Mâncarea simplă de cartofi e una dintre cele mai vechi și mai iubite rețete românești. Toată lumea a mâncat-o măcar o dată. E genul de mâncare pe care o faci din puține ingrediente, dar care iese surprinzător de bună.

Are gustul acela de acasă, pe care îl știi din copilărie. Fie că o faci de post sau o combini cu puțină afumătură, merge oricând: la prânz, la cină sau chiar a doua zi, reîncălzită.

Mâncarea de cartofi e și una dintre cele mai economice rețete. Practic, dintr-un kilogram de cartofi hrănești toată familia. Se face într-o singură cratiță, nu murdărești multe vase, și nu ai nevoie de ingrediente scumpe sau greu de găsit. E perfectă pentru zilele când vrei ceva simplu, dar cald și sățios.

Cartofii sunt baza acestei rețete. Nu e nevoie să fie speciali – cei albi, pentru fiert, sunt perfecți. Se fierb repede și își păstrează forma. Cartofii sunt o sursă bună de energie, conțin potasiu, fibre și vitamine din grupul B. Nu sunt nesănătoși, cum cred unii. Totul ține de cum îi gătești. Dacă nu-i prăjești și nu pui mult ulei, mâncarea rămâne ușoară și potrivită chiar și pentru o masă de seară.

O poți servi ca fel principal, mai ales în post. Dacă nu ții post, poți adăuga bucăți de cârnați, costiță afumată sau chiar carne de pui. Merge foarte bine cu murături reci, castraveți, gogonele sau o salată de varză crudă.

Preparare 10 minute
Gătire 30 minute
Timp total 40 minute

Ingrediente

  • 1 kg de cartofi (alege cartofi albi, pentru fiert)
  • 2 cepe mari
  • 2 linguri de ulei
  • 1 lingură de pastă de roșii sau 150 ml suc de roșii
  • 1 linguriță rasă de boia dulce
  • Sare și piper, după gust
  • 600 ml apă caldă
  • 1 frunză de dafin (opțional)
  • 1/2 linguriță de cimbru uscat (opțional)
  • Pătrunjel verde – pentru servire

Mod de preparare

Curăță cartofii. Taie-i cuburi potrivite, nici prea mari, nici prea mici.

Toacă ceapa mărunt. Pune-o la călit în ulei, într-o cratiță încăpătoare. Ține focul mediu.

Când ceapa devine moale și ușor aurie, adaugă boiaua și pasta de roșii. Amestecă bine 20–30 de secunde, să nu se ardă.

Pune cartofii peste ceapă, amestecă și lasă 2–3 minute să se combine aromele.

Toarnă apa caldă, cât să acopere cartofii. Adaugă frunza de dafin și puțin cimbru, dacă vrei mai mult gust.

Lasă la fiert la foc mic până când cartofii se înmoaie – cam 25–30 de minute.

Potrivește gustul cu sare și piper. Dacă vrei mai gros sosul, mai lasă 5 minute fără capac.

Oprește focul și presară pătrunjel verde tocat.