cu spanac!

Lasagna cu spanac congelat

După cum am menționat, poți folosi atât spanac proaspăt, cât și spanac congelat. Folosirea spanacului proaspăt este întotdeauna de preferat, dar este nevoie de mai mult timp pentru a-l curăța și spăla.

Folosirea spanacului congelat este mai ușoară. Trebuie doar să-l scufunzi direct în apă clocotită cu sare. Când apa începe să fiarbă din nou, fierbe spanacul timp de aproximativ 5 minute. Scurge-l, stoarce-l și este gata de utilizare. Stoarcerea este esențială pentru ca spanacul să fie cât mai uscat.

Rețeta de lasagna cu spanac și ricotta

Preparare 20 minute
Gătire 30 minute
Timp total 50 minute

Ingrediente

Cantitățile de mai jos sunt suficiente pentru o tavă de lasagna cu dimensiunile de 33 x 22 de centimetri.

  • aproximativ 12 foi de lasagna

Pentru umplutura de spanac și ricotta

  • 500 de grame de spanac proaspăt
  • 500 de grame de ricotta
  • 200 de grame de parmezan dat pe răzătoare
  • Nucșoară proaspăt rasă, după gust
  • Sare fină, după gust
  • Piper negru proaspăt măcinat, după gust

Pentru sosul Bechamel

  • 500 de mililitri de lapte integral
  • 50 de grame de unt nesărat
  • 50 de grame (adică aproximativ patru linguri) de făină integrală
  • Un sfert de linguriță de sare fină
  • Nucșoară proaspăt rasă, după gust

Mod de preparare

Pentru sosul bechamel

Pasul 1

Într-o cratiță, topește untul, la foc mic. Adaugă făina cu ajutorul unei site: în acest fel te asiguri că nu se formează cocoloașe. Amestecă repede cu un tel, până când compoziția este omogenă.

Amestecul de unt și făină se numește ”roux” și trebuie să aibă o culoare aurie frumoasă.

Pasul 2

Între timp, încălzește laptele, dar fără a-l aduce la punctul de fierbere. Toarnă încet laptele peste roux, în timp ce amesteci cu un tel. Asezonează cu sare și nucșoară rasă, după gust.

Pune cratița din nou pe aragaz, la foc mic. Continuă să amesteci constant, până când obții o compoziție destul de groasă, timp de aproximativ 10 - 15 minute. Sosul este gata atunci când se lipește de dosul unei linguri de lemn. Dă-l deoparte să se răcească în timp ce te ocupi de umplutura de spanac și ricotta.

Cum se prepară umplutura de spanac și ricotta

Pasul 3

Fierbe spanacul într-o oală cu foarte puțină apă sărată timp de câteva minute, până când se înmoaie. Dacă folosești spanac congelat, când apa începe să fiarbă, fierbe timp de cinci minute.

Pasul 4

Scurge spanacul și lasă-l să se răcească, apoi stoarce-l pentru a elimina excesul de apă din el, iar la final mărunțește-l cu ajutorul unui blender de imersie manual.

Pasul 5

Într-un castron, amestecă spanacul tocat cu ricotta, jumătate din cantitatea de parmezan ras, un vârf de cuțit de sare fină, piper negru proaspăt măcinat și nucșoară după gust. Amestecați toate ingredientele până când obții un amestec cremos.

Umplutura de spanac și ricotta este gata. Acum trebuie să asamblezi lasagna cu spanac.

Formează straturile de lasagna cu spanac

Pasul 6

Pune două sau trei linguri de sos bechamel pe fundul unei forme de copt, apoi așază primul strat de foi de lasagna și acoperă-l cu umplutura de spanac și ricotta.

Pasul 7

Adaugă puțin sos bechamel și încheie cu două sau trei linguri de parmezan ras. Continuă să formezi straturile (foi de lasagna + umplutură de spanac și ricotta + sos bechamel + parmezan ras) până când termini toate ingredientele.

Termină ultimul strat cu mult parmezan pentru a crea o crustă crocantă în timpul gătitului.

Pasul 8

Coace lasagna în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de aproximativ 30 de minute, până când suprafața devine aurie. Lasă lasagna de spanac să se răcească timp de 5 sau chiar 10 minute înainte de a o servi.

Lasagna cu spanac, câteva variante

Lasagna cu spanac și ricotta are un gust delicat. Poți îmbogăți lasagna cu spanac în multe feluri pentru a o face mai gustoasă. Iată câteva dintre ele:

Lasagna de spanac cu sos de roșii

Cea mai comună variantă este cea cu sos de roșii adăugat. Pregătește un sos de roșii din roșii proaspete sau fă un sos marinara cu passata de roșii.

Poți folosi sosul de roșii pe lângă sosul bechamel sau îl puteți înlocui cu bechamel, în funcție de preferințele tale. În primul caz, vei avea o mâncare mai bogată și foarte cremoasă. În cel de-al doilea caz vei avea o lasagna vegetariană mai ușoară.

Lasagna vegetariană cu spanac și ricotta fără parmezan

Dacă preferi să nu folosești parmezan, poți să nu-l adaugi în rețetă. În acest caz, însă, este mai bine să folosești ricotta de oaie sau de bivoliță, pentru un gust mai puternic. Desigur, dacă îți plac aceste sortimente de brânzeturi.

În plus, pentru a gratina lasagna cu spanac, poți să înlocuiești parmezanul ras cu ricotta sărată rasă sau cu niște pesmet.

Cum se îngroașă brânza ricotta pentru lasagna

Atunci când folosești brânză ricotta pentru a face lasagna, ai nevoie de una foarte uscată și fermă. Dacă ricotta este prea proaspătă și moale, este mai bine să o scurgi într-o strecurătoare timp de aproximativ două ore astfel încât să elimini excesul de lichid.

Ricotta de vacă sau ricotta de oaie sunt ambele brânzeturi perfecte pentru a face umplutura pentru lasagna cu spanac. Însă, ia în considerare faptul că acestea au gusturi diferite, cea din rumă având o aromă mai puternică decât cealaltă. Așa că depinde ce aromă vrei să aibă preparatul final.

Cum poți păstra lasagna cu spanac și ricotta

Poți să păstrezi lasagna cu spanac și ricotta gătită în frigider timp de până la două zile. Dacă preferi, poți pregăti această lasagna chiar și cu două zile înainte, o poți păstra la frigider crudă, după care o puteți coace și servi.

Poți congela lasagna de spanac atât crudă, cât și gătită. În congelator, o poți păstra timp de aproximativ o lună în recipiente speciale pentru alimente.