Nimic nu se compară cu o bucată de pâine caldă, făcută în casă și ruptă cu mâna, pe care întinzi unt sau cremă de brânză. Iar unul dintre cele mai gustoase feluri de pâine este cea cu cartofi, o pâine densă și sățioasă, care va fi pe placul întregii familii.

Pâinea cu cartofi este un sortiment de pâine de inspirație germană și are o aromă ușor dulce, datorită amidonului din cartofi. Trebuie să alegeți cartofii sfărâmicioși, cu o textură uscată, care nu vor absorbi foarte multă apă în timpul fierberii. 

Pâine de casă cu cartofi - crocantă la exterior și pufoasă la interior
Timp total 2 ore

Ingrediente

  • 600 g cartofi
  • 650 g făină
  • 120 ml apă
  • 20 g sare
  • 3 linguri ulei
  • un plic drojdie uscată
  • 1 lingură zahăr

Mod de preparare

Spălați cartofii și îi puneți la fiert în coajă, cu două lingurițe de sare. Lăsați cartofii să se răcească după ce au fiert.

Amestecați drojdia cu zahărul, două linguri de apă și puțină făină, cât să faceți o maia și lăsați-o la crescut câteva minute.

Curățați cartofii și îi pasați bine. Amestecați cartofii cu făina într-un bol încăpător. Puneți apa călduță peste drojdia activată, amestecați bine și turnați peste făină și cartofi. Adăugați uleiul și sarea și frământați până când aluatul nu mai este lipicios.

Lăsați aluatul să se dospească o jumătate de oră sau până când și-a dublat volumul. Împărțiți aluatul în două bucăți egale și dați-le formă rotundă. Mai lăsați pâinile la dospit încă 30 de minute.

Dați pâinile la cuptor, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 45-50 de minute. Puneți un vas cu apă în cuptor, pentru a crea abur. Acest lucru va ajuta pâinea să se coacă formând o coajă crocantă, dar păstrând miezul moale.

Poftă bună!